Pazı dolması, kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını göstermek isteyen hanımların ilk aklına gelen yaprak dolması olur. Fakat Türk mutfağının zenginleşmesi ile kara lahana ve pazı dolması da aileye katılmış oldu. Siz de gerek bayramlarda gerekse ağır misafirleriniz geldiğinde tatlının yanında farklı bir tat sunmanız için pazı dolmasının tarifini sizlerle paylaşıyorum. Pazı Dolması İçin Gereken Malzemeler
Sosu İçin
Pazı Dolması Nasıl Yapılır? Tüm malzemelerimizi hazırladıktan sonra sıra geldi yapılışına. İlk olarak pazı yapraklarını bir güzel kaynatıyoruz. Kaynamış pazı yapraklarımızın ortasında bulunan damarını kesip tenceremizin dibine zemin hazırlıyoruz. Pazı yapraklarımız bir süre soğuduktan sonra dolmanın içini hazırlamaya başlıyoruz. Hazırlayacağımız içe arzuya göre kıyma veya farklı baharat çeşitleri de kullanabilirsiniz. Derin bir kabın içerisine yemeklik doğranmış soğanı ve ince kıyılmış maydanozu ekliyoruz. Üstüne salça, pirinç, karabiber, kuru nane ve tuzu da ilave edip bir güzel karıştırıyoruz. İçimizi de hazırladıktan sonra sıra el lezzetimizi konuşturmaya geliyor. Pazı Dolmasının Sarılması Hazırladığımız pazı yapraklarının içine az miktarda iç harcı alıp güzelce sarıyoruz. Sarma işlemimizi bitirdiğimizde pazı damarlarıyla zemin hazırladığımız tencereye sıralı bir şekilde pazı dolmalarımızı diziyoruz. Üstüne salça, zeytinyağı, tuz ve kaynar suyu karıştırıp sos haline getirerek dolmaların üstüne ilave ediyoruz. Kısık ateşte 40-45 dakika pişirdikten sonra servise hazır edin. Afiyet olsun. |