{ "title": "Pazı Tohumu", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Tohumu-14.jpg", "date": "21.01.2024 07:36:52", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pazı tohumu; Ekimi sonbahar ilkbahar ve yaz ayları içerisinde tavsiye edilir. Pazı tohumunda tohumun kalitesi ekimi ve hasat zamanında hasadın verimliliği açısından önemlidir. Tohumların toprağa ekim derinliği ortalama olarak bir veya iki santimetre civarında olmalıdır. Her sıra arasında da ortalama olarak sekiz on cm, sıralar arasında ise otuz cm arasında olur. Eğer ki tohumlardan pazı fidesi kullanılacak ise bu fideleri ekim aralıkları da diğerleri gibi olmalıdır. Pazı tohumları toprağa ekildikten sonra çanak haline gelen yapraklar döllenmeden sonra gelişerek yalancı meyve oluştururlar. Tıpkı bir yumak gibi görünen bu pazı yaprakları içerisinde birkaç adet tohum bulundurur. Parlak ve kahverenginde olan bu tohumların şekli basık bir böbrek şeklini andırır. Pazı tohumlarının üzeri girintili çıkıntılıdır. Tohumların bin tanesinin ağırlığı ortalama olarak on beş ile yirmi beş gram ağırlığında gelmektedir. Bu tohumlar beli bir dönem sonra toplandıklarında veya toprağa döküldüklerinde canlılıklarını dört ile altı yıl arasında muhafaza edebilmektedir.