{ "title": "Yumurtalı Pazı", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Yumurtali-Pazi-93.JPG", "date": "23.01.2024 06:34:44", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yumurtalı Pazı, pazı ıspanak ailesine ait bir sebzedir. Yaprakları oldukça iridir. Sağlığa faydası saymakla bitmez. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir. Kan yapıcı etkisi olduğu için vücuttaki demir eksikliğini önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan basıncını dengeler. Sindirim sisteminde yaşanan sıkıntılara ve hazımsızlığa iyi gelir. Şeker ve tansiyon hastalığına karşı iyi gelir. O nedenle uzmanlar tarafından pazının haftada en az bir kez tüketilmesi gerektiğini iletir. Diyet yapanlar ya da formunu koruyanlar da rahatlıkla tüketebilir. Tüm bu yararlarının yanı sıra oldukça da lezzetlidir. En lezzetli pazı ilk bahar ve yaz aylarında yetişir. Birbirinden farklı şekillerde yemekleri yapılır. İster parça etli sarması ister salatası ya da mezesi ve çorbası yapılabilir. Alışılmış tariflerden sıkılanlar pazı kavurması da yapmaktadır. Pazı kavurması ister sade olarak ister yumurtalı olarak yapılabilir. Sabah kahvaltıları için oldukça idealdir. Doyurucu özelliği sebebiyle tercihe göre tek başına öğlen ya da akşam yemeklerinde de tüketilebilir. Ispanak gibi yapraklarındaki tozun ya da çamurun ayıklaması zor olmadığı için çok fazla el oyalamadan kolaylıkla hazırlanır.

Yumurtalı Pazı İçin Gerekli Malzemeleri
Yumurtalı Pazı Nasıl Yapılır?

Yumurtalı pazı tarifine öncelikli olarak pazı hazırlığı yapılarak başlanır. Pazılar tek tek yıkanarak yaprakları ve sapları ayrılır. Pazının sapları ince ince yaprakları ise daha iri doğranır. Soğanların kabukları soyulur ve ağza gelmeyecek şekilde çok küçük doğranır. Genişçe bir tavaya zeytinyağı ve sıvı yağ ilave edilir. Yağ iyice kızdıktan sonra önce pazı sapları ilave edilir. Sapları biraz yumuşayınca üzerine soğanlar ilave edilir. Soğanlar kavrulurken diğer bir yandan kırmızı köz biberin baş kısmı kesilerek tohumları ayıklanır. Biber dörde bölünerek küp şeklinde doğranır. Soğanlar yumuşayınca tavaya biberler ilave edilir. Tüm malzemeler iyice kavrulduktan sonra tavaya pazılar da ilave edilerek kavrulmaya başlanır. Pazılar kavrulduktan sonra tuz ve karabiber ilavesi yapılır. Damak zevkine göre farklı baharatlar da kullanılabilir. Yumurtalı pazı tarifinde kullanılacak yumurta, kişi sayısına göre ayarlanabilir. Tavadaki pazılar ortaları kaşık yardımıyla yumurta sayısına göre havuz gibi açılır. Açılan yerlere yumurtalar kırılır. Yumurtalar ister karıştırılarak ister göz göz olacak şekilde pişirilebilir. Yumurtalar karıştırılacaksa beyazları belirginleşinceye kadar bir müddet beklenir. Daha sonra kaşık yardımıyla yumurta sarıları patlatılarak pazılar ile karıştırılır. Çok karıştırılmadan yumurtalar piştikten sonra ocaktan alınır. Yumurtalı pazı servis tabağına alınarak kızarmış ekmek ile çayın yanında sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }