Bulgurlu Pazı Sarması
Bulgurlu Pazı Sarması, Pazı, ıspanak ailesinden olan bir sebze türüdür. Sindirime oldukça yardımcı olması ile de bilinir. Kış aylarında bulunur ve birbirinden farklı şekillerde yapılır. Sarması, yumurtası, kavurması ve salatası yapılarak tüketilir. Aralarında en çok tercih edileni sarmadır. Sarmanın Türk mutfağındaki yeri apayrıdır. Türkiye'de neredeyse her yörede yapılır.
Her yörenin kendine özgü bir sarma çeşidi bulunur. Örneğin İç Anadolu'da kuru sebze kullanılarak dolma yapılırken Karadeniz bölgesinde ise daha çok karalahana ve pazı dolması çeşitleri yaygındır. Pazı yaprağından yapılan sarma en az üzüm yaprağı ile yapılan sarma kadar lezzetli olur.
Bulgurlu Pazı Sarması İçin Gerekli Malzemeleri- 4-5 demet pazı
- 1 litre sıcak su
İç harcı için- 300 gram yağlı kıyma
- 2-3 adet kuru soğan
- 2 su bardağı bulgur
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay bardağı sıcak su
Sosu için- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
Bulgurlu Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Bulgurlu pazı sarması için ilk olarak pazıların sap kısımları kesilerek yaprakları tek tek yıkanır.
Derin bir kaba kaynar su konularak yıkanan pazılar kabın içine alınır. Yaklaşık olarak beş dakika kadar kaynar suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Daha sonra pazıların renginin kaybolmaması için soğuk sudan geçirilir. Süzgece alınarak sularının süzülmesi beklenirken diğer bir yandan iç harç hazırlanır. İç harç için derin bir karıştırma kabı kullanılabilir. Kaba ilk olarak kıyma konur. Kuru soğanların baş kısımları kesilerek yemeklik şekilde doğranır ve kıymanın üzerine ilave edilir. Tercihe göre soğanlar rende de yapılabilir. Üzerine sarımsaklar da rendelenir. Bulgular yıkanır ve kaba ilave edilir. Sarımsaklar rendelenir. Daha sonra geri kalan malzemeler de kaba ilave edilir. Son olarak sıcak suda konduktan sonra tüm malzemeler el yardımıyla iyice yoğrulur. Pazı sarması için düz bir zemin tercih edilebilir. Hatta kesme tahtasının ya da bir tepsinin içinde bile sarma rahatlıkla sarılabilir. Pazı yaprakları alınır ve içlerine yaklaşık 1 yemek kaşığı iç harçtan konularak sarılmaya başlanır. Önce yanlardan harcın üzerine katlanır ve daha sonra avuç içinde yuvarlanarak sarılır. Tüm pazılar aynı şekilde sarılır. Bulgurlu pazı sarmasını pişirmek için genişçe bir tencere kullanılabilir. Tencereye biraz sıvı yağ konulur ve tencere ocağa alınır. Sarımsakların kabukları soyularak küçük küçük doğranarak yağda çok az kavrulur. Üzerine salça ve kuru nane ilave edilir. Salça kokusu çıkana kadar kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilir. Tüm sarmalar tencereye sıkı sıkı ve yan yana gelecek şekilde dizilir. Artan sarmalar ikinci kat olarak diğerlerinin üzerine dizilebilir. Bulgurlu pazı sarması kısık ateşte yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar pişirilir. Arada kontrol edilerek suyu azalırsa üzerine azar azar su ilavesi de yapılabilir. Sarmalar piştikten sonra ocaktan alınır. Sarmanın içerisinde bulgur olduğu için demlenmesi gerekir. O nedenle oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir. Bulgurlu pazı sarması hazır.
Afiyet olsun.
20.01.2024 17:34:55
Bulgurlu Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Bulgurlu Pazı Sarması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|