Pazı Tohumu

Pazı Tohumu

Pazı tohumu; Ekimi sonbahar ilkbahar ve yaz ayları içerisinde tavsiye edilir. Pazı tohumunda tohumun kalitesi ekimi ve hasat zamanında hasadın verimliliği açısından önemlidir. Tohumların toprağa ekim derinliği ortalama olarak bir veya iki santimetre civarında olmalıdır. Her sıra arasında da ortalama olarak sekiz on cm, sıralar arasında ise otuz cm arasında olur. Eğer ki tohumlardan pazı fidesi kullanılacak ise bu fideleri ekim aralıkları da diğerleri gibi olmalıdır. Pazı tohumları toprağa ekildikten sonra çanak haline gelen yapraklar döllenmeden sonra gelişerek yalancı meyve oluştururlar. Tıpkı bir yumak gibi görünen bu pazı yaprakları içerisinde birkaç adet tohum bulundurur. Parlak ve kahverenginde olan bu tohumların şekli basık bir böbrek şeklini andırır. Pazı tohumlarının üzeri girintili çıkıntılıdır. Tohumların bin tanesinin ağırlığı ortalama olarak on beş ile yirmi beş gram ağırlığında gelmektedir. Bu tohumlar beli bir dönem sonra toplandıklarında veya toprağa döküldüklerinde canlılıklarını dört ile altı yıl arasında muhafaza edebilmektedir.

Pazı tohumu çimlenmesi;

Pazı tohumları ekiminden itibaren ortalama olarak yirmi ile otuz derece arasında ve ortalama on beş günde karanlık ortamlarda çimlenme meydana getirir. Bu çimlenmenin gerçekleşeceği bu süreçte mutlaka tohumların çimlendiği yerin naylon ile kapatılması ve ışık görmemesi gerekmektedir. Böylelikle istenilen sürede beklenen çimlenme elde edilmiş olur. Pazı tohumları eğe açık arazide çimlendirilecek ise toprağın işlenmesinin ardından tohumlar toprağa belirtilen aralıklarda yerleştirildikten sonra üzerileri iyice kapatılmalıdır. Daha sonrasında tohumların ekildiği toprağın yüne bir naylon yardımı ile kapatılması gerekmektedir. Bu durumu periyodik olarak gerçekleştirmeniz çok önemlidir. Bu sayede istenen çimlenme gerçekleşebilir. Açık toprakta da çimlenme ortalama yine on beş gün civarındadır. Pazı tohumları hasat veya sürgün dönemi dediğimiz dönemlerde kuruyup yere dökülmeden toplanması gerekir aksi takdirde topraktan toplanması çok zor olur. Ayrıca köküne yakın yerden kesilen pazı bitkisinin tohumlarının olduğu topların serin ve kuru bir yerde kurumaya bırakılması gerekir. Böylelikle yeterince kuruyan yumakların içerisindeki tohumlar sergi yaptığınız yere ve örtüye dökülecektir. Pazı tohumlarını yetiştiriciliğini yapmıyor iseniz yabani pazı dediğimiz döngü meydana gelir özellikle dağlık bölgelerde yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen pazıların yetişme döngüsü bu şekilde meydana gelir. Kurumaya yüz tuttuğunda pazı tohumlarının yumakları içerisindeki tohumları bulundukları toprağa bırakarak mevsimi geldiğinde yeniden topraktan yetişerek çıkmaktadır. Çünkü bitkinin tohumları uzun süre canlı kalabilmektedir. Özellikle yabani pazı tohumlarının döngüsü bu şekilde oluşmaktadır.

Pazı tohumlarının bir sonraki hasat mevsimi için toplanma zamanları;

Bu tohumlar genellikle çoklu geniş alan ekimlerinde hasat makineleri ile yapılırken küçük hasat bahçelerinde ise elle yapılmaktadır. Hasadın yapılmasından sonra tohumların kurutulacağı bölgenin havadar ve nemsiz olması çok önemlidir. Aksi takdirde tohumların bulunduğu yalancı meyveler kolaylıkla kızışarak içerisinde bulunan tohumlar kullanılmaz hale gelir. O nedenden ötürüde bu kurutma dönemi pazı tohumlarının bir daha kullanılabilmesi için çok önemlidir. Kuruyan gövde ve yalancı meyveler harmanlanarak yumaklar kırılmaya başlanır ve birbirinden ayrılması sağlanır.Pazı tohumların üzerilerinin ekim zamanında kolay ekilebilmesi için kaplanmak sureti ile tablet haline getirilmesi çok iyi olur. Böylelikle dekar başına ortalama beş yüz kadar tohum yumağı elde edilebilir.
Son Güncelleme : 15.11.2018 15:50:22
Pazı Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Pazı Tohumu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Pazı Tohumu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir. Zeytinyağlı pazı kavurmasını çeşitli sebze ekleyip çeşitlendirilmelid...
Pazı Borani
Pazı Borani
Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgahlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden birisi de birçok vitamin ve mineral deposu olan pazı olmalıdır bence. Pazı, mutfağımızda değişik...
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Ispanak gibi besin değeri oldukça yüksek olan pazı A, C, E, K vitamini ve folik asit bakımından ...
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Sapı Kavurması
Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplarından kavurma yapabilirsiniz. Pazı sapı kavurması besleyici özellikleriyle beğeniniz kazanaca...
Pazı Dolması
Pazı Dolması
Pazı dolması, Kültürümüzde, gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa birde tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını göstermek isteyen hanımların ilk aklına gelen yaprak dolması olur. Fakat Türk mutfağının zeng...
Pazı Bitkisi
Pazı Bitkisi
Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A,C ve K vitamini bol miktarda bulunu...
Pazı Salatası
Pazı Salatası
Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek te yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı durabilir. sizlere lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif ile salatayı hazırlamaya başlayalım...
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı pazı, gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmekted...
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe çok iyi...
Pazı Kavurması
Pazı Kavurması
Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgahların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde yeneceği gibi pişirilerek yemeği de yapılabilir. Sarması da yapılabilir, kavurması da yapıl...
Pazı Çorbası
Pazı Çorbası
Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir yada öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya yar...
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi tercih edip isteyen bahçelerde yetiştirebilirler. Bazı yerlerde adına yaban pancarı ve yaban ıspanağ...

 

Fırında Pazı Sarması
Diyet Pazı Yemeği
Pazı Yemeği
Etli Pazı Yemeği
Tavuklu Pazı Sarması
Pazı
Pazı Yetiştiriciliği
Pazı Faydaları
Pazı Mıhlaması
Yumurtalı Pazı
Pazı Sapı Turşusu
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Tavası
Pazı Graten
Pazı Turşusu
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yoğurtlu Pazı Salatası
Pazı Kaç Kalori
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Pazı Borani
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Dolması
Pazı Bitkisi
Pazı Salatası
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Popüler İçerik
Pazı Tavası
Pazı Tavası
Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen paz...
Pazı Graten
Pazı Graten
Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilir...
Pazı Turşusu
Pazı Turşusu
Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında...
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besl...
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgahlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır...
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019