Pazı sarması; Pazı bitkisi yabani olarak yetişen ve özellikle Akdeniz havzasında tüketilen bir bitkidir. Ülkemizde birçok çeşit yemeği yapılsa da en yaygın bileneni ve yapılanı sarmasıdır. Pazı sarması hem etli hem de zeytinyağlı yapılabilen bir yemektir. Her ne kadar etli yemekler revaç da gibi görünse de mutfağımızda zeytinyağlıların da ayrı bir yeri vardır.
O nedenle de ben sizlere zeytinyağlı pazı sarmasının tarifini vereceğim. Saplarından tutunda yapraklarına kadar her yeri kullanılan pazı bitkisinin sarmada geniş olan yaprak kısımları kullanılmaktadır.
Pazı Sarması için malzemeler
1 bağ pazı
1 tane limon
İki su bardağı dolusu pirinç
Bir baş tüm sarımsak
Üç adet kuru soğan
Bir yemek kaşığı domates ve biber salçası
Bir tatlı kaşığı tarçın, sumak, karabiber, yenibahar ve tuz, kuru nane
İki adet süs biberi
Bir tatlı kaşığı toz şeker,
Bir kahve fincanı dövülmüş ceviz içi
Bir çay bardağı zeytinyağı
Nar ekşisi
Pazı Sarması sos malzemeleri
Bir yemek kaşığı zeytin yağ
Bir tatlı kaşığı dolusu kuru nane, pul biber
Bir yemek kaşığı nar ekşisi
Dört diş sarımsak
Pazı Sarması nasıl yapılır?
Öncelikle pazı yaprakları yıkanarak temizlendikten sonra bir kenarda bekletilir. Daha sonrasında ise iç harcının hazırlanması gerekmektedir. İç malzemesinin ana malzemesi olan pirinçler yıkanarak derin bir tencere içerisine konularak kısık ateşte tahta kaşık ile suyu kuruncaya kadar kavrulur.
Sonrasında içerisine diğer malzemelerin hepsi ilave edilerek kavrulmaya devam edildikten sonra içerisine çok küçük doğranmış diğer malzemeler ve dövülmüş ceviz içi ilave edilerek bir iki tur daha kavrulur ve tam pişmesi beklenmeden altı kapatılır. Bu arada kenarda bekleyen pazı yaprakları için bir kettle içerisine yeteri kadar su ilave edilerek kaynatıldıktan sonra derin bir tencere içerisine su konularak pazı yaprakları içerisine eklenerek çok kısa bekletilerek çıkartılır. Bu işle tüm pazı yaprakları bitene kadar tekrar edildikten sonra yemeğin yapılışına geçilir. Haşlanan pazı yaprakları düz bir tahta üzerinde harcımızdan küçük miktarda konularak sarılır. Bütün yapraklar ve içi harcı bitene kadar pazı yaprakları sarıldıktan sonra tencere içerisine yerleştirilir. Üzerine iki bardak soğuk su ilave edilerek ocağa konur. Pazı sarmaları, pişerken bizlerde diğer taraftan sosu için gereken malzemeleri hazırlayarak bir derin tava içerisine yerleştiririz. Tava içerisine yerleştirilen malzemeler kavrulduktan sonra sosu sulu sevenler için içerisine yemeğinize yetecek kadar su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınan sos diğer tarafta pişen ve hazır olan pazı sarması tenceresinin içerisine bir çay bardağı kadar ilave edilerek dinlenmeye bırakılır.
Afiyet olsun.
19.01.2024 05:00:00
Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Pazı sarmasına kıyma konulabilir mi? Kemikli etle pişirmek de aynı lezzeti verir mi? ilven . 07.09.2018 03:00:05
Efras : Pazı sarmasına en çok zeytinyağlı yakışıyor. Ama et ilede yapabilirsiniz. Damak tadınıza bağlı denemiş olursunuz. Eğer eti pazıya yakıştırıyorsanız lezzet alırsınız. 02.10.2018 11:28:00
Merhaba. Eşim zeytinyağlı dolmayı çok sever. Ama ben bunun yanında pazı sarması yapmak istedim. Pazı sarmasını pek beğenmedi her zamanki gibi zeytinyağlı dolmayı yedi. Ben daha etkili pazı sarması yapabilmek için hangi malzemeleri kullanmam gerekir ve yapılışı nasıl olmalıdır. Bana yardım edebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler. Sevgi . 16.09.2018 23:04:06
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024