{ "title": "Pazı Kavurması", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Kavurmasi-99.jpg", "date": "20.01.2024 03:56:56", "author": "hakan tamer", "article": [ { "article": "Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde yeneceği gibi pişirilerek yemeği de yapılabilir. Sarması da yapılabilir, kavurması da yapılabilir. Çok çeşitli şekillerde kullanılacak bir bitkidir.

Diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi pazı da birçok hastalıklara faydaları vardır. Dişlerin ve kemiklerin güçlenmesini sağlayan müthiş bir kalsiyum deposudur. İnsan vücudunun kan şekerini düzenlemesinde de yardımcı olur. Kanseri önleyici bir etkiye sahiptir. Ispanak gibi demir bakımından çok zengin bir sebzedir. Dolaşım sistemini güçlendirerek kansızlığı da önler. Öksürüğe karşı faydalı bir sebzedir. İştah açıcı bir özelliğe sahiptir ve beyine de iyi gelir.

Pazı Kavurması Yapmak İçin Malzemeleri
Pazı Kavurması Nasıl Yapılır?

Pazıları büyük ve geniş bir tencerede kaynayan suyun içerisine atınız, fazla bekletmeden hemen çeviriniz. Çevirdikten sonra süzgeç yardımıyla tencereden çıkartınız. Çıkardıktan sonra soğuk sudan geçiriniz. Geçirdiğiniz pazıların suyunu sıkıp doğrayınız. Bir tavaya zeytinyağı koyunuz koyduğunuz zeytinyağı ısındıktan sonra doğranmış soğan ve sarımsakları yağın içerisine ekleyiniz. Soğan ve sarımsaklar kavrulana kadar bekleyiniz. Soğan ve sarımsaklar biraz kavrulduktan sonra kuru biberleri güzel bir şekilde yıkadıktan sonra ufalayarak ekleyiniz. Eklediğiniz malzemeleri biraz karıştırdıktan sonra hazırlamış olduğunuz pazıları da ekleyerek karıştırınız. Karıştırmaya devam ederek tuzu ekleyiniz ardından kırmızı toz biberi ekleyiniz. Acı yemeyi seviyorsanız pul biber ekleyip 8-10 dakika kavurunuz. Pazı kavurması hazır hale gelmiştir.

Ama bazı kişiler yumurtalı pazı kavurmasını daha fazla seviyor. Yumurtalı pazı kavurması daha besleyici ve daha dengeli bir yemek çeşididir. Çok da lezzetlidir. Eğer yumurtalı pazı kavurması yapmak isterseniz kuru biberi içerisine eklemiyorsunuz, sarımsak ve soğanlar kavrulduktan sonra pazıları ekleyiniz. Yumurtalı Pazı Kavurmanızın pişmesine yakın 2-3 yumurta kırıp fazla karıştırmadan tavanızın kapağını kapatınız. Yumurtalı pazı kavurması hazır hale gelmiştir.
" } ] }