Zeytinyağlı Pazı Dolması

Zeytinyağlı pazı dolması, sevilen dolma tariflerinden biridir. Yöresel olarak aynı yaprak sarması gibi sıkça yapılır. Sizi biraz oyalasa da bu tarifi seveceğinizi umuyoruz. Pazı mutfaklarımızda daha fazla yer almayı hak eden bir sebzedir. Hazmı kolay, midevi, çeşitli sağlık sorunlarına karşı koruyucu, kalorisi düşük ve lezzetli bir sebzedir.
Çocuklarımıza bunu sevdirmeliyiz. Annelere bu konuda çok iş düşüyor. Bu lezzetli tarifle sofralarınızı şenlendirin. Zeytinyağlı pazı dolması herkesin seveceği bir lezzettedir. Alıştığınızda daha kolay yapabilirsiniz. Şimdi birlikte pazının en lezzetli olduğu dönemde dolmaları hazırlamaya başlayalım. Herkese kolay gelsin.

Zeytinyağlı pazı dolması için gereken malzemeler

  • 2 demet pazı
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 2-2,5 su bardağı baldo pirinç
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Bir miktar tuz ve tuzot
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı dolma baharı

Suyuna koymak için

  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • Biraz tuz

Üzerine koymak için

  • Yoğurt
  • Biraz kuru nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Zeytinyağlı pazı dolması nasıl yapılır?

Pazıları önce ayıklayın, yıkayarak tencerenin içine alın.
Bunu biraz suyla 1-2 dakika haşlayarak yumuşatın. Pazının tazeliğine göre fazla haşlanmaması gerekir. Çok yumuşadığında dolmayı yapmanız zor olur. Pazıları süzgece alarak bekletin. Daha sonra dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Tencerede zeytinyağını kızdırın, içinde rendelediğiniz soğan ve sarımsakları hafifçe kavurun. İçine rendelenen domatesleri ve kesme şekeri koyarak biraz pişirin. Pirinçleri yıkayarak içine atın. Birlikte kavrulan harca tuzot ve tuzu ilave edin. Ocağı kapatarak, ince doğranan maydanozu ve diğer baharatları koyarak harcı karıştırın. İç harcı ılındığında, hazır olan pazıları sarmaya başlayabilirsiniz. Kalın damarlarını ayıkladığınız pazıları rahat sarılacak şekilde parçalara ayırın. Bunları bir miktar harç koyarak sarmaya başlayın.

Tüm pazılar sarıldıktan sonra, içine koyacağınız sosu hazırlayın. Kâsede limon suyu, zeytinyağı, tuz ve sıcak suyu birlikte karıştırın. Önce pazı dolmasını pişireceğiniz tencerenin altına pazının saplarını ve maydanozun saplarını döşeyin. Böylece dolmanın dibinin tutması önlenir. Üzerine pazı dolmalarını bir kat dizin. Hazırladığımız sostan üstüne gezdirin. Yine kalan dolmaları yerleştirin. Aynı şekilde sostan dökün. Bütün zeytinyağlı pazı dolmaları bitene kadar işleme devam edin. Kalan sosu üstüne dökün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatıp, orta ateşte ocağa koyun. Pazı dolmaları pişene kadar ocakta kalsın. Daha sonra ılınıncaya kadar tencerenin kapağını açmayın. Böylece dolmaların rengi kararmaz, doğal renkte kalır. Zeytinyağlı pazı dolmasını servis tabaklarına aldığınızda, üzerine yoğurt ile tereyağında kızdırılmış kuru naneden dökün. Beğeneceğinizi umuyoruz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 12:12:42
Zeytinyağlı Pazı Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Pazı Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Pazı Dolması"
Pazı dolmasını normalde de çok seviyorum ama bir türlü bu yemeği yapamıyorm. Sarma kısmında ve pişirme esnasında bir sorun yok. Ancak pişirdikten sonra bazlarının dağılmış olduğunu görüyorum. Bu nedenle pazı sarmasını yapmak benim için oldukça zor. Bunun için bir öneriniz var mıdır?
Arsel . 04.10.2018 14:12:34

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024