{ "title": "Pazı Tohumu", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Tohumu-14.jpg", "date": "21.01.2024 07:36:52", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pazı tohumu; Ekimi sonbahar ilkbahar ve yaz ayları içerisinde tavsiye edilir. Pazı tohumunda tohumun kalitesi ekimi ve hasat zamanında hasadın verimliliği açısından önemlidir. Tohumların toprağa ekim derinliği ortalama olarak bir veya iki santimetre civarında olmalıdır. Her sıra arasında da ortalama olarak sekiz on cm, sıralar arasında ise otuz cm arasında olur. Eğer ki tohumlardan pazı fidesi kullanılacak ise bu fideleri ekim aralıkları da diğerleri gibi olmalıdır. Pazı tohumları toprağa ekildikten sonra çanak haline gelen yapraklar döllenmeden sonra gelişerek yalancı meyve oluştururlar. Tıpkı bir yumak gibi görünen bu pazı yaprakları içerisinde birkaç adet tohum bulundurur. Parlak ve kahverenginde olan bu tohumların şekli basık bir böbrek şeklini andırır. Pazı tohumlarının üzeri girintili çıkıntılıdır. Tohumların bin tanesinin ağırlığı ortalama olarak on beş ile yirmi beş gram ağırlığında gelmektedir. Bu tohumlar beli bir dönem sonra toplandıklarında veya toprağa döküldüklerinde canlılıklarını dört ile altı yıl arasında muhafaza edebilmektedir.

Pazı tohumu çimlenmesi

Pazı tohumları ekiminden itibaren ortalama olarak yirmi ile otuz derece arasında ve ortalama on beş günde karanlık ortamlarda çimlenme meydana getirir. Bu çimlenmenin gerçekleşeceği bu süreçte mutlaka tohumların çimlendiği yerin naylon ile kapatılması ve ışık görmemesi gerekmektedir. Böylelikle istenilen sürede beklenen çimlenme elde edilmiş olur. Pazı tohumları eğe açık arazide çimlendirilecek ise toprağın işlenmesinin ardından tohumlar toprağa belirtilen aralıklarda yerleştirildikten sonra üzerleri iyice kapatılmalıdır. Daha sonrasında tohumların ekildiği toprağın yüne bir naylon yardımı ile kapatılması gerekmektedir. Bu durumu periyodik olarak gerçekleştirmeniz çok önemlidir. Bu sayede istenen çimlenme gerçekleşebilir. Açık toprakta da çimlenme ortalama yine on beş gün civarındadır. Pazı tohumları hasat veya sürgün dönemi dediğimiz dönemlerde kuruyup yere dökülmeden toplanması gerekir aksi takdirde topraktan toplanması çok zor olur. Ayrıca köküne yakın yerden kesilen pazı bitkisinin tohumlarının olduğu topların serin ve kuru bir yerde kurumaya bırakılması gerekir. Böylelikle yeterince kuruyan yumakların içerisindeki tohumlar sergi yaptığınız yere ve örtüye dökülecektir. Pazı tohumlarını yetiştiriciliğini yapmıyor iseniz yabani pazı dediğimiz döngü meydana gelir özellikle dağlık bölgelerde yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen pazıların yetişme döngüsü bu şekilde meydana gelir. Kurumaya yüz tuttuğunda pazı tohumlarının yumakları içerisindeki tohumları bulundukları toprağa bırakarak mevsimi geldiğinde yeniden topraktan yetişerek çıkmaktadır. Çünkü bitkinin tohumları uzun süre canlı kalabilmektedir. Özellikle yabani pazı tohumlarının döngüsü bu şekilde oluşmaktadır.

Pazı tohumlarının bir sonraki hasat mevsimi için toplanma zamanları

Bu tohumlar genellikle çoklu geniş alan ekimlerinde hasat makineleri ile yapılırken küçük hasat bahçelerinde ise elle yapılmaktadır. Hasadın yapılmasından sonra tohumların kurutulacağı bölgenin havadar ve nemsiz olması çok önemlidir. Aksi takdirde tohumların bulunduğu yalancı meyveler kolaylıkla kızışarak içerisinde bulunan tohumlar kullanılmaz hale gelir. O nedenden ötürü de bu kurutma dönemi pazı tohumlarının bir daha kullanılabilmesi için çok önemlidir. Kuruyan gövde ve yalancı meyveler harmanlanarak yumaklar kırılmaya başlanır ve birbirinden ayrılması sağlanır. Pazı tohumların üzerlerinin ekim zamanında kolay ekilebilmesi için kaplanmak sureti ile tablet haline getirilmesi çok iyi olur. Böylelikle dekar başına ortalama beş yüz kadar tohum yumağı elde edilebilir.
" } ] }