{ "title": "Pazı Sapı Çorbası", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Sapi-Corbasi-16.jpg", "date": "19.01.2024 21:07:00", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Pazı Sapı Çorbası: Pazı sapında çorbayı ben kış aylarında çok yaparım. Bahçemde topladığım pazıları yaprakları ile sarma sararım saplarını da ince, ince kıyarım ya çorbasını yaparım veya yoğurt lamasını yaparım. Ben hiçbir şeyi atmam mutlaka değerlendiririm sebze sapları olsun bayat ekmek, bayat kek olsun hepsini değerlendiririm. Artan yiyeceklerden değişik tatlar ortaya çıkarmak bana zevk verir. Herkes taze alınmış malzemelerle yemekler tatlılar yapar ama böyle artmış elde kalanlarla yemek meydana çıkarmak herkesin harcı değildir. Sunuda söylemeden geçemeyeceğim çoğu ülkelerde veya bizim ülkemizde attıklarımızı bulup da çocuklarına bir kaşık çorba, yemek yapamayanlar var. Bu nedeni aklımıza getirip elimizde olanların kıymetini bilmeliyiz fazla israftan kaçınmalıyız. Gelelim pazı sapı çorbamıza özellikle pazı yaprağında sarma yaptıktan sonra kalan sapları ile yaptığım sıcacık bir kâse pazı sapı çorbası hem içimizi ısıtıyor hem şifalı bol vitaminleri ile vücudumuzu bazı hastalıklara karşı koruyor. Yaz aylarında bir demet pazı ile yaptığım soğuk yoğurtlu çorba süper gidiyor. Bu çorba tarifimin içine diğer sebzelerden ilave ederek yapabilirsiniz.

Pazı Sapı Çorbası Malzemeleri: 5-6 kişilik.
Pazı Sapı Çorbanın İçine Konacak Meyanesi için
Pazı Sapı Çorbası Nasıl Yapılır?

İlk önce pazıları yapraklarını saplarında ayırın ve sapları iyice dalların aralarında yabancı maddelerin kalmayacağı şekilde yıkadıktan sonra ince, ince doğrayın. Bir orta boy tencereye zeytinyağını koyun içine ince kıydığınız sarımsakları ekleyin ve biraz kavurun. Ardında yıkayıp doğradığınız pazı saplarını ve rendelediğiniz havucu ilave edin kavurun.

Havuç pazı suyunu salıp çekene kadar kavurun ve pirinçleri de ilave edin karıştırın. Tenceredeki malzemelerin üzerine kaynayan et suyunu veya sade kaynamış su ilave edin pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte kaynatın. Çoraba pişmesine yakın tuzunu ilave edin kaynamaya devam etsin siz diğer tarafta yoğurdu bir kabın içine koyun ve içine unu ilave edin iyice çırpın içinde un topağı kalmayacak boza kıvamına gelene kadar çırpılmalıdır. Bu yoğurdun içine kaynayan çorbada 4-5 kaşık ilave edin çırpın ve kaynamakta olan pazı sapı çorbasına karıştırarak yavaş, yavaş ilave edin. Çorbanıza yoğurdu ilave ettikten sonra bir taşım kaynatın ocağı söndürün. Pazı Sapı Çorbası servise hazır servis anında üzerine çekilmiş karabiber serpin ve sıcak, sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }