{ "title": "Pazı", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-34.jpg", "date": "19.01.2024 04:38:13", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pazı, Ispanakgiller familyasına ait yabani olarak da yetişen ve özellikle Orta doğu, Kafkaslar, Anadolu ve Akdeniz havzalarında görülen ve tüketilen bir sebzedir. Her ne kadar yabani olarak da yetişse birçok yemek çeşidi bulunan pazı sebzesi insanların beslenmede alacakları birçok besin değeri içeren bir bitkidir. Bitkinin yaprakları çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Koyu yeşil açık yelik ve yaprakları düz ve kıvırcık olabilmektedir. Bitkinin sapları da yine çeşidine ve tazeliğine göre renk değişikliği göstermektedir. Yeşil veya kırmızıya hatta bordolu siyaha çalan sapları vardır. Bitkinin kökleri hariç sap ve dalları yemek olarak yapılmaktadır. Pazı bitkisi, A ve C vitaminleri ve folik asit yönünden zengin bir besin değerine sahiptir. Ayrıca sapı ve damarları kırmızıya çalan pazı bitkisi A vitamin eksikliği olan kişiler için oldukça önemli bir besindir. Pazı bitkisinin tüm besin değerleri ıspanakgillerden olmasından ötürü ıspanak ile benzerdir.