Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi tercih edip isteyen bahçelerde yetiştirebilirler. Bazı yerlerde adına yaban pancarı ve yaban ıspanağı da denilmektedir. Pazı yaprağının sindirimi çok kolay vitamini boldur. Pazının yapraklarında çok miktarda A, C ve K, vitaminleri bulunmaktadır. Çocuklar için çok yararlı besleyicidir. Demir, kalsiyum ve magnezyum mineralleri içermektedir. Bol gübre ve suyu çok isteyen bir bitkidir. Kumlu ve killi toprakları sever. Akdeniz kökenli olan bu pazı yaprağı bitkisini çoğu insan ıspanak olarak bilir. Pazının yaprakları ve saplarından pek çok yemek türleri yapılmaktadır. Ayrıca turşusu yapılmaktadır. Bitkisinin kökleri de hayvan yemi olarak kullanılır.
Pazı Yaprağı Faydaları Nelerdir?
Çok iyi miktarda K ve C vitamini içerir.
Vücutta oluşan demir eksikliğini önler.
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir direncini artırır.
Beyin gelişimini sağlar ve unutkanlığı önler ve çağımızın olan Alzheimer hastalığına iyi gelir.
Kan basıncının kontrolünü sağlar.
Sinir sistemini destekler ve korur.
Midede oluşan ağrı iyi gelir.
Sindirim sistemi rahatlatır ve hazımsızlığa iyi gelir
Kan şekeri düzenler.
Kansızlığa iyi gelerek anemi hastalığına fayda sağlar kırmızı kan hücrelerini üretime teşvik eder.
Kuru öksürüğe iyi gelir ve kısa süre de öksürüğün geçmesini sağlar.
İdrar söktürmeye yardımcı olur.
Sistit yani idrar yolu iltihabı nedeni ile idrar yolunda oluşan yanmaları azaltır.
Halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir. Vücuda dinçlik verir.
Dalak ve böbreklerdeki ağrıların geçmesine yardımcı olur.
Kan pıhtılaşmasını teşvik ederek vücudun morarma ve kanamasını önler.