Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Sarması, pazı oldukça faydalı ve bir o kadar da lezzetli bir sebzedir. Ispanak familyasındandır. Kış aylarında çok fazla tercih edilir. Pazı her yörede yaygın olarak tüketilse de Erzurum yöresinde daha sık olarak yapılır. Yapılışı yöreden yöreye farklılık gösterir. Birbirinden farklı şekillerde yemekleri yapılır. Örneğin kavurması, çorbası, yumurtası ve salatası da yapılabilir. Aralarında en yaygın olarak tüketilen yemeği sarmadır. Sarmalar ister zeytinyağlı ister parça etli yapılabilir. Damak zevkine göre yemeğin içerisine konulan malzemeler değişkenlik gösterebilir. Yapımı oldukça kolaydır ve kısa sürede hazırlanır. İster akşam yemeklerinde sıcak olarak ister beş çayı toplantılarında soğuk olarak servis edilebilir.

Zeytinyağlı Pazı Sarması İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 kilo pazı
  • 4-5 bardak kaynar su
Zeytinyağlı Pazı Sarması; İç harcı için
  • 4-5 adet kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 paket kuş üzümü
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kaynar su
Sosu için
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı su
Zeytinyağlı Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı pazı sarması tarifin başlamadan önce pazıların hazırlığı yapılır. Pazı satın alınırken ince yapraklı ve taze olanları tercih edilmelidir. Pazıların sap kısımları kesilerek yaprakları tek tek yıkanır. Daha sonra kaynar su dolu bir kabın içerisine alınarak yaklaşık 5-10 dakika kadar yumuşaması için beklenir. Pazılar yumuşadıktan sonra soğuk sudan geçirilerek süzgece alınır ve bir kenarda bekletilir. Diğer bir yandan iç harcın hazırlığı yapılır. İç harç tercihe göre çiğ olarak ya da pişmiş olarak kullanılabilir. Derin bir tencereye zeytinyağı konularak yağ iyece kızdırılır. Soğanların kabukları soyularak yemeklik şekilde doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur ve rendelenir. Soğan ve sarımsak tencereye alınarak soğanlar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Daha sonra dolmalık fıstık ilavesi yapılır. Dolmalık fıstıkların rengi değişince tencereye yıkanmış pirinç ilave edilir. Tüm malzemeler iyice kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Son olarak şeker, yenibahar, karabiber, tuz ve kuş üzümü ilavesi yapılarak tencerenin kapağı kapatılır. İç harcın pilav gibi demlenmesi gerekir. İç harç suyunu çekince ocaktan alınır ve bir müddet oda sıcaklığında bekletilir. Yumuşayan pazılar düz bi zemine alınır. Pazı yaprakları eğer büyükse ikiye bölünebilir. İçerisine iç harçtan 1 yemek kaşığı kadar konularak sarmalar sarılmaya başlanır. Tüm pazı yaprakları bitene kadar aynı işleme devam edilir. Tüm sarmalar tencereye yan yana gelecek şekilde dizilir. Aralarında boşluk bırakmamaya özen gösterilmelidir. Sarmalar ikinci kat olarak diğerlerinin üzerine de dizilebilir. Ayrı bir yerde sarmanın sosu hazırlanır. Sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır ve küçük bir kâseye alınır. Üzerine nar ekşisi, limon, su ve zeytinyağı ile iyice karıştırılır. Hazırlanan sos pazı sarmalarının üzerine dökülür. Zeytinyağlı pazı sarması yaklaşık olarak 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir. Sarmalar piştikten sonra ocaktan alınır. Ilınması için oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir.

Afiyet Olsun.

Zeytinyağlı Pazı Sarması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Mıhlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mıhlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Graten Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Graten Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Pazı Kökü Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Salatası Tarifi ve Malzemeleri