{ "title": "Pazı", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-34.jpg", "date": "19.01.2024 04:38:13", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pazı, Ispanakgiller familyasına ait yabani olarak da yetişen ve özellikle Orta doğu, Kafkaslar, Anadolu ve Akdeniz havzalarında görülen ve tüketilen bir sebzedir. Her ne kadar yabani olarak da yetişse birçok yemek çeşidi bulunan pazı sebzesi insanların beslenmede alacakları birçok besin değeri içeren bir bitkidir. Bitkinin yaprakları çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Koyu yeşil açık yelik ve yaprakları düz ve kıvırcık olabilmektedir. Bitkinin sapları da yine çeşidine ve tazeliğine göre renk değişikliği göstermektedir. Yeşil veya kırmızıya hatta bordolu siyaha çalan sapları vardır. Bitkinin kökleri hariç sap ve dalları yemek olarak yapılmaktadır. Pazı bitkisi, A ve C vitaminleri ve folik asit yönünden zengin bir besin değerine sahiptir. Ayrıca sapı ve damarları kırmızıya çalan pazı bitkisi A vitamin eksikliği olan kişiler için oldukça önemli bir besindir. Pazı bitkisinin tüm besin değerleri ıspanakgillerden olmasından ötürü ıspanak ile benzerdir.

Pazı bitkisinin tüketilme şekilleri

Genellikle sarması yapılan pazı bitkisinin bir de ıspanak gibi doğranarak etli veya etsiz yemek çeşitleri de yapılmaktadır. Bunun dışında haşlanıp yoğurtlanarak da yemeği yapılmaktadır. Pazı bitkisinin saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde daha sonra kullanma şansınız olmaz o yüzdende kış aylarında kendiliğinden yabani olarak aşırı miktarda olan pazıyı başka zamanlarda tüketebilmek için yıkamadan buzdolabı poşetine koyarak direk saklayıp muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca pişim süresi çok kısa olan pazının fazla pişirilmesine gerek yoktur.

Pazı bitkisi, sağlık açısından çok önemli bir besindir. Her yaştan insanın mutlaka tüketmesi gereken pazı, özellikle yetişme çağında olan çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca hamile kadınlarında gebelik döneminde yaşayacağı demir eksikliği ve vitamin eksikliği gibi durumlarda oldukça önemli bir artı etki sağladığı da bilinmektedir.

Pazı bitkisinin faydaları nelerdir?
Pazı bitkisi daha çok Anadolu ve Orta doğuda bilinen ve tüketilen bir bitkidir. O nedenle de özellikle Akdeniz havzası içerisinde yabani olarak kendiliğinden yetiştiği için çok tercih edilen bir sebzedir. Yaprak sarması zamanı geçtiğinde özellikle sarması yapılan bitki herkese fayda sağlamasından ötürü mutlaka tüketilmesi gereken bir bitkidir. Ülkemizde çok miktarda tüketilen bu bitki dünya ülkeleri tarafından pek bilinmese de çok faydalı olmasından ötürü ülkemizin dünyaya tanıtması gereken bir bitki olduğu aşikardır. Sebzeler sağlıklı beslenmenin kökenidir. O yüzden doğal yetişen tüm bitkiler sağlıklı yaşamanın kaynağıdır. Afiyetle kalın.
" } ] }