{ "title": "Zeytinyağlı Pazı", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Zeytinyagli-Pazi-36.jpg", "date": "21.01.2024 11:26:12", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmektedir. Aslında bu yemeğin kış aylarında çok daha fazla tüketilmesinin nedeni direk olarak pazının kış sebzesi olmasıdır. Pazı, küçük çiftçiler tarafından bahçelerde yetiştirilmese bile daha büyük tarım ile uğraşan insanlar tarafından yetiştirilerek satışa sunulmaktadır. Mevsimi kış olan bu bitki, kış aylarında hem bol hem de ucuz olduğu için kışın insanlar bu yemeği sık sık yapmaktadır. Yapılışı biraz zahmetli olduğu için tüketim miktarı az da olsa düşmektedir. Fakat bu düşüşe rağmen zeytinyağlı pazı ülkemizde yaygın bir şekilde tüketilir. Pazının normal şekillerde yapılanları da bulunmaktadır. Hatta birçok kişi pazıyı salata, meze ya da bol olarak tüketse bile zeytinyağlı pazı, birçok kişiye göre pazının en lezzetli halidir. Özellikle içerinde bulunan zeytinyağı, pazıya ayrı bir lezzet katmaktadır. Eğer sizlerde zeytinyağlı pazıyı öğlen yemeği için ya da akşam yemeği için yapmak istiyorsanız aşağıdaki malzemeleri hazırlayarak yapılış işlemlerin takip edebilirsiniz. Vereceğimiz tarifle çok kolay bir şekilde zeytinyağlı pazı yapabilirsiniz.

Zeytinyağlı pazı için gerekli olan malzemeler
Zeytinyağlı pazı nasıl yapılır?

Zeytinyağlı pazının yapılışına geçmeden önce belirtmek isterim ki gıda hijyeni açısından gerekli önlemleri almalısınız. Bunun için ilk olarak pazı demetlerini bol bol yıkayarak tozdan ve tarım artıklarından arındırın. Daha sonra pazı yapraklarını aşırı ince olmayacak şekilde dilimleyin ve süzülmeye bırakın. Pazıların suyu süzülürken sizlerde aynı zamanda tezgâhta bulunan soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın. Bu işlemi isteğinize bağlı olarak robot ya da rondo kullanarak da yapabilirsiniz.

Soğanlar doğrandıktan sonra soğanları bir tencere içerisine koyun ve üzerine tuz ile bir tatlı kaşığı şekeri ilave edin. Bu şekilde soğanlar pembeleşinceye kadar bol bol kavurun. Soğanı yakmamaya özen göstermelisiniz. Aksi durumlarda ciddi lezzet kaybı meydana gelebilir. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine daha önceden yıkayıp ince ince doğranmış olan pazıları ekleyin. Bu şekilde tüm pazıları ekleyin.

Son aşamada ise pazıların üzerine su ile bulgurun tümünü ilave edin. Bu şekilde bulgur pişip suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Pişirme sırasında ara ara karıştırmalısınız. Bulgur suyu çektikten sonra ateşten alın. Artık zeytinyağı pazı hazır. Bu yemeği servis tabaklarına ayırın ve üzerine yoğurt ilave edin.

Afiyet olsun.
" } ] }