Pazı Kökü Pazı Nedir? Pazı, ıspanak ailesine ait olup, geniş ve iri yapraklı bir sebze türüdür. Bağda, bahçede, kırlarda ve kısacası hemen her yerde yetişebilir. Kış aylarında pazar tezgahlarında sıkça görülen pazı, çeşitli şekillerde tüketilebilir. Pazı yemeği yapılabilir, salatalara eklenebilir, çiğ olarak tüketilebilir ve pazı sarması yapılabilir. Bu çok yönlü bitki, sağlık açısından da oldukça faydalıdır ve hastalıklara karşı direnç kazanmamıza yardımcı olur. Ispanak gibi yoğurtla birlikte de tüketilebilir. 100 gram pazı yaklaşık 19 kaloridir. Besin Değerleri ve Sağlığa Faydaları Pazı, önemli ölçüde kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu nedenle kemik sağlığını korur ve kemikleri güçlendirir. Büyüme ve kemik gelişimine yardımcı olur, ayrıca dişlerin güçlenmesine katkı sağlar. Pazı yaprakları temizlenip yıkanarak yemeği yapılabilir veya yumurta ile kavrularak tüketilebilir. Pazı dolması şeklinde pirinçle de tüketilebilir. Pazı Kökü ve Saplarının Kullanımı Pazının sapları ve kökleri de yaprakları gibi çeşitli şekillerde kullanılabilir. Pazı saplarından salata, yemek ve dolma yapılabilir. Lezzetiyle bizi büyüleyen pazı, tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Örneğin, haşlandıktan sonra deri hastalıklarında kullanılması oldukça faydalıdır. Ayrıca, saç çıkmayan bölgelere pazıyı balla karıştırarak sürmek de etkili olabilir. Pazı Kökünün Sağlığa Faydaları
|