{ "title": "Pazı Graten", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Graten-94.JPG", "date": "19.01.2024 03:13:26", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini artırmıştır. İster kavurması, sarması, etli yemeği, salatası ve mezesi yapılabilir. Alışılmış pazı yemeklerinden sıkılanlar ise tarifimizi rahatlıkla uygulayabilir. Graten alışılmışın dışında genelde kabak, patates ve patlıcan gibi sebzelerle yapılır. Fakat pazıdan yapılan graten de oldukça lezzetlidir. Yapımı diğer graten tarifleriyle hemen hemen aynıdır. Beşamel sos ile hazırlanır ver fırınlanarak pişirilir. Üstünün nar gibi kızarması açısından kaşar peyniri rendesi tercih edilir. Yanında en çok domatesli makarna yakışır. İster ana yemek olarak ister ana yemek yanına garnitür olarak da servis edilebilir.

Pazı Graten İçin Gerekli Malzemeleri
Beşamel sos için
Üzeri için
Pazı Graten Nasıl Yapılır?

Pazı graten tarifine tüm malzemelerin ön hazırlığı ile başlanır. Pazılar tek tek yıkanarak yaprakları ve sapları ayrılır. Pazının sapları ince ince yaprakları ise daha iri doğranır. Soğanların kabukları soyulur ve yemeklik şekilde doğranır. Kırmızı köz biberin baş kısmı kesilerek tohumları ayıklanır. Biber dörde bölünerek küp şeklinde doğranır. Taze soğanlar ayıklanarak temizlenir ve halka şeklinde doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur ve rende yardımıyla rendelenir. Geniş bir tavaya sıvı yağ konularak tava ocağa alınır. Önce pazı sapları ardından soğan ve sarımsaklar kavrulur. Soğanlar yumuşayınca üzerine kırmızı biberler ilave edilir. Yaklaşık 1-2 dakika sonra yeşil soğanlar da ilave edilir. Tüm malzemeler baharat ilavesiyle birlikte iyice kavrulur ve tava ocaktan alınır. Hazırlanan karışım graten yapımı için kullanılacak olan ısıya dayanıklı bir fırın kabına dökülür. Diğer bir yandan beşamel sos hazırlığı yapılır. Sıvı yağ ile kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Unun kavrulmasından sonra süt ve su ilave edilerek bu sefer tel çırpıcı ile karıştırılmaya başlanır. Beşamel sosun hazırlanırken içinde unların topaklaşmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle tel çırpıcı ile ara verilmeden karıştırılması gerekir. Beşamel sos kıvam bulunca içine tuz ilave edilerek ocaktan alınır. Beşamel sosun daha pürüzsüz bir kıvamda olması için blenderden geçirilmesi gerekebilir. Hazırlanan beşamel sos fırın kabındaki pazıların üzerine pay edilir. Beşamel sosun üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek fırına verilir. Pazı graten önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan pazı graten oda sıcaklığında dinlenmesi için bir süre beklenir. Daha sonra istenilen şekillerde kesilerek servis tabağına alınır sıcak olarak sunum yapılır. Yanında tercihe göre domatesli makarna ile sunulabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }