{ "title": "Pazı Çorbası", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Corbasi-73.jpg", "date": "20.01.2024 05:53:05", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya yardımcı olmaktadır. Çocuklar için özellikle kalsiyum deposudur. Doğal olarak sağlıklı dişler ve kemikler için bir kaynak. Ayrıca lifli olduğu için sindirim sistemi yaşayanlar ya da diyet döneminde olanlar için vazgeçilmez olmalıdır. Şöyle düşünmek lazım aslında, pazı kışın çıkan bir yiyecek olduğu için bunun mutlaka kış dönemi için faydaları vardır. Her sebzenin ve meyvenin kendi dönemine has biyolojik besinleri vardır. Bu kadar gevezelikten sonra artık tarifimize geçelim. Pazı çorbamızın tarifi aşağıdaki gibidir.

Pazı Çorbası Malzemeleri
Pazı Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle pazı yapraklarımızı güzelce yıkayalım. Yıkama işlemini her yaprağı suyun altına tutarak yaparsanız içerisindeki kumların akmasını sağlarsınız. Leğene su koyup batırıp çıkarmayın. Yoksa çorbayı içerken kıtır kıtır bir şeyler çiğnersiniz. Yıkadığımız pazı yapraklarının kök ve orta kısımlarında sert yerleri bıçakla alalım. Bu işlemi yaptıktan sonra yaprakları önce boydan dörde bölün sonra da yanlamasına küçük parçalara ayırın. İyice ufak hale getirirsek içerken makarna gibi uzamasın. Şimdi pazı çorbası soğanını ve sarımsağını doğrayalım. Soğanı çok ince doğrayın. Hatta küçük el robotları ile doğrayabilirsiniz. Sarımsağı da doğruyoruz. Tencereye yağı alıyoruz ve içerisine soğanı ve sarımsağı atıp iyice pişiriyoruz. Ancak yakmayın. Ardından pazı yapraklarını ilave ediyoruz ve soteye devam ediyoruz. İki yemek kaşığı unu, pul biber ve karabiberi de karışıma ilave ettikten sonra hafiften bir harmanlayıp sıcak suyu ilave ediyoruz. Kaynamaya başladığı sırada çok koyu ise biraz daha su ilave edebilirsiniz. Sulu olduysa da bir kabın içerisinde az yağ ya da su ile un açın ve çorbaya dökün. Çorbanın pirincini, kremasını ve tuzunu da kattıktan sonra artık içmeye hazır hale geldi. Krema olmazsa olmaz değil. Başka yerde kullanmayacaksanız krema ziyan olabilir. Sadece kıvam artırmak amaç. Gördüğünüz gibi pazı çorbası yapımı oldukça basit. Şimdiden ellerinize sağlık. Bol şans.
" } ] }