{ "title": "Yumurtalı Pazı", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Yumurtali-Pazi-93.JPG", "date": "23.01.2024 06:34:44", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yumurtalı Pazı, pazı ıspanak ailesine ait bir sebzedir. Yaprakları oldukça iridir. Sağlığa faydası saymakla bitmez. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir. Kan yapıcı etkisi olduğu için vücuttaki demir eksikliğini önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan basıncını dengeler. Sindirim sisteminde yaşanan sıkıntılara ve hazımsızlığa iyi gelir. Şeker ve tansiyon hastalığına karşı iyi gelir. O nedenle uzmanlar tarafından pazının haftada en az bir kez tüketilmesi gerektiğini iletir. Diyet yapanlar ya da formunu koruyanlar da rahatlıkla tüketebilir. Tüm bu yararlarının yanı sıra oldukça da lezzetlidir. En lezzetli pazı ilk bahar ve yaz aylarında yetişir. Birbirinden farklı şekillerde yemekleri yapılır. İster parça etli sarması ister salatası ya da mezesi ve çorbası yapılabilir. Alışılmış tariflerden sıkılanlar pazı kavurması da yapmaktadır. Pazı kavurması ister sade olarak ister yumurtalı olarak yapılabilir. Sabah kahvaltıları için oldukça idealdir. Doyurucu özelliği sebebiyle tercihe göre tek başına öğlen ya da akşam yemeklerinde de tüketilebilir. Ispanak gibi yapraklarındaki tozun ya da çamurun ayıklaması zor olmadığı için çok fazla el oyalamadan kolaylıkla hazırlanır.