Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Sarması

Pazı, oldukça faydalı ve bir o kadar da lezzetli bir sebzedir. Ispanak familyasındandır ve kış aylarında çok fazla tercih edilir. Pazı her bölgede yaygın olarak tüketilse de Erzurum yöresinde daha sık olarak yapılır. Hazırlanışı yöreden yöreye farklılık gösterir ve birbirinden farklı şekillerde yemekleri yapılabilir. Örneğin kavurması, çorbası, yumurtası ve salatası da yapılabilir. Ancak aralarında en yaygın olarak tüketilen yemeği sarmadır. Sarmalar, ister zeytinyağlı ister parça etli yapılabilir. Damak zevkine göre yemeğin içerisine konulan malzemeler değişkenlik gösterebilir. Yapımı oldukça kolaydır ve kısa sürede hazırlanır. İster akşam yemeklerinde sıcak olarak ister beş çayı toplantılarında soğuk olarak servis edilebilir.

Zeytinyağlı Pazı Sarması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo pazı
  • 4-5 bardak kaynar su
İç Harcı İçin
  • 4-5 adet kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 paket kuş üzümü
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kaynar su
Sosu İçin
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı su

Zeytinyağlı Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı pazı sarması tarifine başlamadan önce pazıların hazırlığı yapılır. Pazı satın alırken ince yapraklı ve taze olanları tercih edilmelidir. Pazıların sap kısımları kesilerek yaprakları tek tek yıkanır. Daha sonra kaynar su dolu bir kabın içerisine alınarak yaklaşık 5-10 dakika kadar yumuşaması için beklenir. Pazılar yumuşadıktan sonra soğuk sudan geçirilerek süzgece alınır ve bir kenarda bekletilir.

Diğer yandan iç harcın hazırlığı yapılır. İç harç tercihe göre çiğ olarak ya da pişmiş olarak kullanılabilir. Derin bir tencereye zeytinyağı konularak yağ iyice kızdırılır. Soğanların kabukları soyularak yemeklik şekilde doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur ve rendelenir. Soğan ve sarımsak tencereye alınarak soğanlar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Daha sonra dolmalık fıstık ilavesi yapılır. Dolmalık fıstıkların rengi değişince tencereye yıkanmış pirinç ilave edilir. Tüm malzemeler iyice kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Son olarak şeker, yenibahar, karabiber, tuz ve kuş üzümü ilavesi yapılarak tencerenin kapağı kapatılır. İç harcın pilav gibi demlenmesi gerekir. İç harç suyunu çekince ocaktan alınır ve bir müddet oda sıcaklığında bekletilir.

Yumuşayan pazılar düz bir zemine alınır. Pazı yaprakları eğer büyükse ikiye bölünebilir. İçerisine iç harçtan 1 yemek kaşığı kadar konularak sarmalar sarılmaya başlanır. Tüm pazı yaprakları bitene kadar aynı işleme devam edilir. Tüm sarmalar tencereye yan yana gelecek şekilde dizilir. Aralarında boşluk bırakmamaya özen gösterilmelidir. Sarmalar ikinci kat olarak diğerlerinin üzerine de dizilebilir.

Ayrı bir yerde sarmanın sosu hazırlanır. Sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır ve küçük bir kaseye alınır. Üzerine nar ekşisi, limon, su ve zeytinyağı ile iyice karıştırılır. Hazırlanan sos pazı sarmalarının üzerine dökülür. Zeytinyağlı pazı sarması yaklaşık olarak 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir. Sarmalar piştikten sonra ocaktan alınır ve ılınması için oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Graten Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Graten Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Sapı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Pazı Faydaları ve Kullanımı