{ "title": "Pazı Yetiştiriciliği", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Yetistiriciligi-66.jpg", "date": "19.01.2024 01:56:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Pazı yetiştiriciliği, pazı ülkemizin en fazla Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir, buralarda daha fazla tüketilir. Özellikle şeker pancarı yetiştirilen bölgelerde bitkinin çapa ve seyreltme zamanında şeker pancarının genç bitkileriyle sonraki genç yapraklarının aynı pazı gibi kullanılması nedeniyle, buralarda pek pazı tüketimi olmaz. Pazı aslında ekonomik değeri fazla olmayan bir sebzedir. Üretimi oldukça düşüktür. Akdeniz ülkelerinden dünyaya yayılan pazı soğuklara daha dayanıklı olduğundan, kuzey bölgelerde kırmızı pancardan daha fazla yetiştirilir. Kışı karın altında geçirebilen bir sebzedir. Kök yapısıyla pancara benzeyen pazı, bazı hallerde derinlere inerek kazık kök oluşturur. Bu özelliğiyle susuzluğa karşı dayanıklı olur.

Pazı yetiştiriciliği istekleri

İklim isteği: Bitkinin iklim isteği kırmızı pancara çok benzer. Güçlü kök yapısıyla kuraklığa dayanıklı olur. Fakat pazının çimlenmeden başlayarak kuraklığa alışması önemlidir. Eğer başta bol suyu bulursa, pazının kök kısmının gelişimi az olur. Bu yüzden ani kuraklıklarda bitki zarar görür. Sıcaklık toleransı da oldukça iyidir. Kolayca yapraklarında su alabilir, gece çiğlerini, yağmurlama şeklindeki sulamayı değerlendirmeyi bilir. Nem yüksek olursa, yapraklar daha iyi gelişir, verim yükselir.

Toprak isteği: Toprak açısından seçici olmayan pazı her tür toprakta yetişebilir. Toprakta yeterli nemin olması, besin maddesinin bulunması yeterli olur. Verimin artması içinde humus bakımından zengin olan, killi topraklar tavsiye edilir. Gelişimin iyi olması içinde toprak pH değeri 6,5-7 olması gerekir. Toprak kaymak bağlarsa, ekimden sonraki yağışlar verimi etkiler. Taze çiftlik gübresini de pek sevmeyen bir bitkidir. Domates, lahana grubu sebzeleri, tahıllar ön bitki olarak tercih edilebilir. Özellikle baklagiller, marul ve salata pazı için ön bitki olarak tercih edilebilir.

Toprak hazırlığı ekim ve dikim: Pancara benzeyen toprak hazırlıkları bulunan pazı için sonbaharda toprağın derin sürülmesi gerekir. Ekim bu dönem yapılacaksa, organik gübrelemeye gerek yoktur. İlkbaharda ekim olacaksa, sonbaharda sürümden önce toprağa dekar başına 3-4 ton organik gübre verilir. Yazın ya da yaz sonunda ekim olacaksa, sürüm öncesinde dekara 10 kg P2O5, 12 kg N, 15-20 kg K2O verilir, kaz ayaklarıyla toprağın 15 cm derinliğine karıştırılır. Tarla bundan sonra ekim için hazırlanır. Çimlenmenin düzenli olması içinde, toprak hazırlığına özen gösterilmelidir.

Geniş alanda pazı yetiştiriciliği yapılacaksa mibzerle ekim yapılmalı, küçük yerlerde serpme ekim yapılmalıdır. Toprak iyi işlenir ve inceltilirse, tohumun toprakla teması sağlanır. Toprak tavı da işleme sırasında muhafaza edilmelidir. Kaymak bağlayan topraklarda yağışlı zamanda ekim yapılmamalıdır.

Toprağın işlemesi ve gübreleme sonrasında tavalarda yetiştiricilik yapılacaksa, arazi eğimi dikkate alınarak 120-130 cm genişliğindeki araziye uygun tavalar kullanılmalıdır. Serpme ile ekim yapılarak, üstüne 1-1,5 cm kapak atılır ve baskı tahtalarıyla bastırılarak sulama yapılır. Bu kapaktaki su tutma özelliğini arttırır, kaymak bağlamayı önler ve çimlenmenin düzenli olmasını sağlar.

Ekimde monogram haldeki tohum kullanılmalıdır. Tohumun toprağa teması iyi sağlanmalıdır. Bu pazı yetiştiriciliğinde başarının en önemli etkenidir. Pazı yetiştiriciliğinde sıra arası 30-50 cm arasında olabilir. Tohum miktarı dekar başına yetiştirme şekline, hasadın yapılma dönemine, çeşidine göre belirlenir. Genellikle 1-2,5 kg tohum dekar başına yeterli olur. Seyreltme işlemi gecikmeden, bitkide iki yaprak çıktığı zaman yapılmalıdır. İkinci çapalamanın ardından seyreltme yapılması uygundur. Yaprakların fazla yığılmaması da gerekir. Bu sulama sonrası yaprakların sapında çürümeye neden olur. Yağmurlama sulama pazı yetişiriciliğinde daha uygundur. Bu tür sulamada yapraklar gevrek hale gelir, kalitenin artmasına neden olur. Bitki 20 cm'ye kadar oluca hasat yapılabilir. Hasat dönemi 1-3 ay kadar devam eder. Yapraklar toprağın üst kısmından kesilerek demetler halinde hazırlanır.
" } ] }