Pazı Yetiştiriciliği

Pazı yetiştiriciliği, pazı ülkemizin en fazla Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir, buralarda daha fazla tüketilir. Özellikle şeker pancarı yetiştirilen bölgelerde bitkinin çapa ve seyreltme zamanında şeker pancarının genç bitkileriyle sonraki genç yapraklarının aynı pazı gibi kullanılması nedeniyle, buralarda pek pazı tüketimi olmaz.
Pazı aslında ekonomik değeri fazla olmayan bir sebzedir. Üretimi oldukça düşüktür. Akdeniz ülkelerinden dünyaya yayılan pazı soğuklara daha dayanıklı olduğundan, kuzey bölgelerde kırmızı pancardan daha fazla yetiştirilir. Kışı karın altında geçirebilen bir sebzedir. Kök yapısıyla pancara benzeyen pazı, bazı hallerde derinlere inerek kazık kök oluşturur. Bu özelliğiyle susuzluğa karşı dayanıklı olur.

Pazı yetiştiriciliği istekleri


İklim isteği: Bitkinin iklim isteği kırmızı pancara çok benzer. Güçlü kök yapısıyla kuraklığa dayanıklı olur. Fakat pazının çimlenmeden başlayarak kuraklığa alışması önemlidir. Eğer başta bol suyu bulursa, pazının kök kısmının gelişimi az olur. Bu yüzden ani kuraklıklarda bitki zarar görür. Sıcaklık toleransı da oldukça iyidir. Kolayca yapraklarında su alabilir, gece çiğlerini, yağmurlama şeklindeki sulamayı değerlendirmeyi bilir. Nem yüksek olursa, yapraklar daha iyi gelişir, verim yükselir.

Toprak isteği: Toprak açısından seçici olmayan pazı her tür toprakta yetişebilir. Toprakta yeterli nemin olması, besin maddesinin bulunması yeterli olur.
Verimin artması içinde humus bakımından zengin olan, killi topraklar tavsiye edilir. Gelişimin iyi olması içinde toprak pH değeri 6,5-7 olması gerekir. Toprak kaymak bağlarsa, ekimden sonraki yağışlar verimi etkiler. Taze çiftlik gübresini de pek sevmeyen bir bitkidir. Domates, lahana grubu sebzeleri, tahıllar ön bitki olarak tercih edilebilir. Özellikle baklagiller, marul ve salata pazı için ön bitki olarak tercih edilebilir.

Toprak hazırlığı ekim ve dikim: Pancara benzeyen toprak hazırlıkları bulunan pazı için sonbaharda toprağın derin sürülmesi gerekir. Ekim bu dönem yapılacaksa, organik gübrelemeye gerek yoktur. İlkbaharda ekim olacaksa, sonbaharda sürümden önce toprağa dekar başına 3-4 ton organik gübre verilir. Yazın ya da yaz sonunda ekim olacaksa, sürüm öncesinde dekara 10 kg P2O5, 12 kg N, 15-20 kg K2O verilir, kaz ayaklarıyla toprağın 15 cm derinliğine karıştırılır. Tarla bundan sonra ekim için hazırlanır. Çimlenmenin düzenli olması içinde, toprak hazırlığına özen gösterilmelidir.

Geniş alanda pazı yetiştiriciliği yapılacaksa mibzerle ekim yapılmalı, küçük yerlerde serpme ekim yapılmalıdır. Toprak iyi işlenir ve inceltilirse, tohumun toprakla teması sağlanır. Toprak tavı da işleme sırasında muhafaza edilmelidir. Kaymak bağlayan topraklarda yağışlı zamanda ekim yapılmamalıdır.

Toprağın işlemesi ve gübreleme sonrasında tavalarda yetiştiricilik yapılacaksa, arazi eğimi dikkate alınarak 120-130 cm genişliğindeki araziye uygun tavalar kullanılmalıdır. Serpme ile ekim yapılarak, üstüne 1-1,5 cm kapak atılır ve baskı tahtalarıyla bastırılarak sulama yapılır. Bu kapaktaki su tutma özelliğini arttırır, kaymak bağlamayı önler ve çimlenmenin düzenli olmasını sağlar.

Ekimde monogram haldeki tohum kullanılmalıdır. Tohumun toprağa teması iyi sağlanmalıdır. Bu pazı yetiştiriciliğinde başarının en önemli etkenidir. Pazı yetiştiriciliğinde sıra arası 30-50 cm arasında olabilir. Tohum miktarı dekar başına yetiştirme şekline, hasadın yapılma dönemine, çeşidine göre belirlenir. Genellikle 1-2,5 kg tohum dekar başına yeterli olur. Seyreltme işlemi gecikmeden, bitkide iki yaprak çıktığı zaman yapılmalıdır. İkinci çapalamanın ardından seyreltme yapılması uygundur. Yaprakların fazla yığılmaması da gerekir. Bu sulama sonrası yaprakların sapında çürümeye neden olur. Yağmurlama sulama pazı yetişiriciliğinde daha uygundur. Bu tür sulamada yapraklar gevrek hale gelir, kalitenin artmasına neden olur. Bitki 20 cm'ye kadar oluca hasat yapılabilir. Hasat dönemi 1-3 ay kadar devam eder. Yapraklar toprağın üst kısmından kesilerek demetler halinde hazırlanır.
19.01.2024 01:56:45
Pazı Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pazı Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024