{ "title": "Tavuklu Pazı Sarması", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Tavuklu-Pazi-Sarmasi-94.jpg", "date": "26.01.2024 10:02:19", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Tavuklu pazı sarması, pazı ıspanağa benzeyen bir sebze çeşididir. Kış aylarında sofralarımızı süsler. Yemeklerde, salatalarda yerini alır. Çok farklı çeşitlerde kullanılan bu bitkinin sağlığa yararı da oldukça fazladır. İçerisinde fazla miktarda C ve K vitamini içerir. Beyne çok yararlıdır. Alzheimer hastalığına iyi geldiğini söylemek mümkündür. Sinir sistemi sağlığını korur, vücuttaki demir eksikliğini önler, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur. Halsizliğe, yorgunluğa iyi gelir. Kan şekerini düzenler, öksürüğe iyi gelir, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Pazının iştah açıcı özelliği vardır. Stres ve depresyona, böbrek ve dalak ağrılarına iyi gelir. Felç geçirme, kalp krizi geçirme riskini azaltır. Pazının faydası oldukça fazladır. Bunun yanında tavukta çok yararlı bir besindir. Tavuk etinin içerisinde fosfor ve kalsiyum oldukça zengindir. Beyin hastalıklarına karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sinirleri yatıştırır, kan akışını düzenler, kalp krizi riskini azaltır ve oldukça çok faydası vardır. Bu iki yararlı besin birleştiği zaman sağlık açısından çok daha yararlı olur. Tavuklu pazı sarması çok güzel ve sevilen bir yemektir. Yanında bir salata ve cacık daha hoş bir görüntü sağlar. Lezzet açısından da birbirine çok yakışır ve tabaklarımızı süsler.

Tavuklu pazı sarması tarifi malzemeleri
Tavuklu pazı sarması nasıl yapılır?

İlk olarak tavuk orta büyüklükte parçalara ayrılır. Tuz, sıvı yağ, hardal, pul biber, karabiber ile tavuk marine edilir. Tencerenin alt kısmına derisi gelecek şekilde dizilir. Pazılar iyice yıkanır ve sıcak suda 4 dakika kadar bekletilir. Daha sonra sarımsak, soğan, domates ve biber küçük küçük doğranır. Bir kaba pirinç yıkanır ve koyulur. İçerisine, domates salçası, sıvı yağ, karabiber, pul biber, kesilen domates, biber, soğan ve sarımsakta eklenerek karıştırılır. Hazırlanan harçla pazı yaprakları istenilen büyüklükte sarılır. Sarılan pazı yaprakları tavukların üzerine düzgün bir şekilde dizilir. Üzerine bira sıvı yağ gezdirdikten sonra üstünü kapatacak şekilde sıcak su eklenir ve kısık ateşte pişene kadar pişirilir. Piştikten sonra biraz soğumaya bırakılır. Ilık olan tencere ters çevrilir ve servis edilir.
" } ] }