Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya yardımcı olmaktadır. Çocuklar için özellikle kalsiyum deposudur. Doğal olarak sağlıklı dişler ve kemikler için bir kaynak.
Ayrıca lifli olduğu için sindirim sistemi yaşayanlar ya da diyet döneminde olanlar için vazgeçilmez olmalıdır. Şöyle düşünmek lazım aslında, pazı kışın çıkan bir yiyecek olduğu için bunun mutlaka kış dönemi için faydaları vardır. Her sebzenin ve meyvenin kendi dönemine has biyolojik besinleri vardır. Bu kadar gevezelikten sonra artık tarifimize geçelim. Pazı çorbamızın tarifi aşağıdaki gibidir.

Pazı Çorbası Malzemeleri

  • 1 bağ bazı yaprağı
  • 1 kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gr haşlanmış pirinç
  • 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı krema (Olmasa da olur)
  • 1 litre kaynamış su

Pazı Çorbası Nasıl Yapılır?


Öncelikle pazı yapraklarımızı güzelce yıkayalım. Yıkama işlemini her yaprağı suyun altına tutarak yaparsanız içerisindeki kumların akmasını sağlarsınız. Leğene su koyup batırıp çıkarmayın. Yoksa çorbayı içerken kıtır kıtır bir şeyler çiğnersiniz.
Yıkadığımız pazı yapraklarının kök ve orta kısımlarında sert yerleri bıçakla alalım. Bu işlemi yaptıktan sonra yaprakları önce boydan dörde bölün sonra da yanlamasına küçük parçalara ayırın. İyice ufak hale getirirsek içerken makarna gibi uzamasın. Şimdi pazı çorbası soğanını ve sarımsağını doğrayalım. Soğanı çok ince doğrayın. Hatta küçük el robotları ile doğrayabilirsiniz. Sarımsağı da doğruyoruz. Tencereye yağı alıyoruz ve içerisine soğanı ve sarımsağı atıp iyice pişiriyoruz. Ancak yakmayın. Ardından pazı yapraklarını ilave ediyoruz ve soteye devam ediyoruz. İki yemek kaşığı unu, pul biber ve karabiberi de karışıma ilave ettikten sonra hafiften bir harmanlayıp sıcak suyu ilave ediyoruz. Kaynamaya başladığı sırada çok koyu ise biraz daha su ilave edebilirsiniz. Sulu olduysa da bir kabın içerisinde az yağ ya da su ile un açın ve çorbaya dökün. Çorbanın pirincini, kremasını ve tuzunu da kattıktan sonra artık içmeye hazır hale geldi. Krema olmazsa olmaz değil. Başka yerde kullanmayacaksanız krema ziyan olabilir. Sadece kıvam artırmak amaç. Gördüğünüz gibi pazı çorbası yapımı oldukça basit. Şimdiden ellerinize sağlık. Bol şans.
20.01.2024 05:53:05
Pazı Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Çorbası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pazı Çorbası"
Küçüklüğümde pazı, pırasa gibi pek çok kış sebzesini hiç sevmezdim. Sonradan büyüdükçe hepsini yavaş yavaş sevmeye başladım. Çok daha önce bunları yemediğime pişman oldum. Çocuklarımda bana çekmiş pazı çorbası falan içmek istemiyorlar. Benim merak ettiğim şey bu yararlı sebzeleri çocuklarıma küçük yaşta nasıl sevdire bilirim? Çözümü olan yardımcı olabilir mi?
Peyami . 05.09.2018 14:15:07

Yumurtalı Pazı

Yumurtalı Pazı, pazı ıspanak ailesine ait bir sebzedir. Yaprakları oldukça iridir. Sağlığa faydası saymakla bitmez. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir. Kan...
Devamını Oku

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024