Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Etli Pazı Sarması

Etli Pazı Sarması

Etli pazı sarması, dolma çeşitleri içerisinde en sevdiğimdir. Pazı yaprağının piştiği zaman ortaya çıkan tadı ve ağızda dağılması gerçekten yemeğe farklı bir lezzet ve ahenk katmakta. Ayrıca pazı besin değerleri aşısından da oldukça zengin bir sebzedir. Dolma yemeyi sevmeyen çocukların bir sevebileceği bir yiyecektir. Kış aylarının vitamin desteği olan pazı yaprağı, vücut için önemli olan C ve K vitaminlerini barındırmaktadır. Malzeme listesinden başlayarak etli pazı sarmamızın tarifine geçelim.

Etli pazı sarması için gerekli malzemeler

  • 3 bağ pazı yaprağı
  • 500 gr az yağlı kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 50 gr salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı margarin

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak
  • Sıcak su
  • 2 yemek kaşığı ay çiçek yağı
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Etli pazı sarması nasıl yapılır?


Öncelikle pazı yapraklarımızı ayıklamakla işe başlayalım. Yaprakların içerisi kumlu olabilir. O yüzden ilk başta akan suyun altında teker teker yaprakların temizlenmesini sağlayalım. Ayrıca bir kaba su dolduralım ve 1 çay bardağı kadar sirkede bekletelim. İyice mikropları kırılsın. 10 dk kadar bekleyen pazı yapraklarının ortasında damarlı bir kısım vardır. O kısımları bıçakla keserek alalım. Çok sert değilse bıçağın arka kısmı ile hafiften vurarak yumuşatın ki sararken zorluk çıkarmasın. Şimdi bir kabın içerisine sıcak su koyalım. Isıtıcıda kaynatabilirsiniz. Suyun içerisine pazı yapraklarını atıyoruz ve yumuşayana kadar bekletiyoruz. Dilerseniz kaynayan suya da atıp atıp çıkarabilirsiniz. Etli pazı sarmasının bundan sonraki aşamasında içi var. Kıymayı bir yoğurma kabına alalım. İçerisine salça, tuz, karabiber, kekik, kimyon ve ince ince doğranmış soğanı ilave edip iyi harmanlayalım. Haşlanan yapraklarımızı sarmanın zamanı geldi. Yapraklar çok büyük ise ikiye kesip iki dolma çıkarabilirsiniz. Hazırladığımız içten 1 tatlı kaşığı koyarak sarma işlemine geçelim. Kötü yapraklar var ise atmayın. Bunları tencerenin altına dizeceğiz. Sardığımız dolmaları tencereye diziyoruz. Bu işlemde tamam. Şimdi etli pazı sarmasının sosunu yapalım. Sıcak suda salçayı açalım. İçerisine sarımsağı doğrayıp atalım. Karabiberi de ekledikten sonra karıştırıp dolmaların üzerine dökelim. Dolmaların üzerlerine bir tabaka kapatalım ya da ufak bir tencere kapağı da olur. Ağırlık yapıp dağılmalarını engelleyelim. Tencerenin altını ilk başta yüksek ısıdan başlatıyoruz. Kaynayınca kısacağız ve 1 saat kadar kaynatacağız. Yemeğimizin arada bir suyunu kontrol edelim. Piştikten sonra etli pazı sarmalarını tencereden çıkaralım ve servis tabağına dizelim. Yanında yoğurtla beraber tüketebilirsiniz. İsterseniz sarımsaklı da olabilir. Yemeğimiz bu kadar. Umarım sizin de hoşunuza giden bir tarif olacaktır. Şimdiden afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 00:37:55
Etli Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Etli Pazı Sarması Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Etli Pazı Sarması"
pazı sarmasını herkes gibi ben de çok severim. Ama benim size sormak istediğim sorum Sivas taraflarında pazının dallarından dal turşusu yapıyorlar. Bu turşunun nasıl yapıldığını öğrenebilir miyim?
Ferahna . 11.09.2018 15:07:01
CEVAP YAZ
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir. Zeytinyağlı pazı kavurmasını çeşitli sebze ekleyip çeşitlendirilmelid...
Pazı Borani
Pazı Borani
Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden birisi de birçok vitamin ve mineral deposu olan pazı olmalıdır bence. Pazı, mutfağımızda değişik...
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Ispanak gibi besin değeri oldukça yüksek olan pazı A, C, E, K vitamini ve folik asit bakımından ...
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Sapı Kavurması
Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplarından kavurma yapabilirsiniz. Pazı sapı kavurması besleyici özellikleriyle beğeniniz kazanaca...
Pazı Dolması
Pazı Dolması
Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını göstermek isteyen hanımların ilk aklına gelen yaprak dolması olur. Fakat Türk mutfağının zeng...
Pazı Bitkisi
Pazı Bitkisi
Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A, C ve K vitamini bol miktarda bulun...
Pazı Salatası
Pazı Salatası
Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı durabilir. Sizlere lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif ile salatayı hazırlamaya başlayalım...
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmektedi...
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe çok iyi...
Pazı Kavurması
Pazı Kavurması
Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde yeneceği gibi pişirilerek yemeği de yapılabilir. Sarması da yapılabilir, kavurması da yapılabi...
Pazı Çorbası
Pazı Çorbası
Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya ya...
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi tercih edip isteyen bahçelerde yetiştirebilirler. Bazı yerlerde adına yaban pancarı ve yaban ıspanağı ...

 

Fırında Pazı Sarması
Diyet Pazı Yemeği
Pazı Yemeği
Etli Pazı Yemeği
Tavuklu Pazı Sarması
Pazı
Pazı Yetiştiriciliği
Pazı Faydaları
Pazı Mıhlaması
Yumurtalı Pazı
Pazı Sapı Turşusu
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Tavası
Pazı Graten
Pazı Turşusu
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yoğurtlu Pazı Salatası
Pazı Kaç Kalori?
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Pazı Borani
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Dolması
Pazı Bitkisi
Pazı Salatası
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Popüler İçerik
Pazı Tavası
Pazı Tavası
Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen paz...
Pazı Graten
Pazı Graten
Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilir...
Pazı Turşusu
Pazı Turşusu
Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında...
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besl...
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgahlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır...
Pazı Kaç Kalori?
Pazı Kaç Kalori?
Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024