Pazı Turşusu

Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en çok tecrübe gerektiren hazırlık turşu kurmaktır. Erimeden kıvamını ve tuzunu ayarlamak için biraz tecrübe gerekebilir. Turşuda buzluktan çıkartılmış soğuk su kullanırsanız turşunuz erimez.

Pazı turşusu için gerekli olan malzemeler

  • 2 demet pazının sapı,
  • 6 diş sarımsak,
  • 1,5 su bardağı üzüm sirkesi,
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu,
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,
  • Bir tutam maydanoz,
  • Bir tutam dereotu,
  • 6-7 tane çiğ nohut,
  • 6-7 adet tane karabiber,
  • 2-3 tane defne yaprağı.

Pazı Turşusu Nasıl Yapılır?


Pazı sapları ayıklanır ve temizlenir. Derin bir tencerenin içine yeterince su koyularak kaynatılır. Kaynayan suyun içine pazı sapları koyulur. Pazılar suya atıldıktan sonra yaklaşık olarak 4-5 dakika kaynatılır. Pazı saplarının erimeden haşlanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak az kaynatılması halinde de sapların kararır. Bu nedenle haşlama aşaması turşunun erimemesi açısından önemlidir. Sudan alınan pazı sapları soğuk su dolu bir kaba alınarak iyice soğuyana kadar bekletilmelidir.

Pazı turşusunun suyu için ise soğuk su, üzüm sirkesi, tuz ve limon tuzu ilave edilerek iyice karıştırılır. Son olarak kaynatılarak soğutulmuş pazılar cam bir kavanoza, aralara doğranmış sarımsaklar serpiştirilerek yerleştirilir.
Daha sonra sirke-su karışımı kavanoza boşaltılır. Üzerine tutam maydanoz dereotu, tane karabiber ve defne yaprağı üzerine konularak kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.

Arzu ederseniz ilave olarak kırmızıbiber ya da sivri biber de ekleyerek karışık turşu şeklinde kurabilirsiniz. Hazırlanan pazı turşusunu 1 gün evde bekletip taşmasını kontrol edin ve arada bir ağzını açarak asidini alın. Pazı turşusunu daha sonra serin ve karanlık bir ortamda 2 hafta bekletin. Şimdiden herkese afiyet olsun.
21.01.2024 03:43:53
Pazı Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pazı Turşusu"
Merhaba, pazı yapraklarının daha öneden turşuda kulanıldığını bilmiyordum. Sadece pazı mevsiminde rhat rahat pazı yiyorduk. Ben de turşu yapmak istiyorum ama her sene turşu yaptığımda tam tutmuyor ya da erkenden bozuluyor. Turşunun bozulmaması için nasıl yapmam gerekiyor?
Reşide . 26.10.2018 13:46:35

Yumurtalı Pazı

Yumurtalı Pazı, pazı ıspanak ailesine ait bir sebzedir. Yaprakları oldukça iridir. Sağlığa faydası saymakla bitmez. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir. Kan...
Devamını Oku

Pazı Sapı Turşusu

Pazı Sapı Turşusu, Pazı bitkisinin genelde yemekleri bilinse de turşusu da yapılan bir bitkidir. Özellikle de kış aylarında yetişiyor olması açısından tamda ...
Devamını Oku

Pazı Sapı Yemeği

Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgâhlarında yerini alan hem yemek olarak hem de çiğ olarak salata şeklind...
Devamını Oku

Pazı Tavası

Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen pazı bitki...
Devamını Oku

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini ...
Devamını Oku

Yumurtalı Pazı Kavurması

Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besleyici old...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı Salatası

Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır h...
Devamını Oku

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (Kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminleri de ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı Kavurması

Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Pazı Borani

Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden bir...
Devamını Oku

Pazı Suyunun Faydaları

Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Isp...
Devamını Oku

Pazı Sapı Kavurması

Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplar...
Devamını Oku

Pazı Dolması

Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını ...
Devamını Oku

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde ...
Devamını Oku

Pazı Salatası

Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pazı

Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesim...
Devamını Oku

Yoğurtlu Pazı

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalar...
Devamını Oku

Pazı Kavurması

Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde y...
Devamını Oku

Pazı Çorbası

Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek ...
Devamını Oku

Pazı Yaprağı

Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi terc...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024