{ "title": "Zeytinyağlı Pazı Dolması", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Zeytinyagli-Pazi-Dolmasi-32.jpg", "date": "20.01.2024 12:12:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı pazı dolması, sevilen dolma tariflerinden biridir. Yöresel olarak aynı yaprak sarması gibi sıkça yapılır. Sizi biraz oyalasa da bu tarifi seveceğinizi umuyoruz. Pazı mutfaklarımızda daha fazla yer almayı hak eden bir sebzedir. Hazmı kolay, midevi, çeşitli sağlık sorunlarına karşı koruyucu, kalorisi düşük ve lezzetli bir sebzedir. Çocuklarımıza bunu sevdirmeliyiz. Annelere bu konuda çok iş düşüyor. Bu lezzetli tarifle sofralarınızı şenlendirin. Zeytinyağlı pazı dolması herkesin seveceği bir lezzettedir. Alıştığınızda daha kolay yapabilirsiniz. Şimdi birlikte pazının en lezzetli olduğu dönemde dolmaları hazırlamaya başlayalım. Herkese kolay gelsin.

Zeytinyağlı pazı dolması için gereken malzemeler
Suyuna koymak için
Üzerine koymak için
Zeytinyağlı pazı dolması nasıl yapılır?

Pazıları önce ayıklayın, yıkayarak tencerenin içine alın. Bunu biraz suyla 1-2 dakika haşlayarak yumuşatın. Pazının tazeliğine göre fazla haşlanmaması gerekir. Çok yumuşadığında dolmayı yapmanız zor olur. Pazıları süzgece alarak bekletin. Daha sonra dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Tencerede zeytinyağını kızdırın, içinde rendelediğiniz soğan ve sarımsakları hafifçe kavurun. İçine rendelenen domatesleri ve kesme şekeri koyarak biraz pişirin. Pirinçleri yıkayarak içine atın. Birlikte kavrulan harca tuzot ve tuzu ilave edin. Ocağı kapatarak, ince doğranan maydanozu ve diğer baharatları koyarak harcı karıştırın. İç harcı ılındığında, hazır olan pazıları sarmaya başlayabilirsiniz. Kalın damarlarını ayıkladığınız pazıları rahat sarılacak şekilde parçalara ayırın. Bunları bir miktar harç koyarak sarmaya başlayın.

Tüm pazılar sarıldıktan sonra, içine koyacağınız sosu hazırlayın. Kâsede limon suyu, zeytinyağı, tuz ve sıcak suyu birlikte karıştırın. Önce pazı dolmasını pişireceğiniz tencerenin altına pazının saplarını ve maydanozun saplarını döşeyin. Böylece dolmanın dibinin tutması önlenir. Üzerine pazı dolmalarını bir kat dizin. Hazırladığımız sostan üstüne gezdirin. Yine kalan dolmaları yerleştirin. Aynı şekilde sostan dökün. Bütün zeytinyağlı pazı dolmaları bitene kadar işleme devam edin. Kalan sosu üstüne dökün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatıp, orta ateşte ocağa koyun. Pazı dolmaları pişene kadar ocakta kalsın. Daha sonra ılınıncaya kadar tencerenin kapağını açmayın. Böylece dolmaların rengi kararmaz, doğal renkte kalır. Zeytinyağlı pazı dolmasını servis tabaklarına aldığınızda, üzerine yoğurt ile tereyağında kızdırılmış kuru naneden dökün. Beğeneceğinizi umuyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }