{ "title": "Yoğurtlu Pazı", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Yogurtlu-Pazi-82.jpg", "date": "22.01.2024 01:44:40", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe çok iyi gelir, kişiye kuvvet verir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. A, C, K ve E vitaminlerini içerir. Mineral olarak da magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Kolon kanserine karşı vücudu korur. Kansızlığa iyi gelir. Pazı yaprakları ve sapları bir arada piştiğinde besin değeri yüksek olur. Vitaminlerin değerinin kaybolmaması için çok fazla suda bekletilmemelidir. Pazıdan salata, börek, pazı sarma, pazı dolma, pazılı balık sarma, pazı kavurması, yumurtalı pazı kavurma, bulgurlu pazı ve yoğurtlu pazı gibi birçok yemek çeşidi vardır. Yemek dışında pazı çorbası da çok fazla yapılmakta ve tüketilmektedir.