{ "title": "Pazı Turşusu", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Tursusu-62.jpg", "date": "21.01.2024 03:43:53", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında en çok tecrübe gerektiren hazırlık turşu kurmaktır. Erimeden kıvamını ve tuzunu ayarlamak için biraz tecrübe gerekebilir. Turşuda buzluktan çıkartılmış soğuk su kullanırsanız turşunuz erimez.

Pazı turşusu için gerekli olan malzemeler
Pazı Turşusu Nasıl Yapılır?

Pazı sapları ayıklanır ve temizlenir. Derin bir tencerenin içine yeterince su koyularak kaynatılır. Kaynayan suyun içine pazı sapları koyulur. Pazılar suya atıldıktan sonra yaklaşık olarak 4-5 dakika kaynatılır. Pazı saplarının erimeden haşlanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak az kaynatılması halinde de sapların kararır. Bu nedenle haşlama aşaması turşunun erimemesi açısından önemlidir. Sudan alınan pazı sapları soğuk su dolu bir kaba alınarak iyice soğuyana kadar bekletilmelidir.

Pazı turşusunun suyu için ise soğuk su, üzüm sirkesi, tuz ve limon tuzu ilave edilerek iyice karıştırılır. Son olarak kaynatılarak soğutulmuş pazılar cam bir kavanoza, aralara doğranmış sarımsaklar serpiştirilerek yerleştirilir. Daha sonra sirke-su karışımı kavanoza boşaltılır. Üzerine tutam maydanoz dereotu, tane karabiber ve defne yaprağı üzerine konularak kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.

Arzu ederseniz ilave olarak kırmızıbiber ya da sivri biber de ekleyerek karışık turşu şeklinde kurabilirsiniz. Hazırlanan pazı turşusunu 1 gün evde bekletip taşmasını kontrol edin ve arada bir ağzını açarak asidini alın. Pazı turşusunu daha sonra serin ve karanlık bir ortamda 2 hafta bekletin. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }