{ "title": "Pazı Kökü", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Koku-25.jpg", "date": "20.01.2024 17:18:45", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Pazı, ıspanak ailesinden olup çok iri yapraklı bağda bahçede kırda kısaca her yerde yetişebilen bir sebze çeşididir. Kış aylarında pazar tezgâhlarında hemen yerini alır. Yemeği pişirilir, salataya katılır çiğ olarak tüketilebilir, pazı sarması yapılabilir. Bundan dolayı çok çeşitli şekillerde kullanım alanı olan bir bitkidir. Bu kadar çeşitli şekilde kullanılan bu bitki sağlık için de bir ok adar faydalıdır. Hastalıklara karşı direnç kazanmamızı sağlar. Ispanak gibi yoğurt kullanarak da tüketilebilir. 100 gram pazı yaklaşık 19 kaloridir.

Önemli ölçüde kalsiyum, magnezyum ve K vitamini bulunduran bir bitkidir. Bu nedenle kemik sağlığını önemli ölçüde korur. Kemikleri çok güçlendirir. Büyüme ve kemik gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesi dinene çok katkı sağlar yaprakları temizlenir yıkanır ve yemeği yapılabilir ya da yumurta kırılarak kavuşmasında yapılabilir. Pazı dolması şeklinde yapılarak da pirinçle tüketebiliriz.

Pazının sapları ve kökleri, yapraklarından salatası, yemeği, dolması yapılır. Lezzetiyle bizi bizden alan pazı tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Örneğin haşlandıktan sonra da deri hastalıklarında, hemen kullanılmasında çok faydalı olan bir bitkidir. Ayrıca saç çıkmayan yerlere pazıyı balla karıştırarak sürdüğünüzde kesinlikle etkisini gösterecektir.

Pazı kökünün sağlığa faydaları nelerdir?

" } ] }