Pazı

Pazı, Ispanakgiller familyasına ait yabani olarak da yetişen ve özellikle Orta doğu, Kafkaslar, Anadolu ve Akdeniz havzalarında görülen ve tüketilen bir sebzedir. Her ne kadar yabani olarak da yetişse birçok yemek çeşidi bulunan pazı sebzesi insanların beslenmede alacakları birçok besin değeri içeren bir bitkidir. Bitkinin yaprakları çeşidine göre değişiklik göstermektedir.
Koyu yeşil açık yelik ve yaprakları düz ve kıvırcık olabilmektedir. Bitkinin sapları da yine çeşidine ve tazeliğine göre renk değişikliği göstermektedir. Yeşil veya kırmızıya hatta bordolu siyaha çalan sapları vardır. Bitkinin kökleri hariç sap ve dalları yemek olarak yapılmaktadır. Pazı bitkisi, A ve C vitaminleri ve folik asit yönünden zengin bir besin değerine sahiptir. Ayrıca sapı ve damarları kırmızıya çalan pazı bitkisi A vitamin eksikliği olan kişiler için oldukça önemli bir besindir. Pazı bitkisinin tüm besin değerleri ıspanakgillerden olmasından ötürü ıspanak ile benzerdir.

Pazı bitkisinin tüketilme şekilleri


Genellikle sarması yapılan pazı bitkisinin bir de ıspanak gibi doğranarak etli veya etsiz yemek çeşitleri de yapılmaktadır. Bunun dışında haşlanıp yoğurtlanarak da yemeği yapılmaktadır. Pazı bitkisinin saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde daha sonra kullanma şansınız olmaz o yüzdende kış aylarında kendiliğinden yabani olarak aşırı miktarda olan pazıyı başka zamanlarda tüketebilmek için yıkamadan buzdolabı poşetine koyarak direk saklayıp muhafaza edebilirsiniz.
Ayrıca pişim süresi çok kısa olan pazının fazla pişirilmesine gerek yoktur.

Pazı bitkisi, sağlık açısından çok önemli bir besindir. Her yaştan insanın mutlaka tüketmesi gereken pazı, özellikle yetişme çağında olan çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca hamile kadınlarında gebelik döneminde yaşayacağı demir eksikliği ve vitamin eksikliği gibi durumlarda oldukça önemli bir artı etki sağladığı da bilinmektedir.

Pazı bitkisinin faydaları nelerdir?

  • Basur memesine iyi gelir.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • İştah açıcı etkiye sahiptir.
  • Ayrıca gül yağı ile karıştırıldığında ağrı kesici etkisi vardır.
Pazı bitkisi daha çok Anadolu ve Orta doğuda bilinen ve tüketilen bir bitkidir. O nedenle de özellikle Akdeniz havzası içerisinde yabani olarak kendiliğinden yetiştiği için çok tercih edilen bir sebzedir. Yaprak sarması zamanı geçtiğinde özellikle sarması yapılan bitki herkese fayda sağlamasından ötürü mutlaka tüketilmesi gereken bir bitkidir. Ülkemizde çok miktarda tüketilen bu bitki dünya ülkeleri tarafından pek bilinmese de çok faydalı olmasından ötürü ülkemizin dünyaya tanıtması gereken bir bitki olduğu aşikardır. Sebzeler sağlıklı beslenmenin kökenidir. O yüzden doğal yetişen tüm bitkiler sağlıklı yaşamanın kaynağıdır. Afiyetle kalın.
19.01.2024 04:38:13
Pazı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pazı"
İyi günler ben de pazı yaprağı dolmasını ben de çok severim özellikle de pazı yaprağını ince ince doğrayıp sonra sıcak suda haşlayıp da sonra üzerine sarımsaklı yoğurt döküp üzerine tereyağını eritip karabiber ve pul beber koyup semseine bayılırım size de tavsiye ederim. İyi günler dilerim hoşçakalın
İrca . 27.08.2018

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024