Yumurtalı Pazı, pazı ıspanak ailesine ait bir sebzedir. Yaprakları oldukça iridir. Sağlığa faydası saymakla bitmez. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir. Kan yapıcı etkisi olduğu için vücuttaki demir eksikliğini önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan basıncını dengeler. Sindirim sisteminde yaşanan sıkıntılara ve hazımsızlığa iyi gelir.
Şeker ve tansiyon hastalığına karşı iyi gelir. O nedenle uzmanlar tarafından pazının haftada en az bir kez tüketilmesi gerektiğini iletir. Diyet yapanlar ya da formunu koruyanlar da rahatlıkla tüketebilir. Tüm bu yararlarının yanı sıra oldukça da lezzetlidir. En lezzetli pazı ilk bahar ve yaz aylarında yetişir. Birbirinden farklı şekillerde yemekleri yapılır. İster parça etli sarması ister salatası ya da mezesi ve çorbası yapılabilir. Alışılmış tariflerden sıkılanlar pazı kavurması da yapmaktadır. Pazı kavurması ister sade olarak ister yumurtalı olarak yapılabilir. Sabah kahvaltıları için oldukça idealdir. Doyurucu özelliği sebebiyle tercihe göre tek başına öğlen ya da akşam yemeklerinde de tüketilebilir. Ispanak gibi yapraklarındaki tozun ya da çamurun ayıklaması zor olmadığı için çok fazla el oyalamadan kolaylıkla hazırlanır.
Yumurtalı Pazı İçin Gerekli Malzemeleri
1 kilo pazı
5 adet yumurta
2 adet kuru soğan
1 adet kırmızı köz biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yumurtalı Pazı Nasıl Yapılır?
Yumurtalı pazı tarifine öncelikli olarak pazı hazırlığı yapılarak başlanır.
Pazılar tek tek yıkanarak yaprakları ve sapları ayrılır. Pazının sapları ince ince yaprakları ise daha iri doğranır. Soğanların kabukları soyulur ve ağza gelmeyecek şekilde çok küçük doğranır. Genişçe bir tavaya zeytinyağı ve sıvı yağ ilave edilir. Yağ iyice kızdıktan sonra önce pazı sapları ilave edilir. Sapları biraz yumuşayınca üzerine soğanlar ilave edilir. Soğanlar kavrulurken diğer bir yandan kırmızı köz biberin baş kısmı kesilerek tohumları ayıklanır. Biber dörde bölünerek küp şeklinde doğranır. Soğanlar yumuşayınca tavaya biberler ilave edilir. Tüm malzemeler iyice kavrulduktan sonra tavaya pazılar da ilave edilerek kavrulmaya başlanır. Pazılar kavrulduktan sonra tuz ve karabiber ilavesi yapılır. Damak zevkine göre farklı baharatlar da kullanılabilir. Yumurtalı pazı tarifinde kullanılacak yumurta, kişi sayısına göre ayarlanabilir. Tavadaki pazılar ortaları kaşık yardımıyla yumurta sayısına göre havuz gibi açılır. Açılan yerlere yumurtalar kırılır. Yumurtalar ister karıştırılarak ister göz göz olacak şekilde pişirilebilir. Yumurtalar karıştırılacaksa beyazları belirginleşinceye kadar bir müddet beklenir. Daha sonra kaşık yardımıyla yumurta sarıları patlatılarak pazılar ile karıştırılır. Çok karıştırılmadan yumurtalar piştikten sonra ocaktan alınır. Yumurtalı pazı servis tabağına alınarak kızarmış ekmek ile çayın yanında sunum yapılır.
Afiyet olsun.
23.01.2024 06:34:44
Yumurtalı Pazı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Bugün köyden halam geldi. Halamı görmeyeli çok olmuştu ve çok özlemişim. Halacığımla epey sohbet ettikten sonra halam köyden bana biraz ekinlerinden getirmişti. Halam gittikten sonra içinde neler var neler yok diye bakarken eşim poşetin içinde pazı gördü ve benden yumurtalı pazı pişirmemi söyledi. Yumurtalı pazı, ıspanak gibi mi pişirilir? Soykan . 29.10.2018 16:31:15
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024