Pazı Tohumu

Pazı tohumu; Ekimi sonbahar ilkbahar ve yaz ayları içerisinde tavsiye edilir. Pazı tohumunda tohumun kalitesi ekimi ve hasat zamanında hasadın verimliliği açısından önemlidir. Tohumların toprağa ekim derinliği ortalama olarak bir veya iki santimetre civarında olmalıdır. Her sıra arasında da ortalama olarak sekiz on cm, sıralar arasında ise otuz cm arasında olur.
Eğer ki tohumlardan pazı fidesi kullanılacak ise bu fideleri ekim aralıkları da diğerleri gibi olmalıdır. Pazı tohumları toprağa ekildikten sonra çanak haline gelen yapraklar döllenmeden sonra gelişerek yalancı meyve oluştururlar. Tıpkı bir yumak gibi görünen bu pazı yaprakları içerisinde birkaç adet tohum bulundurur. Parlak ve kahverenginde olan bu tohumların şekli basık bir böbrek şeklini andırır. Pazı tohumlarının üzeri girintili çıkıntılıdır. Tohumların bin tanesinin ağırlığı ortalama olarak on beş ile yirmi beş gram ağırlığında gelmektedir. Bu tohumlar beli bir dönem sonra toplandıklarında veya toprağa döküldüklerinde canlılıklarını dört ile altı yıl arasında muhafaza edebilmektedir.

Pazı tohumu çimlenmesi


Pazı tohumları ekiminden itibaren ortalama olarak yirmi ile otuz derece arasında ve ortalama on beş günde karanlık ortamlarda çimlenme meydana getirir. Bu çimlenmenin gerçekleşeceği bu süreçte mutlaka tohumların çimlendiği yerin naylon ile kapatılması ve ışık görmemesi gerekmektedir. Böylelikle istenilen sürede beklenen çimlenme elde edilmiş olur.
Pazı tohumları eğe açık arazide çimlendirilecek ise toprağın işlenmesinin ardından tohumlar toprağa belirtilen aralıklarda yerleştirildikten sonra üzerleri iyice kapatılmalıdır. Daha sonrasında tohumların ekildiği toprağın yüne bir naylon yardımı ile kapatılması gerekmektedir. Bu durumu periyodik olarak gerçekleştirmeniz çok önemlidir. Bu sayede istenen çimlenme gerçekleşebilir. Açık toprakta da çimlenme ortalama yine on beş gün civarındadır. Pazı tohumları hasat veya sürgün dönemi dediğimiz dönemlerde kuruyup yere dökülmeden toplanması gerekir aksi takdirde topraktan toplanması çok zor olur. Ayrıca köküne yakın yerden kesilen pazı bitkisinin tohumlarının olduğu topların serin ve kuru bir yerde kurumaya bırakılması gerekir. Böylelikle yeterince kuruyan yumakların içerisindeki tohumlar sergi yaptığınız yere ve örtüye dökülecektir. Pazı tohumlarını yetiştiriciliğini yapmıyor iseniz yabani pazı dediğimiz döngü meydana gelir özellikle dağlık bölgelerde yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen pazıların yetişme döngüsü bu şekilde meydana gelir. Kurumaya yüz tuttuğunda pazı tohumlarının yumakları içerisindeki tohumları bulundukları toprağa bırakarak mevsimi geldiğinde yeniden topraktan yetişerek çıkmaktadır. Çünkü bitkinin tohumları uzun süre canlı kalabilmektedir. Özellikle yabani pazı tohumlarının döngüsü bu şekilde oluşmaktadır.

Pazı tohumlarının bir sonraki hasat mevsimi için toplanma zamanları


Bu tohumlar genellikle çoklu geniş alan ekimlerinde hasat makineleri ile yapılırken küçük hasat bahçelerinde ise elle yapılmaktadır. Hasadın yapılmasından sonra tohumların kurutulacağı bölgenin havadar ve nemsiz olması çok önemlidir. Aksi takdirde tohumların bulunduğu yalancı meyveler kolaylıkla kızışarak içerisinde bulunan tohumlar kullanılmaz hale gelir. O nedenden ötürü de bu kurutma dönemi pazı tohumlarının bir daha kullanılabilmesi için çok önemlidir. Kuruyan gövde ve yalancı meyveler harmanlanarak yumaklar kırılmaya başlanır ve birbirinden ayrılması sağlanır. Pazı tohumların üzerlerinin ekim zamanında kolay ekilebilmesi için kaplanmak sureti ile tablet haline getirilmesi çok iyi olur. Böylelikle dekar başına ortalama beş yüz kadar tohum yumağı elde edilebilir.
21.01.2024 07:36:52
Pazı Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pazı Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024