Zeytinyağlı Pazı Sarması

Zeytinyağlı Pazı Sarması, pazı oldukça faydalı ve bir o kadar da lezzetli bir sebzedir. Ispanak familyasındandır. Kış aylarında çok fazla tercih edilir. Pazı her yörede yaygın olarak tüketilse de Erzurum yöresinde daha sık olarak yapılır. Yapılışı yöreden yöreye farklılık gösterir. Birbirinden farklı şekillerde yemekleri yapılır. Örneğin kavurması, çorbası, yumurtası ve salatası da yapılabilir.
Aralarında en yaygın olarak tüketilen yemeği sarmadır. Sarmalar ister zeytinyağlı ister parça etli yapılabilir. Damak zevkine göre yemeğin içerisine konulan malzemeler değişkenlik gösterebilir. Yapımı oldukça kolaydır ve kısa sürede hazırlanır. İster akşam yemeklerinde sıcak olarak ister beş çayı toplantılarında soğuk olarak servis edilebilir.

Zeytinyağlı Pazı Sarması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kilo pazı
  • 4-5 bardak kaynar su
Zeytinyağlı Pazı Sarması; İç harcı için
  • 4-5 adet kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 paket kuş üzümü
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kaynar su

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı su

Zeytinyağlı Pazı Sarması Nasıl Yapılır?


Zeytinyağlı pazı sarması tarifin başlamadan önce pazıların hazırlığı yapılır.
Pazı satın alınırken ince yapraklı ve taze olanları tercih edilmelidir. Pazıların sap kısımları kesilerek yaprakları tek tek yıkanır. Daha sonra kaynar su dolu bir kabın içerisine alınarak yaklaşık 5-10 dakika kadar yumuşaması için beklenir. Pazılar yumuşadıktan sonra soğuk sudan geçirilerek süzgece alınır ve bir kenarda bekletilir. Diğer bir yandan iç harcın hazırlığı yapılır. İç harç tercihe göre çiğ olarak ya da pişmiş olarak kullanılabilir. Derin bir tencereye zeytinyağı konularak yağ iyece kızdırılır. Soğanların kabukları soyularak yemeklik şekilde doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur ve rendelenir. Soğan ve sarımsak tencereye alınarak soğanlar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Daha sonra dolmalık fıstık ilavesi yapılır. Dolmalık fıstıkların rengi değişince tencereye yıkanmış pirinç ilave edilir. Tüm malzemeler iyice kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Son olarak şeker, yenibahar, karabiber, tuz ve kuş üzümü ilavesi yapılarak tencerenin kapağı kapatılır. İç harcın pilav gibi demlenmesi gerekir. İç harç suyunu çekince ocaktan alınır ve bir müddet oda sıcaklığında bekletilir. Yumuşayan pazılar düz bi zemine alınır. Pazı yaprakları eğer büyükse ikiye bölünebilir. İçerisine iç harçtan 1 yemek kaşığı kadar konularak sarmalar sarılmaya başlanır. Tüm pazı yaprakları bitene kadar aynı işleme devam edilir. Tüm sarmalar tencereye yan yana gelecek şekilde dizilir. Aralarında boşluk bırakmamaya özen gösterilmelidir. Sarmalar ikinci kat olarak diğerlerinin üzerine de dizilebilir. Ayrı bir yerde sarmanın sosu hazırlanır. Sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır ve küçük bir kâseye alınır. Üzerine nar ekşisi, limon, su ve zeytinyağı ile iyice karıştırılır. Hazırlanan sos pazı sarmalarının üzerine dökülür. Zeytinyağlı pazı sarması yaklaşık olarak 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir. Sarmalar piştikten sonra ocaktan alınır. Ilınması için oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir.

Afiyet Olsun.
18.01.2024 22:41:39
Zeytinyağlı Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Pazı Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Pazı Sarması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024