{ "title": "Pazı Bitkisi", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Pazi-Bitkisi-78.jpg", "date": "19.01.2024 01:35:53", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A, C ve K vitamini bol miktarda bulunur. Besleyici bir bitki olup sindirimi kolaylaştırır. Demir, Kalsiyum magnezyum mineralleri de içermektedir. Bitki kökleri de hayvanlar için oldukça faydalı bir yemdir.

Pazı bitkisi hangi dönemde ve nasıl yetiştirilir?

Pazı bitkisi, ılımlı iklimlerde ilkbahar ve sonbaharda üretimi yapılır. Vejetasyon ve soğuk süresi kısa yerlerde sadece ilkbaharda tohum ekimi yapılır veya yaz süresince bitkiler gelişir. Yaz ayları fazla kuru ve sıcak geçen bölgelerde pazı bitkisi, sonbaharda yetiştirilmeye alınır. Bu durumda ön bitki olarak bezelye ve fasulye kullanılmalıdır. Tohum ekimi yapılmadan önce tarla 20 cm derinlikte sürülmeli tezekler, tırmık, kaz ayağı ve veya fireze ile güzelce ufalanması gerekir. Tarla düzeldikten sonra 50-60 cm sıra arası olarak şekilde mibzerle tohumlar tarlaya saçılır. Tohumlar kütle halinde olduğundan ekim öncesi kırılması gerekir. Dönüme 2,5-3 kilogram arası tohum atılır. Sıra üzerine 35 cm aralık bırakılması gerekir. Ekim derinliği 2-3 cm'dir. Tohumlar 3 cm'den daha derine ekilmesi gerekir.

Pazı bitkisi faydaları nelerdir?
Pazı bitkisinin kökleri, sapları ve yapraklarından salatası yemeği dolması yapılmaktadır. Lezzetiyle göz dolduran pazı, tedavi amacıyla da kullanılabilir. Örneğin haşladıktan sonra deri hastalıklarında kullanılması yararlı olan bir bitki türüdür. Ayrıca saç çıkmayan bölgeye pazı bitkisi balla karıştırıp sürüldüğünde etkisi görülebilir.
" } ] }