Pazı Kökü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Pazı Kökü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Kökü

Pazı Nedir?

Pazı, ıspanak ailesine ait olup, geniş ve iri yapraklı bir sebze türüdür. Bağda, bahçede, kırlarda ve kısacası hemen her yerde yetişebilir. Kış aylarında pazar tezgahlarında sıkça görülen pazı, çeşitli şekillerde tüketilebilir. Pazı yemeği yapılabilir, salatalara eklenebilir, çiğ olarak tüketilebilir ve pazı sarması yapılabilir. Bu çok yönlü bitki, sağlık açısından da oldukça faydalıdır ve hastalıklara karşı direnç kazanmamıza yardımcı olur. Ispanak gibi yoğurtla birlikte de tüketilebilir. 100 gram pazı yaklaşık 19 kaloridir.

Besin Değerleri ve Sağlığa Faydaları

Pazı, önemli ölçüde kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu nedenle kemik sağlığını korur ve kemikleri güçlendirir. Büyüme ve kemik gelişimine yardımcı olur, ayrıca dişlerin güçlenmesine katkı sağlar. Pazı yaprakları temizlenip yıkanarak yemeği yapılabilir veya yumurta ile kavrularak tüketilebilir. Pazı dolması şeklinde pirinçle de tüketilebilir.

Pazı Kökü ve Saplarının Kullanımı

Pazının sapları ve kökleri de yaprakları gibi çeşitli şekillerde kullanılabilir. Pazı saplarından salata, yemek ve dolma yapılabilir. Lezzetiyle bizi büyüleyen pazı, tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Örneğin, haşlandıktan sonra deri hastalıklarında kullanılması oldukça faydalıdır. Ayrıca, saç çıkmayan bölgelere pazıyı balla karıştırarak sürmek de etkili olabilir.

Pazı Kökünün Sağlığa Faydaları

  • Pazıdan yapılan lapa, basur memelerini hızla iyileştirir.
  • Pazı yapraklarından yapılan salata böbrek, dalak ve mesane ağrılarını tedavi eder, iştah açar ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Pazı, gül yağı ile karıştırılıp başa sürüldüğünde baş ağrısını geçirir.
  • Haşlanmış pazı suyunu içmek kabızlığa iyi gelir.
  • Pazı, vücuttaki apselere, yanıklara ve şişliklere iyi gelir.
  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Hamile kadınlar pazı tüketirse, çocukta omurga açıklığı riskini en aza indirir.
  • Vücutta kuvvet artışına katkı sağlar.
  • İdrar yollarındaki yanma ve sızıyı azaltır.
  • Kansızlığa karşı faydalıdır.
  • Öksürüğe iyi gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Suyunun Faydaları ve Kullanımı

Pazı Suyunun Faydaları ve Kullanımı