{ "title": "Pazı Yoğurtlaması", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Yogurtlamasi-41.jpg", "date": "19.01.2024 09:51:58", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pazı yoğurtlaması; Değişik lezzet ve tatlarda yemekleri yapılan pazı bitkisinin yoğurtlu olarak yapılanı da sıkça tüketilen ve de yapılan bir soğuk meze türüdür. Özellikle balık yemeklerinin yanına çok yakışan pazı yoğurtlaması, Akdeniz yöresine ait bir bitkiden pazıdan yapılır. Pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olduğundan ıspanak ile yapılan her şey pazı ile de yapılır. Ayrıca besin değerleri açısından öksürük ve ağrılara iyi geldiğinden ve kanamayı hamilelikte düzenlemesinden ötürü mutlaka mevsiminde tüketilmesi gereken bir bitkidir. Ayrıca pazı bitkisinin bir diğer önemli özelliği de yabani olarak yetişmesidir.

Pazı Yoğurtlamasının malzemeleri
Pazı Yoğurtlaması nasıl yapılır?

Pazı, yemek ve garnitürlerin de birincil öncelik, pazıların iyi temizlenmesidir. Toprağa yakın yetişmesinden ötürü aralarında çamurlanma olasılığı yüksek olduğundan bu tür bitkilerin bir miktar sirke ile hazırlanan suda bekletilmesi gerekir. Böylelikle pazılar tertemiz olur. Daha sonra bol su ile durulandıktan sonra tıpkı ıspanak gibi sapları ile doğranır. Diğer taraftan kettle içerisinde kaynatılan su derin bir tencere içerisine alınarak ocakta da bir iki kaynatıldıktan sonra içerisine pazılar ilave edilir ve ortalama olarak beş ile on dakika arasında haşlamaya bırakılır. Haşlanan pazılar bir tel süzgeç yardımı ile suyu süzülmesi için bekletilirken, diğer taraftan çukur bir kâse içerisine yoğurt mayonez tuz ve ezilmiş sarımsak ilave edilerek iyice karışması sağlanır. Diğer tarafta bekleyen pazılar istenilen soğukluğa ulaşmamış ise birazda süzgeç içerisinde soğuk su ile yıkandıktan sonra karışım olan kabın içerisine eller ile iyice sıkılarak ilave edilir ve iyice karışana kadar bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Daha sonra salata servis tabağı borcama eşit şekilde dağıtılarak üzerine pul biberi ile süsleme yapılarak servise hazır hale getirilir. Balık gibi et ürünler ile tüketilirken pazı yoğurtlamasına dikkat edilmesi gereken en önemli nokta balıkların günlük ve taze olmasıdır. Böylelikle herhangi bir zehirlenme riski yapmaz eğer balıklardan emin değil iseniz bu yoğurtlu pazı tarifimizi asla balık ile tüketmeyiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }