Bulgurlu Pazı Sarması

Bulgurlu Pazı Sarması, Pazı, ıspanak ailesinden olan bir sebze türüdür. Sindirime oldukça yardımcı olması ile de bilinir. Kış aylarında bulunur ve birbirinden farklı şekillerde yapılır. Sarması, yumurtası, kavurması ve salatası yapılarak tüketilir. Aralarında en çok tercih edileni sarmadır. Sarmanın Türk mutfağındaki yeri apayrıdır. Türkiye'de neredeyse her yörede yapılır.
Her yörenin kendine özgü bir sarma çeşidi bulunur. Örneğin İç Anadolu'da kuru sebze kullanılarak dolma yapılırken Karadeniz bölgesinde ise daha çok karalahana ve pazı dolması çeşitleri yaygındır. Pazı yaprağından yapılan sarma en az üzüm yaprağı ile yapılan sarma kadar lezzetli olur.

Bulgurlu Pazı Sarması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 4-5 demet pazı
  • 1 litre sıcak su

İç harcı için

  • 300 gram yağlı kıyma
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı bulgur
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay bardağı sıcak su

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
Bulgurlu Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Bulgurlu pazı sarması için ilk olarak pazıların sap kısımları kesilerek yaprakları tek tek yıkanır.
Derin bir kaba kaynar su konularak yıkanan pazılar kabın içine alınır. Yaklaşık olarak beş dakika kadar kaynar suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Daha sonra pazıların renginin kaybolmaması için soğuk sudan geçirilir. Süzgece alınarak sularının süzülmesi beklenirken diğer bir yandan iç harç hazırlanır. İç harç için derin bir karıştırma kabı kullanılabilir. Kaba ilk olarak kıyma konur. Kuru soğanların baş kısımları kesilerek yemeklik şekilde doğranır ve kıymanın üzerine ilave edilir. Tercihe göre soğanlar rende de yapılabilir. Üzerine sarımsaklar da rendelenir. Bulgular yıkanır ve kaba ilave edilir. Sarımsaklar rendelenir. Daha sonra geri kalan malzemeler de kaba ilave edilir. Son olarak sıcak suda konduktan sonra tüm malzemeler el yardımıyla iyice yoğrulur. Pazı sarması için düz bir zemin tercih edilebilir. Hatta kesme tahtasının ya da bir tepsinin içinde bile sarma rahatlıkla sarılabilir. Pazı yaprakları alınır ve içlerine yaklaşık 1 yemek kaşığı iç harçtan konularak sarılmaya başlanır. Önce yanlardan harcın üzerine katlanır ve daha sonra avuç içinde yuvarlanarak sarılır. Tüm pazılar aynı şekilde sarılır. Bulgurlu pazı sarmasını pişirmek için genişçe bir tencere kullanılabilir. Tencereye biraz sıvı yağ konulur ve tencere ocağa alınır. Sarımsakların kabukları soyularak küçük küçük doğranarak yağda çok az kavrulur. Üzerine salça ve kuru nane ilave edilir. Salça kokusu çıkana kadar kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilir. Tüm sarmalar tencereye sıkı sıkı ve yan yana gelecek şekilde dizilir. Artan sarmalar ikinci kat olarak diğerlerinin üzerine dizilebilir. Bulgurlu pazı sarması kısık ateşte yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar pişirilir. Arada kontrol edilerek suyu azalırsa üzerine azar azar su ilavesi de yapılabilir. Sarmalar piştikten sonra ocaktan alınır. Sarmanın içerisinde bulgur olduğu için demlenmesi gerekir. O nedenle oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir. Bulgurlu pazı sarması hazır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 17:34:55
Bulgurlu Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bulgurlu Pazı Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bulgurlu Pazı Sarması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024