{ "title": "Pazı Sebzesi", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Sebzesi-18.jpg", "date": "19.01.2024 15:59:56", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Pazı sebzesi, ıspanağa olan benzerliği bilinen bir sebzedir. Kış sebzeleri arasında bol tüketilir. Sarması, yemeği gibi çeşitli şekillerde yemeği yapılan bu sebze aynı zamanda salatalara doğranarak çiğ olarak da tüketilebilmektedir. Çok farklı çeşitlerde tüketilebilecek pazı aynı zamanda bol vitamin deposu olarak bilinmektedir.

Pazı Sebzesi Nasıl Temizlenmeli ve Nasıl Tüketilmeli?

Ispanağa şekil bakımından çok benzeyen pazı sebzesi tıpkı ıspanak gibi yoğurtla tüketilmektedir. Kış sebzeleri arasında pazarda en sık satılan bu sebze, hastalıklara karşı direnci artıran özelliği ile de tanınmaktadır.

Kalori bakımından düşük bir sebze olması, yeşil renkte olması kış diyetlerinde de sık tüketilmesine neden olmaktadır. Pazı tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta iyi temizlenmesidir. Tıpkı diğer sebzeler gibi pazı sebzesi de sirkeli suda bekletilip, bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmeli ve yemeklerde kullanılmalıdır.

Pazı Sebzesinin Faydaları Nelerdir, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

C ve K vitaminleri bakımından zengin olan pazı sebzesi, demir eksikliğini önleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, Alzheimer gibi beyin hastalıklarını önleme, sinir sistemini koruma, kan basıncını düzenleme, mide rahatsızlıklarını giderme gibi pek çok faydaya sahiptir. Kış aylarında ortaya çıkan öksürük şikâyetine karşı tüketildiğinde öksürüğü kesmektedir.

Çağımızın hastalıkları arasında yer alan kansere karşıda pazı tüketimi tavsiye edilmektedir. Güçlü antioksidanlar içerdiği için antikanser olarak bilinmekte, bunun için bol tüketimi tavsiye edilmektedir. Özellikle kolon kanseri için sık tavsiye edilen bir sebzedir.

Kan şekeri düzenlemeye yardımcı etkisi yaygın olarak bilinmektedir. Kan şekeri üzerindeki olumlu etkileri sayesinde şeker hastalığına karşı koruyucu olarak bilinmekte, şeker hastalarına tüketimi tavsiye edilmektedir.

Aynı zamanda hemoroid rahatsızlığında da pazı tedavisi sıklıkla denenmektedir. Haşlanıp lapa haline getirilen pazı, basur memelerinin oluştuğu bölgeye sarıldığında fayda sağladığı bilinmektedir. Aynı yöntem şişliklerde veya deri hastalıklarında sık sık uygulanan bitkisel bir tedavidir.
" } ] }