Pazı Sarması

Pazı sarması; Pazı bitkisi yabani olarak yetişen ve özellikle Akdeniz havzasında tüketilen bir bitkidir. Ülkemizde birçok çeşit yemeği yapılsa da en yaygın bileneni ve yapılanı sarmasıdır. Pazı sarması hem etli hem de zeytinyağlı yapılabilen bir yemektir. Her ne kadar etli yemekler revaç da gibi görünse de mutfağımızda zeytinyağlıların da ayrı bir yeri vardır.
O nedenle de ben sizlere zeytinyağlı pazı sarmasının tarifini vereceğim. Saplarından tutunda yapraklarına kadar her yeri kullanılan pazı bitkisinin sarmada geniş olan yaprak kısımları kullanılmaktadır.

Pazı Sarması için malzemeler

  • 1 bağ pazı
  • 1 tane limon
  • İki su bardağı dolusu pirinç
  • Bir baş tüm sarımsak
  • Üç adet kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • Bir tatlı kaşığı tarçın, sumak, karabiber, yenibahar ve tuz, kuru nane
  • İki adet süs biberi
  • Bir tatlı kaşığı toz şeker,
  • Bir kahve fincanı dövülmüş ceviz içi
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Nar ekşisi

Pazı Sarması sos malzemeleri

  • Bir yemek kaşığı zeytin yağ
  • Bir tatlı kaşığı dolusu kuru nane, pul biber
  • Bir yemek kaşığı nar ekşisi
  • Dört diş sarımsak

Pazı Sarması nasıl yapılır?


Öncelikle pazı yaprakları yıkanarak temizlendikten sonra bir kenarda bekletilir. Daha sonrasında ise iç harcının hazırlanması gerekmektedir. İç malzemesinin ana malzemesi olan pirinçler yıkanarak derin bir tencere içerisine konularak kısık ateşte tahta kaşık ile suyu kuruncaya kadar kavrulur.
Sonrasında içerisine diğer malzemelerin hepsi ilave edilerek kavrulmaya devam edildikten sonra içerisine çok küçük doğranmış diğer malzemeler ve dövülmüş ceviz içi ilave edilerek bir iki tur daha kavrulur ve tam pişmesi beklenmeden altı kapatılır. Bu arada kenarda bekleyen pazı yaprakları için bir kettle içerisine yeteri kadar su ilave edilerek kaynatıldıktan sonra derin bir tencere içerisine su konularak pazı yaprakları içerisine eklenerek çok kısa bekletilerek çıkartılır. Bu işle tüm pazı yaprakları bitene kadar tekrar edildikten sonra yemeğin yapılışına geçilir. Haşlanan pazı yaprakları düz bir tahta üzerinde harcımızdan küçük miktarda konularak sarılır. Bütün yapraklar ve içi harcı bitene kadar pazı yaprakları sarıldıktan sonra tencere içerisine yerleştirilir. Üzerine iki bardak soğuk su ilave edilerek ocağa konur. Pazı sarmaları, pişerken bizlerde diğer taraftan sosu için gereken malzemeleri hazırlayarak bir derin tava içerisine yerleştiririz. Tava içerisine yerleştirilen malzemeler kavrulduktan sonra sosu sulu sevenler için içerisine yemeğinize yetecek kadar su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınan sos diğer tarafta pişen ve hazır olan pazı sarması tenceresinin içerisine bir çay bardağı kadar ilave edilerek dinlenmeye bırakılır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 05:00:00
Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Pazı Sarması"
Pazı sarmasına kıyma konulabilir mi? Kemikli etle pişirmek de aynı lezzeti verir mi?
ilven . 07.09.2018 03:00:05
Merhaba. Eşim zeytinyağlı dolmayı çok sever. Ama ben bunun yanında pazı sarması yapmak istedim. Pazı sarmasını pek beğenmedi her zamanki gibi zeytinyağlı dolmayı yedi. Ben daha etkili pazı sarması yapabilmek için hangi malzemeleri kullanmam gerekir ve yapılışı nasıl olmalıdır. Bana yardım edebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Sevgi . 16.09.2018 23:04:06

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024