Zeytinyağlı Pazı Sarması

Zeytinyağlı Pazı Sarması

Zeytinyağlı Pazı Sarması, pazı oldukça faydalı ve bir o kadar da lezzetli bir sebzedir. Ispanak familyasındandır. Kış aylarında çok fazla tercih edilir. Pazı her yörede yaygın olarak tüketilse de Erzurum yöresinde daha sık olarak yapılır. Yapılışı yöreden yöreye farklılık gösterir. Birbirinden farklı şekillerde yemekleri yapılır. Örneğin kavurması, çorbası, yumurtası ve salatası da yapılabilir. Aralarında en yaygın olarak tüketilen yemeği sarmadır. Sarmalar ister zeytinyağlı ister parça etli yapılabilir. Damak zevkine göre yemeğin içerisine konulan malzemeler değişkenlik gösterebilir. Yapımı oldukça kolaydır ve kısa sürede hazırlanır. İster akşam yemeklerinde sıcak olarak ister beş çayı toplantılarında soğuk olarak servis edilebilir.

Zeytinyağlı Pazı Sarması İçin Gerekli Malzemeler,
  • 1 kilo pazı
  • 4-5 bardak kaynar su

Zeytinyağlı Pazı Sarması; İç harcı için,

  • 4-5 adet kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 paket kuş üzümü
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kaynar su

Sosu için,

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı su
Zeytinyağlı Pazı Sarması Yapılışı,

Zeytinyağlı pazı sarması tarifin başlamadan önce pazıların hazırlığı yapılır. Pazı satın alınırken ince yapraklı ve taze olanları tercih edilmelidir. Pazıların sap kısımları kesilerek yaprakları tek tek yıkanır. Daha sonra kaynar su dolu bir kabın içerisine alınarak yaklaşık 5-10 dakika kadar yumuşaması için beklenir. Pazılar yumuşadıktan sonra soğuk sudan geçirilerek süzgece alınır ve bir kenarda bekletilir. Diğer bir yandan iç harcın hazırlığı yapılır. İç harç tercihe göre çiğ olarak yada pişmiş olarak kullanılabilir. Derin bir tencereye zeytinyağı konularak yağ iyece kızdırılır. Soğanların kabukları soyularak yemeklik şekilde doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur ve rendelenir. Soğan ve sarımsak tencereye alınarak soğanlar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Daha sonra dolmalık fıstık ilavesi yapılır. Dolmalık fıstıkların rengi değişince tencereye yıkanmış pirinç ilave edilir. Tüm malzemeler iyice kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Son olarak şeker, yenibahar, karabiber, tuz ve kuş üzümü ilavesi yapılarak tencerenin kapağı kapatılır. İç harcın pilav gibi demlenmesi gerekir. İç harç suyunu çekince ocaktan alınır ve bir müddet oda sıcaklığında bekletilir. Yumuşayan pazılar düz bi zemine alınır. Pazı yaprakları eğer büyükse ikiye bölünebilir. İçerisine iç harçtan 1 yemek kaşığı kadar konularak sarmalar sarılmaya başlanır. Tüm pazı yaprakları bitene kadar aynı işleme devam edilir. Tüm sarmalar tencereye yan yana gelecek şekilde dizilir. Aralarında boşluk bırakmamaya özen gösterilmelidir. Sarmalar ikinci kat olarak diğerlerinin üzerine de dizilebilir. Ayrı bir yerde sarmanın sosu hazırlanır. Sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır ve küçük bir kaseye alınır. Üzerine nar ekşisi, limon, su ve zeytinyağı ile iyice karıştırılır. Hazırlanan sos pazı sarmalarının üzerine dökülür. Zeytinyağlı pazı sarması yaklaşık olarak 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir. Sarmalar piştikten sonra ocaktan alınır. Ilınması için oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 13.11.2018 01:47:54
Zeytinyağlı Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Zeytinyağlı Pazı Sarması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Pazı Sarması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir. Zeytinyağlı pazı kavurmasını çeşitli sebze ekleyip çeşitlendirilmelid...
Pazı Borani
Pazı Borani
Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgahlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden birisi de birçok vitamin ve mineral deposu olan pazı olmalıdır bence. Pazı, mutfağımızda değişik...
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Ispanak gibi besin değeri oldukça yüksek olan pazı A, C, E, K vitamini ve folik asit bakımından ...
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Sapı Kavurması
Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplarından kavurma yapabilirsiniz. Pazı sapı kavurması besleyici özellikleriyle beğeniniz kazanaca...
Pazı Dolması
Pazı Dolması
Pazı dolması, Kültürümüzde, gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa birde tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını göstermek isteyen hanımların ilk aklına gelen yaprak dolması olur. Fakat Türk mutfağının zeng...
Pazı Bitkisi
Pazı Bitkisi
Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A,C ve K vitamini bol miktarda bulunu...
Pazı Salatası
Pazı Salatası
Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek te yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı durabilir. sizlere lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif ile salatayı hazırlamaya başlayalım...
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı pazı, gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmekted...
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe çok iyi...
Pazı Kavurması
Pazı Kavurması
Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgahların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde yeneceği gibi pişirilerek yemeği de yapılabilir. Sarması da yapılabilir, kavurması da yapıl...
Pazı Çorbası
Pazı Çorbası
Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir yada öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya yar...
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi tercih edip isteyen bahçelerde yetiştirebilirler. Bazı yerlerde adına yaban pancarı ve yaban ıspanağ...

 

Fırında Pazı Sarması
Diyet Pazı Yemeği
Pazı Yemeği
Etli Pazı Yemeği
Tavuklu Pazı Sarması
Pazı
Pazı Yetiştiriciliği
Pazı Faydaları
Pazı Mıhlaması
Yumurtalı Pazı
Pazı Sapı Turşusu
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Tavası
Pazı Graten
Pazı Turşusu
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yoğurtlu Pazı Salatası
Pazı Kaç Kalori
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Pazı Borani
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Dolması
Pazı Bitkisi
Pazı Salatası
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Popüler İçerik
Pazı Tavası
Pazı Tavası
Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen paz...
Pazı Graten
Pazı Graten
Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilir...
Pazı Turşusu
Pazı Turşusu
Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında...
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besl...
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgahlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır...
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019