Etli pazı dolması, Türk mutfağımızın vazgeçilmez tatlarından biri olan dolma; her yörede kendine has çeşitlerde yapılmaktadır. Örneğin; İç Anadolu bölgesinde yapılan dolmalar kuru sebzelerden, Karadeniz'de ise yapılan dolma türleri daha çok pazı ve kara lahana kullanılarak yapılmaktadır. Kimileri zeytinyağı kullanmayı, kimileri de et kullanmayı tercih eder dolmalarda.
Her yemek çeşidinde olduğu gibi dolmalarda da damak tadına en uygun olanı seçilir mutfaklarda. İlkbahar ve yaz aylarında bulunan taze pazılar, asma yaprağı gibi dolmaya en çok yakışan sebzelerden biridir. Ülkemizin pek çok yerinde yetiştirildiğinden dolayı rahatlıkla bulabiliriz. Hatta kırlarda kendiliğinden bile yetişebilen otsu bir bitkidir. Ayrıca lezzeti dışında, sağlık için de oldukça faydalıdır.
Etli Pazı Dolması Malzemeleri
1 kilo taze pazı yaprağı
3 çay bardağı pirinç
300 gram kadar kuşbaşı et (Küçük doğranmış olsun)
1 adet kuru soğan
1 adet sivri biber
2 adet domates
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
Pul biber, karabiber, sumak
1 yemek kaşığı salça
1 buçuk çay bardağı sıvı yağ
4 diş sarımsak
Etli Pazı Dolması Nasıl Yapılır?
İlk olarak işe saplarını kestiğimiz pazı yapraklarını haşlamakla başlayalım. Tencerede kaynattığınız suyun içine atıp 5 dakika bekletin. Ocağın altı kapatılmış olsun. Çünkü pazı çabuk pişer sıcak suda solmaları yeterli olacaktır.
Bu sırada derin bir kapta iç harcımızı hazırlayalım. Soğan, biber, domates ve maydanozu oldukça doğrayıp kabın içine koyun. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ve küçük küçük doğranmış etleri ekleyelim. Sıvı yağı, salça ve baharatları da ilave edip harmanlayalım. Eksik bir şey varsa damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz. Sıcak suda soldurduğumuz pazı yapraklarının suyunu süzelim. Yaprakların parlak kısımları alta gelecek şekilde tezgâha serelim ve uç kısmına 1 tatlı kaşığı harcımızdan koyup yayalım. Kenarları içe doğru katlayıp aşağı doğru ince ince saralım. Tüm yapraklara aynı işlemi uygulayın ve tencereye üst üste sıralayarak dizin. Üstünü bir tabakla kapatın. Daha sonra ocağa alın ve üzerine yeteri miktarda kaynar su ekleyip kısık ateşte 25 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis edeceğiniz dolmanızın üstüne sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 06:19:49
Etli Pazı Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Yarın akşama misafirlerim gelecek diye etli pazı dolması yapmaya karar verdim. Sitenizde yer alan etli pazı dolması inanılmaz derecede lezzetli olmuştu. Ancak etli pazı dolması biraz soğuyunca acı bir tat damağıma geldi. Acaba etli pazı dolmasında oluşan acılık hangi baharat türünün fazla konulmasından dolayı oluşmuştur? Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Sare . 07.10.2018 20:14:26
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024