Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmektedir. Aslında bu yemeğin kış aylarında çok daha fazla tüketilmesinin nedeni direk olarak pazının kış sebzesi olmasıdır.
Pazı, küçük çiftçiler tarafından bahçelerde yetiştirilmese bile daha büyük tarım ile uğraşan insanlar tarafından yetiştirilerek satışa sunulmaktadır. Mevsimi kış olan bu bitki, kış aylarında hem bol hem de ucuz olduğu için kışın insanlar bu yemeği sık sık yapmaktadır. Yapılışı biraz zahmetli olduğu için tüketim miktarı az da olsa düşmektedir. Fakat bu düşüşe rağmen zeytinyağlı pazı ülkemizde yaygın bir şekilde tüketilir. Pazının normal şekillerde yapılanları da bulunmaktadır. Hatta birçok kişi pazıyı salata, meze ya da bol olarak tüketse bile zeytinyağlı pazı, birçok kişiye göre pazının en lezzetli halidir. Özellikle içerinde bulunan zeytinyağı, pazıya ayrı bir lezzet katmaktadır. Eğer sizlerde zeytinyağlı pazıyı öğlen yemeği için ya da akşam yemeği için yapmak istiyorsanız aşağıdaki malzemeleri hazırlayarak yapılış işlemlerin takip edebilirsiniz. Vereceğimiz tarifle çok kolay bir şekilde zeytinyağlı pazı yapabilirsiniz.

Zeytinyağlı pazı için gerekli olan malzemeler

  • İki demet kadar pazı,
  • Bir su bardağından biraz az zeytinyağı,
  • İki adet kuru soğan,
  • Bir su bardağı pilavlık bulgur,
  • Bir bardak kadar su,
  • Bir miktar tuz,
  • Bir tatlı kaşığı toz şeker

Zeytinyağlı pazı nasıl yapılır?


Zeytinyağlı pazının yapılışına geçmeden önce belirtmek isterim ki gıda hijyeni açısından gerekli önlemleri almalısınız.
Bunun için ilk olarak pazı demetlerini bol bol yıkayarak tozdan ve tarım artıklarından arındırın. Daha sonra pazı yapraklarını aşırı ince olmayacak şekilde dilimleyin ve süzülmeye bırakın. Pazıların suyu süzülürken sizlerde aynı zamanda tezgâhta bulunan soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın. Bu işlemi isteğinize bağlı olarak robot ya da rondo kullanarak da yapabilirsiniz.

Soğanlar doğrandıktan sonra soğanları bir tencere içerisine koyun ve üzerine tuz ile bir tatlı kaşığı şekeri ilave edin. Bu şekilde soğanlar pembeleşinceye kadar bol bol kavurun. Soğanı yakmamaya özen göstermelisiniz. Aksi durumlarda ciddi lezzet kaybı meydana gelebilir. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine daha önceden yıkayıp ince ince doğranmış olan pazıları ekleyin. Bu şekilde tüm pazıları ekleyin.

Son aşamada ise pazıların üzerine su ile bulgurun tümünü ilave edin. Bu şekilde bulgur pişip suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Pişirme sırasında ara ara karıştırmalısınız. Bulgur suyu çektikten sonra ateşten alın. Artık zeytinyağı pazı hazır. Bu yemeği servis tabaklarına ayırın ve üzerine yoğurt ilave edin.

Afiyet olsun.
21.01.2024 11:26:12
Zeytinyağlı Pazı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Pazı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Pazı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yumurtalı Pazı

Yumurtalı Pazı, pazı ıspanak ailesine ait bir sebzedir. Yaprakları oldukça iridir. Sağlığa faydası saymakla bitmez. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir. Kan...
Devamını Oku

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024