Bulgurlu Pazı Sarması

Bulgurlu Pazı Sarması

Bulgurlu Pazı Sarması, Pazı, ıspanak ailesinden olan bir sebze türüdür. Sindirime oldukça yardımcı olması ile de bilinir. Kış aylarında bulunur ve birbirinden farklı şekillerde yapılır. Sarması, yumurtası, kavurması ve salatası yapılarak tüketilir. Aralarında en çok tercih edileni sarmadır. Sarmanın Türk mutfağındaki yeri apayrıdır. Türkiye'de neredeyse her yörede yapılır. Her yörenin kendine özgü bir sarma çeşitti bulunur. Örneğin İç Anadolu'da kuru sebze kullanılarak dolma yapılırken Karadeniz bölgesinde ise daha çok karalahana ve pazı dolması çeşitleri yaygındır. Pazı yaprağından yapılan sarma en az üzüm yaprağı ile yapılan sarma kadar lezzetli olur.

Bulgurlu Pazı Sarması İçin Gerekli Malzemeler,
  • 4-5 demet pazı
  • 1 litre sıcak su

İç harcı için,

  • 300 gram yağlı kıyma
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı bulgur
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay bardağı sıcak su

Sosu için,

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
Bulgurlu Pazı Sarması Yapılışı,

Bulgurlu pazı sarması için ilk olarak pazıların sap kısımları kesilerek yaprakları tek tek yıkanır. Derin bir kaba kaynar su konularak yıkanan pazılar kabın içine alınır. Yaklaşık olarak beş dakika kadar kaynar suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Daha sonra pazıların renginin kaybolmaması için soğuk sudan geçirilir. Süzgece alınarak sularının süzülmesi beklenirken diğer bir yandan iç harç hazırlanır. İç harç için derin bir karıştırma kabı kullanılabilir. Kaba ilk olarak kıyma konur. Kuru soğanların baş kısımları kesilerek yemeklik şekilde doğranır ve kıymanın üzerine ilave edilir. Tercihe göre soğanlar rende de yapılabilir. Üzerine sarımsaklar da rendelenir. Bulgular yıkanır ve kaba ilave edilir. Sarımsaklar rendelenir. Daha sonra geri kalan malzemeler de kaba ilave edilir. Son olarak sıcak su da konduktan sonra tüm malzemeler el yardımıyla iyice yoğrulur. Pazı sarması için düz bir zemin tercih edilebilir. Hatta kesme tahtasının yada bir tepsinin içinde bile sarma rahatlıkla sarılabilir. Pazı yaprakları alınır ve içlerine yaklaşık 1 yemek kaşığı iç harçtan konularak sarılmaya başlanır. Önce yanlardan harcın üzerine katlanır ve daha sonra avuç içinde yuvarlanarak sarılır. Tüm pazılar aynı şekilde sarılır. Bulgurlu pazı sarmasını pişirmek için genişçe bir tencere kullanılabilir. Tencereye biraz sıvı yağ konulur ve tencere ocağa alınır. Sarımsakların kabukları soyularak küçük küçük doğranarak yağda çok az kavrulur. Üzerine salça ve kuru nane ilave edilir. Salça kokusu çıkana kadar kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilir. Tüm sarmalar tencereye sıkı sıkı ve yan yana gelecek şekilde dizilir. Artan sarmalar ikinci kat olarak diğerlerinin üzerine dizilebilir. Bulgurlu pazı sarması kısık ateşte yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar pişirilir. Arada kontrol edilerek suyu azalırsa üzerine azar azar su ilavesi de yapılabilir. Sarmalar piştikten sonra ocaktan alınır. Sarmanın içerisinde bulgur olduğu için demlenmesi gerekir. O nedenle oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir. Bulgurlu pazı sarması hazır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 11.11.2018 19:48:33
Bulgurlu Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Bulgurlu Pazı Sarması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Bulgurlu Pazı Sarması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir. Zeytinyağlı pazı kavurmasını çeşitli sebze ekleyip çeşitlendirilmelid...
Pazı Borani
Pazı Borani
Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgahlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden birisi de birçok vitamin ve mineral deposu olan pazı olmalıdır bence. Pazı, mutfağımızda değişik...
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Ispanak gibi besin değeri oldukça yüksek olan pazı A, C, E, K vitamini ve folik asit bakımından ...
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Sapı Kavurması
Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplarından kavurma yapabilirsiniz. Pazı sapı kavurması besleyici özellikleriyle beğeniniz kazanaca...
Pazı Dolması
Pazı Dolması
Pazı dolması, Kültürümüzde, gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa birde tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını göstermek isteyen hanımların ilk aklına gelen yaprak dolması olur. Fakat Türk mutfağının zeng...
Pazı Bitkisi
Pazı Bitkisi
Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A,C ve K vitamini bol miktarda bulunu...
Pazı Salatası
Pazı Salatası
Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek te yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı durabilir. sizlere lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif ile salatayı hazırlamaya başlayalım...
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı pazı, gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmekted...
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe çok iyi...
Pazı Kavurması
Pazı Kavurması
Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgahların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde yeneceği gibi pişirilerek yemeği de yapılabilir. Sarması da yapılabilir, kavurması da yapıl...
Pazı Çorbası
Pazı Çorbası
Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir yada öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya yar...
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi tercih edip isteyen bahçelerde yetiştirebilirler. Bazı yerlerde adına yaban pancarı ve yaban ıspanağ...

 

Fırında Pazı Sarması
Diyet Pazı Yemeği
Pazı Yemeği
Etli Pazı Yemeği
Tavuklu Pazı Sarması
Pazı
Pazı Yetiştiriciliği
Pazı Faydaları
Pazı Mıhlaması
Yumurtalı Pazı
Pazı Sapı Turşusu
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Tavası
Pazı Graten
Pazı Turşusu
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yoğurtlu Pazı Salatası
Pazı Kaç Kalori
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Pazı Borani
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Dolması
Pazı Bitkisi
Pazı Salatası
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Popüler İçerik
Pazı Tavası
Pazı Tavası
Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen paz...
Pazı Graten
Pazı Graten
Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilir...
Pazı Turşusu
Pazı Turşusu
Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında...
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besl...
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgahlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır...
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori
Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019