Pazı Faydaları

Pazı faydaları, Özellikle kış aylarında ıspanak ile pazar tezgâhlarımızı süsleyen pazı bitkisi içerdiği vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir yapıya sahiptir. Yemeği pişirilir, salatası yapılır, çiğ olarak tüketilir, yoğurt ile karıştırılıp yenilir ve bu tarz birçok kullanım alanı mevcuttur. Özellikle diyet yapanların da sofralarını süsleyen bu mucizevi bitkinin yaklaşık 100 gramı 19 kaloridir.

Pazı faydaları nelerdir?

  • Vücudumuz için en önemli vitaminlerden olan C ve K vitamini kaynağıdır. Ayrıca magnezyum da içerir. Bu sayede kemik sağlığına destek verir ve korunmasına yardımcı olur.
  • Demir oranı çok yüksektir. Özellikle kansızlığa çok iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir. Hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar.
  • Kan basıncının dengelenmesini sağlar.
  • Sinir sistemi sağlığının korunması bakımından oldukça etkilidir.
  • Mide hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olur. Kabızlığa da iyi gelmektedir.
  • Halsizlik ve bitkinliğe karşı da çok iyi gelmektedir.
  • Çeşitli börek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kilo alamayanlar için iştah açıcı etkisi vardır.
  • Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Özellikle diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Kandaki şeker oranını düzenlemeye yarayan siringit asit ve lifler içerir. Bu yüzden şeker hastalarının sofralarından eksik etmemesi gereken bir sebzedir.
  • Yüksek miktar da antioksidan içerir. Bu sayede kanserin önlenmesine yardımcı olur.
  • İçinde beta karoten oranı yüksek olduğu için göz sağlığına karşıda son derece faydalıdır. Çeşitli göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Ayrıca pırıl-pırıl parlayan saçlar içinde çok etkilidir. İçeriğinde biotin maddesi bulundurur. Bu madde saç ve cilt güzelliği için çok önemlidir.
  • Çeşitli deri hastalıkları, şişlik, yanık ve basur memesi tedavisinde pazı yaprağı haşlanıp ılık bir şeklide hasta olan bölgeye koyulursa hastanın şikâyetlerinde azalma gözükür.
  • Balla birlikte karıştırılıp saça sürülürse saçı gürleştirir ve saç dökülmelerine karşı çok iyi gelir.
  • Öksürük için de tedavi edici özelliği bulunur.
  • Pazı suyu gül yağı ile karıştırılıp başa sürülürse baş ağrısına iyi gelir.
  • 100 gr pazı yapraklarını ince bir şekilde kesip 10 gr badem yağı ile karıştırırsak cildimize ve kırışıklıklara çok iyi gelen bir yöntemdir.
Pazı faydaları görüldüğü gibi saymakla bitmez. Bu yüzden özellikle bu kış aylarında sağlığımız için sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir.
19.01.2024 21:11:49
Pazı Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Faydaları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pazı Faydaları"
Kabızlık sorunu için pazının oldukça faydalı olduğunu duymuştum. Bu yüzden pazıyı tüketmek istiyorum. Ancak nasıl tüketmem gerektiği hakkında herhangi bir fikrim yok. Salatanın içerisine ekleyerek mi tüketmeliyim yoksa suyunu kaynatıp mı içmeliyim? Hangisi daha faydalı ve etkili olur?
Merve . 03.10.2018 15:41:48

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024