Pazı Yetiştiriciliği

Pazı Yetiştiriciliği

Pazı yetiştiriciliği, pazı ülkemizin en fazla Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir, buralarda daha fazla tüketilir. Özellikle şeker pancarı yetiştirilen bölgelerde bitkinin çapa ve seyreltme zamanında şeker pancarının genç bitkileriyle sonraki genç yapraklarının aynı pazı gibi kullanılması nedeniyle, buralarda pek pazı tüketimi olmaz. Pazı aslında ekonomik değeri fazla olmayan bir sebzedir. Üretimi oldukça düşüktür. Akdeniz ülkelerinden dünyaya yayılan pazı soğuklara daha dayanıklı olduğundan, kuzey bölgelerde kırmızı pancardan daha fazla yetiştirilir. Kışı karın altında geçirebilen bir sebzedir. Kök yapısıyla pancara benzeyen pazı, bazı hallerde derinlere inerek kazık kök oluşturur. Bu özelliğiyle susuzluğa karşı dayanıklı olur.

Pazı yetiştiriciliği istekleri

İklim isteği: Bitkinin iklim isteği kırmızı pancara çok benzer. Güçlü kök yapısıyla kuraklığa dayanıklı olur. Fakat pazının çimlenmeden başlayarak kuraklığa alışması önemlidir. Eğer başta bol suyu bulursa, pazının kök kısmının gelişimi az olur. Bu yüzden ani kuraklıklarda bitki zarar görür. Sıcaklık toleransı da oldukça iyidir. Kolayca yapraklarında su alabilir, gece çiğlerini, yağmurlama şeklindeki sulamayı değerlendirmeyi bilir. Nem yüksek olursa, yapraklar daha iyi gelişir, verim yükselir.

Toprak isteği: Toprak açısından seçici olmayan pazı her tür toprakta yetişebilir. Toprakta yeterli nemin olması, besin maddesinin bulunması yeterli olur. Verimin artması içinde humus bakımından zengin olan, killi topraklar tavsiye edilir. Gelişimin iyi olması içinde toprak pH değeri 6,5-7 olması gerekir. Toprak kaymak bağlarsa, ekimden sonraki yağışlar verimi etkiler. Taze çiftlik gübresini de pek sevmeyen bir bitkidir. Domates, lahana grubu sebzeleri, tahıllar ön bitki olarak tercih edilebilir. Özellikle baklagiller, marul ve salata pazı için ön bitki olarak tercih edilebilir.

Toprak hazırlığı ekim ve dikim: Pancara benzeyen toprak hazırlıkları bulunan pazı için sonbaharda toprağın derin sürülmesi gerekir. Ekim bu dönem yapılacaksa, organik gübrelemeye gerek yoktur. İlkbaharda ekim olacaksa, sonbaharda sürümden önce toprağa dekar başına 3-4 ton organik gübre verilir. Yazın ya da yaz sonunda ekim olacaksa, sürüm öncesinde dekara 10 kg P2O5, 12 kg N, 15-20 kg K2O verilir, kaz ayaklarıyla toprağın 15 cm derinliğine karıştırılır. Tarla bundan sonra ekim için hazırlanır. Çimlenmenin düzenli olması içinde, toprak hazırlığına özen gösterilmelidir.

Geniş alanda pazı yetiştiriciliği yapılacaksa mibzerle ekim yapılmalı, küçük yerlerde serpme ekim yapılmalıdır. Toprak iyi işlenir ve inceltilirse, tohumun toprakla teması sağlanır. Toprak tavı da işleme sırasında muhafaza edilmelidir. Kaymak bağlayan topraklarda yağışlı zamanda ekim yapılmamalıdır.

Toprağın işlemesi ve gübreleme sonrasında tavalarda yetiştiricilik yapılacaksa, arazi eğimi dikkate alınarak 120-130 cm genişliğindeki araziye uygun tavalar kullanılmalıdır. Serpme ile ekim yapılarak, üstüne 1-1,5 cm kapak atılır ve baskı tahtalarıyla bastırılarak sulama yapılır. Bu kapaktaki su tutma özelliğini arttırır, kaymak bağlamayı önler ve çimlenmenin düzenli olmasını sağlar.

Ekimde monogram haldeki tohum kullanılmalıdır. Tohumun toprağa teması iyi sağlanmalıdır. Bu pazı yetiştiriciliğinde başarının en önemli etkenidir. Pazı yetiştiriciliğinde sıra arası 30-50 cm arasında olabilir. Tohum miktarı dekar başına yetiştirme şekline, hasadın yapılma dönemine, çeşidine göre belirlenir. Genellikle 1-2,5 kg tohum dekar başına yeterli olur. Seyreltme işlemi gecikmeden, bitkide iki yaprak çıktığı zaman yapılmalıdır. İkinci çapalamanın ardından seyreltme yapılması uygundur. Yaprakların fazla yığılmaması da gerekir. Bu sulama sonrası yaprakların sapında çürümeye neden olur. Yağmurlama sulama pazı yetişiriciliğinde daha uygundur. Bu tür sulamada yapraklar gevrek hale gelir, kalitenin artmasına neden olur. Bitki 20 cm kadar oluca hasat yapılabilir. Hasat dönemi 1-3 ay kadar devam eder. Yapraklar toprağın üst kısmından kesilerek demetler halinde hazırlanır.
Son Güncelleme : 26.11.2018 09:21:25
Pazı Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Pazı Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Pazı Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir. Zeytinyağlı pazı kavurmasını çeşitli sebze ekleyip çeşitlendirilmelid...
Pazı Borani
Pazı Borani
Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgahlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden birisi de birçok vitamin ve mineral deposu olan pazı olmalıdır bence. Pazı, mutfağımızda değişik...
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Ispanak gibi besin değeri oldukça yüksek olan pazı A, C, E, K vitamini ve folik asit bakımından ...
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Sapı Kavurması
Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplarından kavurma yapabilirsiniz. Pazı sapı kavurması besleyici özellikleriyle beğeniniz kazanaca...
Pazı Dolması
Pazı Dolması
Pazı dolması, Kültürümüzde, gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa birde tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını göstermek isteyen hanımların ilk aklına gelen yaprak dolması olur. Fakat Türk mutfağının zeng...
Pazı Bitkisi
Pazı Bitkisi
Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A,C ve K vitamini bol miktarda bulunu...
Pazı Salatası
Pazı Salatası
Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek te yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı durabilir. sizlere lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif ile salatayı hazırlamaya başlayalım...
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı pazı, gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmekted...
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe çok iyi...
Pazı Kavurması
Pazı Kavurması
Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgahların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde yeneceği gibi pişirilerek yemeği de yapılabilir. Sarması da yapılabilir, kavurması da yapıl...
Pazı Çorbası
Pazı Çorbası
Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir yada öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya yar...
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi tercih edip isteyen bahçelerde yetiştirebilirler. Bazı yerlerde adına yaban pancarı ve yaban ıspanağ...

 

Fırında Pazı Sarması
Diyet Pazı Yemeği
Pazı Yemeği
Etli Pazı Yemeği
Tavuklu Pazı Sarması
Pazı
Pazı Yetiştiriciliği
Pazı Faydaları
Pazı Mıhlaması
Yumurtalı Pazı
Pazı Sapı Turşusu
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Tavası
Pazı Graten
Pazı Turşusu
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yoğurtlu Pazı Salatası
Pazı Kaç Kalori
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Pazı Borani
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Dolması
Pazı Bitkisi
Pazı Salatası
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Popüler İçerik
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Sapı Yemeği
Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgahlarında yerini alan, hem yemek olarak hemde çiğ olarak salata ...
Pazı Tavası
Pazı Tavası
Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen paz...
Pazı Graten
Pazı Graten
Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilir...
Pazı Turşusu
Pazı Turşusu
Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında...
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besl...
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgahlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır...
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019