{ "title": "Lorlu Pazı Sarması", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Lorlu-Pazi-Sarmasi-98.jpg", "date": "23.01.2024 04:22:53", "author": "Hanife GEZER", "article": [ { "article": "Lorlu Pazı Sarması, Kendiliğinden yetişen büyük, çok yapraklı olan pazı A ve C vitaminleri yönünden zengin bir bitkidir. Günümüzde pazı ile çeşitli yemek tarifleri vardır. Lorlu pazı sarması da bu tariflerin içinde en başlarda yer alır. Pazı yaprakları lor ve bulgurla hazırlanan harç ile sarılır. Zeytin yağlı yemeklerin arasındadır. Hafifi ve lezzetli tadı ile sofranızın en güzel yerinde yer alacaktır. Büyük, küçük demeden ailenizin favori yemeği olacaktır.

Lorlu Pazı Sarması Malzemeleri
Lorlu Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Bir demet pazı yaprağımızı yıkıyoruz. Ocakta tencerede su kaynatıyoruz. Kaynayan suyun içine yıkadığımız pazı yapraklarını atıyoruz. Haşlanan yaprakları çıkarıp süzgecin üzerinde soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan pazı yapraklarını sap ve ortalarındaki sert damar ayrılır. Bir su bardağı pilavlık bulguru yıkayalım. Ayrı bir tencerenin içine rendelemiş olduğumuz kuru soğanı koyalım. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edelim. Soğanların rengi sarıya dönünceye kadar kavuralım. Üzerine yıkadığımız bulguru ekleyelim birkaç dakika tencerede soğanla harman ederek karıştıralım. Üzerine bir bardak kaynak suyu ilave edelim. Bulgur yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirelim. Bulgur pişince ocağı kapatalım soğumaya bırakalım. Maydanozları, dere otunu, reyhan yıkanır. Soğuyan bulguru başka bir kaba alalım. Önce biber ve domates salçasını ilave edip bulguya güzelce yedirelim. Üzerine kıydığımız yeşillikleri ekleyelim. Tuz, karabiber ve loru ekleyerek harcımızı tamamlayalım. Soğuyan pazı yapraklarını ikiye bölelim. Elimizin altındaki tabağa serip bulgurlu harcımızı bir tatlı kaşığı koyup saralım. Kullanacağınız fırın tepsisine tereyağı sürelim. Pazı yapraklarını tepsiye dizelim, üzerine sütü dökelim. Arzu edilirse yaprakların üzerine limon sıkılıp, zeytinyağı gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 dereli fırına koyalım. Çok kurumasın ya da diri kalmasın diye kontrol edilir. Gerekirse sıcak su ilave edilir. Pişme süresi 25 - 30 dakikadır. Fırından çıkınca servis tabağına alınıp, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

İyi Günler.
" } ] }