Pazı, ıspanakgiller familyasına ait bir sebzedir. Diğer bir anlamda yabani ıspanak olarak da nitelendirilen pazının ana yurdu, Akdeniz havzası, Orta Doğu ve Kafkasya ile Anadolu'da yetişen bir sebzedir. Pazı bitkisi genellikle özel olarak yetiştirilmekten ziyade kendiliğinden yetişme özelliğine sahip bir bitkidir. Kış aylarının değişik lezzetlerinin başında gelen pazının hem etsiz hem de etli yemekleri, sarmaları gibi birçok yemek çeşidi vardır. Bugün sizlere etli pazı yemeğinin tarifini vereceğim. Besin değeri açısından çok zengin bir yapıda olan pazı sebzesi, gelişme çağında olan çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Herkesin tüketmesini tavsiye ederim. Etli Pazı Yemeğinin Malzemeleri
Etli Pazı Yemeği Nasıl Yapılır? Öncelikli olarak otsu ve yaprakları geniş ve uzun bir bitki olmasından ötürü pazının iyice yıkanması gerekir. Yıkanan pazılar, ıspanak doğrar gibi belli bir büyüklükte doğrandıktan sonra sert sap kısımlarına geldiğinizde daha ince doğrayarak hazır hale getirilir. Daha sonrasında içerisine koyacağınız soğanlar da küçük küçük doğrandıktan sonra, sarımsaklar havanda iyice ezilerek hazır hale getirilir. Hazır olan soğan ve sarımsak, bir tencere içerisine konan sıvı yağın içerisine konularak ocak üzerinde pembeleşinceye kadar kısık ateşte kavrulur. Hemen ardından istenen kıvama gelen karışım içerisine kuşbaşı halinde ama çok da büyük olmayan etler ilave edilerek iyice pişene kadar kendi suyunda kavrulur. Daha sonrasında içerisine domates ve biber salçası da eklenerek birkaç dakika daha kavrulur. Geriye kalan malzemelerden yemeğimizin içerisine doğranan pazılar da eklenerek yemeğimiz kısık ateşte kavrulmaya devam edilir. Pişmeye devam eden yemeğimizde pazı suyunu bırakacağından ekstra bir su ilavesi gerekmez. Kendi suyu ile yaklaşık on dakika daha pişen etli pazı yemeğimizin içerisine daha sonra tuz ve pirinç ilave edildikten sonra, üzerini çıkacak kadar su ilave edilerek orta ateşte pirinçler suyu çekip pişene kadar ocakta pişmeye bırakılır. Artık etli pazı yemeğimiz hazır ve servis edilebilirdir. Bu arada yemeğimizin yanına en çok uyan yan garnitür ise kalıp yoğurttur, o nedenle de beraber servis etmenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun. |
Şeniz
11 Temmuz 2024 PerşembePazı yemeğini yaparken pazının saplarını da kullanmalı mıyız yoksa sadece yaprakları mı kullanılmalı? Pazının sapları yemeğin tadını etkiler mi?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Şeniz,
Pazı yemeği yaparken pazının saplarını da kullanabilirsin. Pazının sapları, lezzet ve besin değeri açısından önemlidir. Saplarını ince ince doğrayarak yemeğe ekleyebilirsin. Saplar yemeğe hafif bir kıtırlık katarken aynı zamanda besleyici de olur. Ancak eğer saplar kalın ve sertse, önce biraz haşlayarak yumuşatmayı düşünebilirsin. Bu şekilde hem yaprakları hem de saplarını kullanarak daha zengin ve lezzetli bir yemek elde edebilirsin.
Afiyet olsun!
Sevgiler,