{ "title": "Etli Pazı Yemeği", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/etli-pazi-yemegi-3353.jpg", "date": "19.01.2024 18:42:33", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Etli Pazı Yemeği, Pazı ıspanakgiller familyasına ait bir sebzedir. Diğer bir anlamda yabani ıspanak olarak da nitelendirilen pazı sebzesinin ana yurdu, Akdeniz havzası, Orta doğu ve Kafkasya ile Anadolu'da yetişen bir sebzedir. Pazı bitkisi genellikle özel olarak yetiştirilmekten ziyade daha çok kendiliğinden yetişme şeklinde yani yabani bitme özelliğine sahip bir bitkidir. Kış aylarının değişik lezzetlerinin başında gelen pazının hem etsiz hem de etli yemeklerinden tutunda sarmasına kadar birçok yemek çeşidi vardır. Bugün ben sizlere etli pazı yemeğinin tarifini vereceğim. Besin değeri açısından çok zengin bir yapıda olan pazı sebzesi gelişme çağında olan çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Herkesin tüketmesini tavsiye ederim.

Etli Pazı yemeğinin malzemeleri
Etli Pazı yemeği Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak otsu ve yaprakları geniş ve uzun bir bitki olmasından ötürü pazının iyice yıkanması gerekir. Yıkanan pazılar tıpkı ıspanak doğrar gibi belli bir büyüklükte doğrandıktan sonra sert sap kısımlarına geldiğinizde daha ince doğrayarak hazır hale getirilir. Daha sonrasında içerisine koyacağınız soğanları da küçük küçük doğradıktan sonra, sarımsaklar havanda iyice ezilerek hazır hale getirilir. Hazır olan soğan ve sarımsak bir tencere içerisine konan sıvı yağın içerisine konularak ocak üzerinde pembeleşinceye kadar kısık ateşte kavrulur. Hemen arkasından istenen kıvama gelen karışım içerisine kuşbaşı halinde ama çok da büyük olmayan etler ilave edilerek iyice pişene kadar kendi suyunda kavrulur. Daha sonrasında içerisine domates ve biber salçası da eklenerek birkaç dakika daha kavrulur. Geriye kalan malzemelerden yemeğimizin içerisine doğranan pazılar da eklenerek yemeğimiz kısık ateşte kavrulmaya devam edilir. Pişmeye devam eden yemeğimizde pazı suyunu bırakacağından ekstra bir su ilavesi gerek yoktur. Kendi suyu ile yaklaşık on dakika daha pişen etli pazı yemeğimizin içerisine daha sonra tuz ve pirinç de ilave edildikten sonra üzerine çıkar çıkmaz miktarda su ilave edildikten sonra orta ateşte pirinçler suyu çekip pişene kadar ocakta pişmeye bırakılır. Artık etli pazı yemeğimiz hazır ve servis edilebilirdir. Bu arada yemeğimizin yanına en çok uyan yan garnitür ise kalıp yoğurttur, o nedenle de beraber servis etmenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun.
" } ] }