Pazı Yoğurtlaması

Pazı yoğurtlaması; Değişik lezzet ve tatlarda yemekleri yapılan pazı bitkisinin yoğurtlu olarak yapılanı da sıkça tüketilen ve de yapılan bir soğuk meze türüdür. Özellikle balık yemeklerinin yanına çok yakışan pazı yoğurtlaması, Akdeniz yöresine ait bir bitkiden pazıdan yapılır. Pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olduğundan ıspanak ile yapılan her şey pazı ile de yapılır.
Ayrıca besin değerleri açısından öksürük ve ağrılara iyi geldiğinden ve kanamayı hamilelikte düzenlemesinden ötürü mutlaka mevsiminde tüketilmesi gereken bir bitkidir. Ayrıca pazı bitkisinin bir diğer önemli özelliği de yabani olarak yetişmesidir.

Pazı Yoğurtlamasının malzemeleri

  • İki bağ pazı,
  • İki su bardağı dolusu tam yağlı yoğurt,
  • İki diş sarımsak büyük olanlardan,
  • Bir çay kaşığı pul biber,
  • Bir tatlı kaşığı dolusu tuz,
  • Bir çay bardağı mayonez,

Pazı Yoğurtlaması nasıl yapılır?


Pazı, yemek ve garnitürlerin de birincil öncelik, pazıların iyi temizlenmesidir. Toprağa yakın yetişmesinden ötürü aralarında çamurlanma olasılığı yüksek olduğundan bu tür bitkilerin bir miktar sirke ile hazırlanan suda bekletilmesi gerekir. Böylelikle pazılar tertemiz olur. Daha sonra bol su ile durulandıktan sonra tıpkı ıspanak gibi sapları ile doğranır. Diğer taraftan kettle içerisinde kaynatılan su derin bir tencere içerisine alınarak ocakta da bir iki kaynatıldıktan sonra içerisine pazılar ilave edilir ve ortalama olarak beş ile on dakika arasında haşlamaya bırakılır.
Haşlanan pazılar bir tel süzgeç yardımı ile suyu süzülmesi için bekletilirken, diğer taraftan çukur bir kâse içerisine yoğurt mayonez tuz ve ezilmiş sarımsak ilave edilerek iyice karışması sağlanır. Diğer tarafta bekleyen pazılar istenilen soğukluğa ulaşmamış ise birazda süzgeç içerisinde soğuk su ile yıkandıktan sonra karışım olan kabın içerisine eller ile iyice sıkılarak ilave edilir ve iyice karışana kadar bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Daha sonra salata servis tabağı borcama eşit şekilde dağıtılarak üzerine pul biberi ile süsleme yapılarak servise hazır hale getirilir. Balık gibi et ürünler ile tüketilirken pazı yoğurtlamasına dikkat edilmesi gereken en önemli nokta balıkların günlük ve taze olmasıdır. Böylelikle herhangi bir zehirlenme riski yapmaz eğer balıklardan emin değil iseniz bu yoğurtlu pazı tarifimizi asla balık ile tüketmeyiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 09:51:58
Pazı Yoğurtlaması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Yoğurtlaması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pazı Yoğurtlaması"
Sebze yemeklerini çok severim. Son zamanlarda diyet yaptığım için sebzeye daha bir yöneldim. Mevsim sebzelerinden pazı çok tercih ettiğim sebzelerin başında gelir. Pazı yoğurtlaması için pazıyı ne kadar haşlamak gerekir. Yoğurda ne kadar sarımsak koymalıyız. Benzer bir tarifi ıspanakla yapmıştım ve çok güzel olmuştu.
Aliye . 07.10.2018 00:14:58

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024