Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A, C ve K vitamini bol miktarda bulunur. Besleyici bir bitki olup sindirimi kolaylaştırır. Demir, Kalsiyum magnezyum mineralleri de içermektedir.
Bitki kökleri de hayvanlar için oldukça faydalı bir yemdir.

Pazı bitkisi hangi dönemde ve nasıl yetiştirilir?


Pazı bitkisi, ılımlı iklimlerde ilkbahar ve sonbaharda üretimi yapılır. Vejetasyon ve soğuk süresi kısa yerlerde sadece ilkbaharda tohum ekimi yapılır veya yaz süresince bitkiler gelişir. Yaz ayları fazla kuru ve sıcak geçen bölgelerde pazı bitkisi, sonbaharda yetiştirilmeye alınır. Bu durumda ön bitki olarak bezelye ve fasulye kullanılmalıdır. Tohum ekimi yapılmadan önce tarla 20 cm derinlikte sürülmeli tezekler, tırmık, kaz ayağı ve veya fireze ile güzelce ufalanması gerekir. Tarla düzeldikten sonra 50-60 cm sıra arası olarak şekilde mibzerle tohumlar tarlaya saçılır. Tohumlar kütle halinde olduğundan ekim öncesi kırılması gerekir. Dönüme 2,5-3 kilogram arası tohum atılır. Sıra üzerine 35 cm aralık bırakılması gerekir. Ekim derinliği 2-3 cm'dir. Tohumlar 3 cm'den daha derine ekilmesi gerekir.

Pazı bitkisi faydaları nelerdir?

  • Pazı bitkisinden lapa olarak yararlanır basur memelerini iyileşmesini sağlar
  • Yapraklarından salata yapıp yenilirse, dalak böbrek mesane ağrılarını yok eder.
    İştahı açıp yemeği kolay hazmetmesini sağlar.
  • Pazı bitkisinin gül yağıyla karıştırıp başa sürüldüğünde baş ağrısını giderir.
  • Yapraklarını haşladıktan sonra suyu içilirse kabızlığı önler ve iyileştirir.
  • Bazı yaprakları vücuttaki apse, şişlik ve yanıklara iyi gelir
  • İştah açar.
  • Hamile olan kadınların yemesi doğacak çocuğun omurga açığı riskini en asgari düzeye indirir.
  • Vücuda güç verir.
  • İdrar kanallarında yanma yakınmalarını azaltır
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Kansızlığı önler.
Pazı bitkisinin kökleri, sapları ve yapraklarından salatası yemeği dolması yapılmaktadır. Lezzetiyle göz dolduran pazı, tedavi amacıyla da kullanılabilir. Örneğin haşladıktan sonra deri hastalıklarında kullanılması yararlı olan bir bitki türüdür. Ayrıca saç çıkmayan bölgeye pazı bitkisi balla karıştırıp sürüldüğünde etkisi görülebilir.
19.01.2024 01:35:53
Pazı Bitkisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Bitkisi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pazı Bitkisi"
Pazı çok faydalı bir bitkidir. Ve ben tuzlayıp yemeyi çok severim çoğu insana tuzlayıp yemem garip gelse de ben tadını seviyorum. Pazı çok sık satılan bir ürün olmadığından bulması da çok. Pazı ile ıspanağın ikisininde bulunduğu bir yemek tarifi biliyorsanız yazar mısınız.
Gürdal . 09.09.2018 09:24:46

Yumurtalı Pazı

Yumurtalı Pazı, pazı ıspanak ailesine ait bir sebzedir. Yaprakları oldukça iridir. Sağlığa faydası saymakla bitmez. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir. Kan...
Devamını Oku

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024