Pazı, neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması, pazının kullanılabilirliğini artırmıştır. İster kavurması, sarması, etli yemeği, salatası ve mezesi yapılabilir. Alışılmış pazı yemeklerinden sıkılanlar ise tarifimizi rahatlıkla uygulayabilir. Graten, genelde kabak, patates ve patlıcan gibi sebzelerle yapılır. Fakat pazıdan yapılan graten de oldukça lezzetlidir. Yapımı diğer graten tarifleriyle hemen hemen aynıdır. Beşamel sos ile hazırlanır ve fırınlanarak pişirilir. Üstünün nar gibi kızarması açısından kaşar peyniri rendesi tercih edilir. Yanında en çok domatesli makarna yakışır. İster ana yemek olarak ister ana yemek yanına garnitür olarak da servis edilebilir. Pazı Graten İçin Gerekli Malzemeler
Beşamel Sos İçin
Üzeri İçin
Pazı Graten Nasıl Yapılır? Pazı graten tarifine tüm malzemelerin ön hazırlığı ile başlanır. Pazılar tek tek yıkanarak yaprakları ve sapları ayrılır. Pazının sapları ince ince, yaprakları ise daha iri doğranır. Soğanların kabukları soyulur ve yemeklik şekilde doğranır. Kırmızı köz biberin baş kısmı kesilerek tohumları ayıklanır. Biber dörde bölünerek küp şeklinde doğranır. Taze soğanlar ayıklanarak temizlenir ve halka şeklinde doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur ve rende yardımıyla rendelenir. Geniş bir tavaya sıvı yağ konularak tava ocağa alınır. Önce pazı sapları, ardından soğan ve sarımsaklar kavrulur. Soğanlar yumuşayınca üzerine kırmızı biberler ilave edilir. Yaklaşık 1-2 dakika sonra yeşil soğanlar da ilave edilir. Tüm malzemeler baharat ilavesiyle birlikte iyice kavrulur ve tava ocaktan alınır. Hazırlanan karışım graten yapımı için kullanılacak olan ısıya dayanıklı bir fırın kabına dökülür. Diğer yandan beşamel sos hazırlanır. Sıvı yağ ile un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Unun kavrulmasından sonra süt ilave edilerek bu sefer tel çırpıcı ile karıştırılmaya başlanır. Beşamel sosun hazırlanırken içinde unların topaklaşmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle tel çırpıcı ile ara verilmeden karıştırılması gerekir. Beşamel sos kıvam bulunca içine tuz ilave edilerek ocaktan alınır. Beşamel sosun daha pürüzsüz bir kıvamda olması için blenderdan geçirilmesi gerekebilir. Hazırlanan beşamel sos, fırın kabındaki pazıların üzerine pay edilir. Beşamel sosun üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek fırına verilir. Pazı graten önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan pazı graten oda sıcaklığında dinlenmesi için bir süre bekletilir. Daha sonra istenilen şekillerde kesilerek servis tabağına alınır ve sıcak olarak sunum yapılır. Yanında tercihe göre domatesli makarna ile sunulabilir. Afiyet olsun. |
Cabire
12 Temmuz 2024 CumaPazıdan graten yapmayı denediniz mi? Özellikle beşamel sos ile birleşimi nasıl buluyorsunuz? Fırından çıkartıldıktan sonra kaşar peynirinin üzerinde oluşan nar gibi kızarmış tabaka sizce de harika değil mi? Bu tarifi denedikten sonra yanında domatesli makarna servis etmeyi düşünür müsünüz?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Cabire,
Pazıdan graten yapmayı denemek harika bir fikir! Beşamel sos ile birleşimi gerçekten çok lezzetli oluyor. Fırından çıktıktan sonra kaşar peynirinin üzerinde oluşan nar gibi kızarmış tabaka kesinlikle harika. Bu tarifi denedikten sonra yanında domatesli makarna servis etmek de çok iyi bir fikir. Hem gratenin hem de makarnanın lezzetleri birbirini tamamlar ve ortaya muhteşem bir yemek çıkar. Afiyet olsun!