Zeytinyağlı Pazı Dolması

Zeytinyağlı Pazı Dolması

Zeytinyağlı pazı dolması, sevilen dolma tariflerinden biridir. Yöresel olarak aynı yaprak sarması gibi sıkça yapılır. Sizi biraz oyalasa da, bu tarifi seveceğinizi umuyoruz. Pazı mutfaklarımızda daha fazla yer almayı hak eden bir sebzedir. Hazmı kolay, midevi, çeşitli sağlık sorunlarına karşı koruyucu, kalorisi düşük ve lezzetli bir sebzedir. Çocuklarımıza bunu sevdirmeliyiz. Annelere bu konuda çok iş düşüyor. Bu lezzetli tarifle sofralarınızı şenlendirin. Zeytinyağlı pazı dolması herkesin seveceği bir lezzettedir. Alıştığınızda daha kolay yapabilirsiniz. Şimdi birlikte pazının en lezzetli olduğu dönemde dolmaları hazırlamaya başlayalım. Herkese kolay gelsin.

Zeytinyağlı pazı dolması için gereken malzemeler
  • 2 demet pazı
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 2-2,5 su bardağı baldo pirinç
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Bir miktar tuz ve tuzot
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı dolma baharı
Suyuna koymak için
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • Biraz tuz
Üzerine koymak için
  • Yoğurt
  • Biraz kuru nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Zeytinyağlı pazı dolması yapılışı

Pazıları önce ayıklayın, yıkayarak tencerenin içine alın. Bunu biraz suyla 1-2 dakika haşlayarak yumuşatın. Pazının tazeliğine göre fazla haşlanmaması gerekir. Çok yumuşadığında dolmayı yapmanız zor olur. Pazıları süzgece alarak bekletin. Daha sonra dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Tencerede zeytinyağını kızdırın, içinde rendelediğiniz soğan ve sarımsakları hafifçe kavurun. İçine rendelenen domatesleri ve kesme şekeri koyarak biraz pişirin. Pirinçleri yıkayarak içine atın. Birlikte kavrulan harca tuzot ve tuzu ilave edin. Ocağı kapatarak, ince doğranan maydanozu ve diğer baharatları koyarak harcı karıştırın. İç harcı ılındığında, hazır olan pazıları sarmaya başlayabilirsiniz. Kalın damarlarını ayıkladığınız pazıları rahat sarılacak şekilde parçalara ayırın. Bunları bir miktar harç koyarak sarmaya başlayın.

Tüm pazılar sarıldıktan sonra, içine koyacağınız sosu hazırlayın. Kasede limon suyu, zeytinyağı, tuz ve sıcak suyu birlikte karıştırın. Önce pazı dolmasını pişireceğiniz tencerenin altına pazının saplarını ve maydanozun saplarını döşeyin. Böylece dolmanın dibinin tutması önlenir. Üzerine pazı dolmalarını bir kat dizin. Hazırladığımız sostan üstüne gezdirin. Yine kalan dolmaları yerleştirin. Aynı şekilde sostan dökün. Bütün zeytinyağlı pazı dolmaları bitene kadar işleme devam edin. Kalan sosu üstüne dökün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatıp, orta ateşte ocağa koyun. Pazı dolmaları pişene kadar ocakta kalsın. Daha sonra ılınıncaya kadar tencerenin kapağını açmayın. Böylece dolmaların rengi kararmaz, doğal renkte kalır. Zeytinyağlı pazı dolmasını servis tabaklarına aldığınızda, üzerine yoğurt ile tereyağında kızdırılmış kuru naneden dökün. Beğeneceğinizi umuyoruz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.11.2018 21:51:13
Zeytinyağlı Pazı Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Zeytinyağlı Pazı Dolması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Pazı Dolması"
Pazı dolmasını normalde de çok seviyorum ama bir türlü bu yemeği yapamıyorm. Sarma kısmında ve pişirme esnasında bir sorun yok. Ancak pişirdikten sonra bazlarının dağılmış olduğunu görüyorum. Bu nedenle pazı sarmasını yapmak benim için oldukça zor. Bunun için bir öneriniz var mıdır?
Arsel . 04.10.2018 14:12:34
CEVAP YAZ
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir. Zeytinyağlı pazı kavurmasını çeşitli sebze ekleyip çeşitlendirilmelid...
Pazı Borani
Pazı Borani
Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgahlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden birisi de birçok vitamin ve mineral deposu olan pazı olmalıdır bence. Pazı, mutfağımızda değişik...
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Ispanak gibi besin değeri oldukça yüksek olan pazı A, C, E, K vitamini ve folik asit bakımından ...
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Sapı Kavurması
Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplarından kavurma yapabilirsiniz. Pazı sapı kavurması besleyici özellikleriyle beğeniniz kazanaca...
Pazı Dolması
Pazı Dolması
Pazı dolması, Kültürümüzde, gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa birde tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını göstermek isteyen hanımların ilk aklına gelen yaprak dolması olur. Fakat Türk mutfağının zeng...
Pazı Bitkisi
Pazı Bitkisi
Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A,C ve K vitamini bol miktarda bulunu...
Pazı Salatası
Pazı Salatası
Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek te yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı durabilir. sizlere lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif ile salatayı hazırlamaya başlayalım...
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı pazı, gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmekted...
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe çok iyi...
Pazı Kavurması
Pazı Kavurması
Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgahların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde yeneceği gibi pişirilerek yemeği de yapılabilir. Sarması da yapılabilir, kavurması da yapıl...
Pazı Çorbası
Pazı Çorbası
Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir yada öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya yar...
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi tercih edip isteyen bahçelerde yetiştirebilirler. Bazı yerlerde adına yaban pancarı ve yaban ıspanağ...

 

Fırında Pazı Sarması
Diyet Pazı Yemeği
Pazı Yemeği
Etli Pazı Yemeği
Tavuklu Pazı Sarması
Pazı
Pazı Yetiştiriciliği
Pazı Faydaları
Pazı Mıhlaması
Yumurtalı Pazı
Pazı Sapı Turşusu
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Tavası
Pazı Graten
Pazı Turşusu
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yoğurtlu Pazı Salatası
Pazı Kaç Kalori
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Pazı Borani
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Dolması
Pazı Bitkisi
Pazı Salatası
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Popüler İçerik
Pazı Tavası
Pazı Tavası
Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen paz...
Pazı Graten
Pazı Graten
Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilir...
Pazı Turşusu
Pazı Turşusu
Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında...
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besl...
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgahlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır...
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019