Pazı Çeşitleri

Pazı Çeşitleri, Pazı, Chenopodiaceae familyasına ait farklı türleri bulunan kiminin yaprak kimininse sap kısmı yenilebilen bir sebzedir. Pazı mevsimsel olarak ılıman iklimde yetişebilen iki yıllık bir bitkidir. Anavatanı Avrupa ve Akdeniz sahil kısımlarıdır. Tohumla yetiştirilen ve ekiminden 2 ay sonra hasada başlanabilecek erişkinliğe ulaşabilir.
Pazı çeşitleri tüketilme şekline göre iki grupta ayrılır.

Yaprak sapları tüketilen pazılar (Beta vulgaris variagate flavescens): Farklı yeşil tonlara sahip olan bu pazı türleri uzun ve kalın saplara ve etli gevrek yapraklara sahiptir. Tıbbi özelliğe sahiptir. Yabani formları Akdeniz kıyılarında görülür. Bazı ortak isimleri vardır. Bunlar Gümüş pancar, Yaprak pancar, Parlak ışıklar gibi. A, K, B1 B2, B6, C vitaminlerince zengin olan bu sebze aynı zamanda kırmızı görüntüsüyle de süs bitkisi olarak da kullanılabilir.

Yaprakları tüketilen pazı çeşitleri (Beta vulgaris variagate cicla). Ispanağa çok benzeyen bu tür 20 cm boylanIr. Sapı kısa ve dardır. Besleyici ve bol vitaminlidir. Gölgede büyüyemez. Nemli toprağa ihtiyaç duyar. Orta ve ağır killi, iyi drene edilmiş toprağı tercih eder.

Ispanak familyasına ait olan pazı, yaprakları ve yaprak sapları tüketim amacıyla kullanılır. Yaprakları ve yaprak sapları yenen diye ayrılmasının yanı sıra aynı zamanda yaprak görüntüsüyle de farklı cinste görmekteyiz. Bunlar; Arğen cinsi, Arzuman cinsi, Oriole Orange, Fordhook Giant, Flomingo Pink pazı, Rhubarb (Ruby Red pazı), Erbette pazı.

Oriole Orange: Turuncumsu yapısı ve tadımının hafif oluşuyla pazı sevmeyenler için bile bir başlangıç olabilir.

Fordhook Gİant: Buruşuk yaprakları bulunan bu çeşit 40 cm boya kadar ulaşabilmektedir. Yaprakları sulu ve etlidir. Yaprak sapları olgunlaştığında fildişi rengini almaktadır.

Flomingo Pink: bu pazı çeşidini diğerlerinden ayıran fark pembe renkteki sapları ve daha düz görünümdeki yapraklarıdır.

Rhubarb (Ruby Red pazı): bu pazının ise sapları kırmızımsı görüntüsüyle dikkat çeker. Yer yer yapraklarında da kırmızı renge rastlamak mümkündür.

Erbette: İtalya da yetişen bu çeşit yaprak ve sapları gevrektir. Görüntü olarak hem yaprak hem de sap kısmında yeşil hakimdir.
21.01.2024 22:25:44
Pazı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pazı Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yumurtalı Pazı

Yumurtalı Pazı, pazı ıspanak ailesine ait bir sebzedir. Yaprakları oldukça iridir. Sağlığa faydası saymakla bitmez. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir. Kan...
Devamını Oku

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024