Pazı faydaları, Özellikle kış aylarında ıspanak ile pazar tezgâhlarımızı süsleyen pazı bitkisi içerdiği vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir yapıya sahiptir. Yemeği pişirilir, salatası yapılır, çiğ olarak tüketilir, yoğurt ile karıştırılıp yenilir ve bu tarz birçok kullanım alanı mevcuttur. Özellikle diyet yapanların da sofralarını süsleyen bu mucizevi bitkinin yaklaşık 100 gramı 19 kaloridir.
Pazı faydaları nelerdir?
Vücudumuz için en önemli vitaminlerden olan C ve K vitamini kaynağıdır. Ayrıca magnezyum da içerir. Bu sayede kemik sağlığına destek verir ve korunmasına yardımcı olur.
Demir oranı çok yüksektir. Özellikle kansızlığa çok iyi gelir.
Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir. Hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar.
Kan basıncının dengelenmesini sağlar.
Sinir sistemi sağlığının korunması bakımından oldukça etkilidir.
Mide hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olur. Kabızlığa da iyi gelmektedir.
Halsizlik ve bitkinliğe karşı da çok iyi gelmektedir.
Çeşitli börek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur.
Kilo alamayanlar için iştah açıcı etkisi vardır.
Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Özellikle diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Kandaki şeker oranını düzenlemeye yarayan siringit asit ve lifler içerir. Bu yüzden şeker hastalarının sofralarından eksik etmemesi gereken bir sebzedir.
Yüksek miktar da antioksidan içerir. Bu sayede kanserin önlenmesine yardımcı olur.
İçinde beta karoten oranı yüksek olduğu için göz sağlığına karşıda son derece faydalıdır. Çeşitli göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca pırıl-pırıl parlayan saçlar içinde çok etkilidir. İçeriğinde biotin maddesi bulundurur. Bu madde saç ve cilt güzelliği için çok önemlidir.
Çeşitli deri hastalıkları, şişlik, yanık ve basur memesi tedavisinde pazı yaprağı haşlanıp ılık bir şeklide hasta olan bölgeye koyulursa hastanın şikâyetlerinde azalma gözükür.
Balla birlikte karıştırılıp saça sürülürse saçı gürleştirir ve saç dökülmelerine karşı çok iyi gelir.
Öksürük için de tedavi edici özelliği bulunur.
Pazı suyu gül yağı ile karıştırılıp başa sürülürse baş ağrısına iyi gelir.
100 gr pazı yapraklarını ince bir şekilde kesip 10 gr badem yağı ile karıştırırsak cildimize ve kırışıklıklara çok iyi gelen bir yöntemdir.
Pazı faydaları görüldüğü gibi saymakla bitmez. Bu yüzden özellikle bu kış aylarında sağlığımız için sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir.
19.01.2024 21:11:49
Pazı Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kabızlık sorunu için pazının oldukça faydalı olduğunu duymuştum. Bu yüzden pazıyı tüketmek istiyorum. Ancak nasıl tüketmem gerektiği hakkında herhangi bir fikrim yok. Salatanın içerisine ekleyerek mi tüketmeliyim yoksa suyunu kaynatıp mı içmeliyim? Hangisi daha faydalı ve etkili olur? Merve . 03.10.2018 15:41:48
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024