{ "title": "Etli Pazı Sarması", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Etli-Pazi-Sarmasi-87.jpg", "date": "20.01.2024 00:37:55", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Etli pazı sarması, dolma çeşitleri içerisinde en sevdiğimdir. Pazı yaprağının piştiği zaman ortaya çıkan tadı ve ağızda dağılması gerçekten yemeğe farklı bir lezzet ve ahenk katmakta. Ayrıca pazı besin değerleri aşısından da oldukça zengin bir sebzedir. Dolma yemeyi sevmeyen çocukların bir sevebileceği bir yiyecektir. Kış aylarının vitamin desteği olan pazı yaprağı, vücut için önemli olan C ve K vitaminlerini barındırmaktadır. Malzeme listesinden başlayarak etli pazı sarmamızın tarifine geçelim.

Etli pazı sarması için gerekli malzemeler
Sosu için
Etli pazı sarması nasıl yapılır?

Öncelikle pazı yapraklarımızı ayıklamakla işe başlayalım. Yaprakların içerisi kumlu olabilir. O yüzden ilk başta akan suyun altında teker teker yaprakların temizlenmesini sağlayalım. Ayrıca bir kaba su dolduralım ve 1 çay bardağı kadar sirkede bekletelim. İyice mikropları kırılsın. 10 dk kadar bekleyen pazı yapraklarının ortasında damarlı bir kısım vardır. O kısımları bıçakla keserek alalım. Çok sert değilse bıçağın arka kısmı ile hafiften vurarak yumuşatın ki sararken zorluk çıkarmasın. Şimdi bir kabın içerisine sıcak su koyalım. Isıtıcıda kaynatabilirsiniz. Suyun içerisine pazı yapraklarını atıyoruz ve yumuşayana kadar bekletiyoruz. Dilerseniz kaynayan suya da atıp atıp çıkarabilirsiniz. Etli pazı sarmasının bundan sonraki aşamasında içi var. Kıymayı bir yoğurma kabına alalım. İçerisine salça, tuz, karabiber, kekik, kimyon ve ince ince doğranmış soğanı ilave edip iyi harmanlayalım. Haşlanan yapraklarımızı sarmanın zamanı geldi. Yapraklar çok büyük ise ikiye kesip iki dolma çıkarabilirsiniz. Hazırladığımız içten 1 tatlı kaşığı koyarak sarma işlemine geçelim. Kötü yapraklar var ise atmayın. Bunları tencerenin altına dizeceğiz. Sardığımız dolmaları tencereye diziyoruz. Bu işlemde tamam. Şimdi etli pazı sarmasının sosunu yapalım. Sıcak suda salçayı açalım. İçerisine sarımsağı doğrayıp atalım. Karabiberi de ekledikten sonra karıştırıp dolmaların üzerine dökelim. Dolmaların üzerlerine bir tabaka kapatalım ya da ufak bir tencere kapağı da olur. Ağırlık yapıp dağılmalarını engelleyelim. Tencerenin altını ilk başta yüksek ısıdan başlatıyoruz. Kaynayınca kısacağız ve 1 saat kadar kaynatacağız. Yemeğimizin arada bir suyunu kontrol edelim. Piştikten sonra etli pazı sarmalarını tencereden çıkaralım ve servis tabağına dizelim. Yanında yoğurtla beraber tüketebilirsiniz. İsterseniz sarımsaklı da olabilir. Yemeğimiz bu kadar. Umarım sizin de hoşunuza giden bir tarif olacaktır. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }