{ "title": "Pazı Sarması", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Sarmasi-74.jpg", "date": "19.01.2024 05:00:00", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pazı sarması; Pazı bitkisi yabani olarak yetişen ve özellikle Akdeniz havzasında tüketilen bir bitkidir. Ülkemizde birçok çeşit yemeği yapılsa da en yaygın bileneni ve yapılanı sarmasıdır. Pazı sarması hem etli hem de zeytinyağlı yapılabilen bir yemektir. Her ne kadar etli yemekler revaç da gibi görünse de mutfağımızda zeytinyağlıların da ayrı bir yeri vardır. O nedenle de ben sizlere zeytinyağlı pazı sarmasının tarifini vereceğim. Saplarından tutunda yapraklarına kadar her yeri kullanılan pazı bitkisinin sarmada geniş olan yaprak kısımları kullanılmaktadır.

Pazı Sarması için malzemeler
Pazı Sarması sos malzemeleri
Pazı Sarması nasıl yapılır?

Öncelikle pazı yaprakları yıkanarak temizlendikten sonra bir kenarda bekletilir. Daha sonrasında ise iç harcının hazırlanması gerekmektedir. İç malzemesinin ana malzemesi olan pirinçler yıkanarak derin bir tencere içerisine konularak kısık ateşte tahta kaşık ile suyu kuruncaya kadar kavrulur. Sonrasında içerisine diğer malzemelerin hepsi ilave edilerek kavrulmaya devam edildikten sonra içerisine çok küçük doğranmış diğer malzemeler ve dövülmüş ceviz içi ilave edilerek bir iki tur daha kavrulur ve tam pişmesi beklenmeden altı kapatılır. Bu arada kenarda bekleyen pazı yaprakları için bir kettle içerisine yeteri kadar su ilave edilerek kaynatıldıktan sonra derin bir tencere içerisine su konularak pazı yaprakları içerisine eklenerek çok kısa bekletilerek çıkartılır. Bu işle tüm pazı yaprakları bitene kadar tekrar edildikten sonra yemeğin yapılışına geçilir. Haşlanan pazı yaprakları düz bir tahta üzerinde harcımızdan küçük miktarda konularak sarılır. Bütün yapraklar ve içi harcı bitene kadar pazı yaprakları sarıldıktan sonra tencere içerisine yerleştirilir. Üzerine iki bardak soğuk su ilave edilerek ocağa konur. Pazı sarmaları, pişerken bizlerde diğer taraftan sosu için gereken malzemeleri hazırlayarak bir derin tava içerisine yerleştiririz. Tava içerisine yerleştirilen malzemeler kavrulduktan sonra sosu sulu sevenler için içerisine yemeğinize yetecek kadar su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınan sos diğer tarafta pişen ve hazır olan pazı sarması tenceresinin içerisine bir çay bardağı kadar ilave edilerek dinlenmeye bırakılır.

Afiyet olsun.
" } ] }