Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Çorbası:

Kış aylarında sıkça yaptığım pazı sapı çorbası, bahçemde yetiştirdiğim pazıların saplarını değerlendirmek için harika bir yöntemdir. Pazı yapraklarıyla sarma yaparken geride kalan sapları ince ince doğrayarak çorba ya da yoğurtlaması yaparım. Hiçbir şeyi israf etmemeye özen gösteririm; sebze saplarından bayat ekmeğe, bayat keklere kadar her türlü malzemeyi değerlendiririm. Artık yiyeceklerden farklı lezzetler ortaya çıkarmak bana büyük bir zevk verir. Taze malzemelerle yemek yapmak herkesin harcıdır, ancak elde kalanlarla lezzetli yemekler üretmek marifet gerektirir. Unutmamalıyız ki, birçok ülkede ya da kendi ülkemizde, bizim attıklarımızı bulup çocuklarına bir kaşık çorba yapamayan insanlar var. Bu düşünceyi aklımızda tutarak elimizdeki malzemelerin kıymetini bilmeliyiz ve israftan kaçınmalıyız.

Özellikle pazı yaprağından sarma yaptıktan sonra kalan sapları değerlendirerek yaptığım sıcak bir kase pazı sapı çorbası, hem içimizi ısıtır hem de şifalı ve vitamin dolu içeriği ile vücudumuzu çeşitli hastalıklara karşı korur. Yaz aylarında ise bir demet pazı ile yaptığım soğuk yoğurtlu çorba oldukça ferahlatıcıdır. Bu çorba tarifinin içerisine diğer sebzeleri de ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz.

Pazı Sapı Çorbası Malzemeleri:

  • 1 demet pazının sapları
  • 1 adet havuç
  • 2 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 1 kahve fincanı bulgur veya pirinç
  • 1,5 litre et suyu (isteğe bağlı olarak normal su kullanılabilir)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Pazı Sapı Çorbasının Meyanesi İçin:

  • 250-300 gram yoğurt
  • 1 çorba kaşığı un

Pazı Sapı Çorbası Nasıl Yapılır?

İlk olarak, pazıların yapraklarını saplarından ayırın ve sapları iyice yıkayın. Yabancı maddelerin kalmaması için dalların arasını da iyice yıkamaya özen gösterin. Ardından sapları ince ince doğrayın. Orta boy bir tencereye zeytinyağını koyun ve içerisine ince kıyılmış sarımsakları ekleyerek biraz kavurun. Daha sonra, yıkayıp doğradığınız pazı saplarını ve rendelediğiniz havucu ilave edin ve kavurmaya devam edin.

Havuç pazı suyunu salıp çekene kadar kavurduktan sonra, pirinçleri de ekleyip karıştırın. Tenceredeki malzemelerin üzerine kaynamış et suyunu veya sade kaynamış suyu ilave edin ve pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte kaynatın. Çorbanın pişmesine yakın tuzunu ekleyin ve kaynamaya devam etsin.

Diğer tarafta, yoğurdu bir kabın içine koyun ve içerisine unu ilave ederek iyice çırpın. İçinde un topağı kalmaması için boza kıvamına gelene kadar çırpılmalıdır. Bu yoğurt karışımının içerisine kaynayan çorbadan 4-5 kaşık ilave edin ve çırpmaya devam edin. Ardından, kaynamakta olan pazı sapı çorbasına karıştırarak yavaş yavaş ilave edin. Çorbaya yoğurdu ekledikten sonra bir taşım kaynatın ve ocağı kapatın.

Pazı Sapı Çorbası servise hazırdır. Servis anında üzerine çekilmiş karabiber serperek sıcak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklere Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Etli Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri