{ "title": "Etli Pazı Dolması", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Etli-Pazi-Dolmasi-33.jpg", "date": "21.01.2024 06:19:49", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Etli pazı dolması, Türk mutfağımızın vazgeçilmez tatlarından biri olan dolma; her yörede kendine has çeşitlerde yapılmaktadır. Örneğin; İç Anadolu bölgesinde yapılan dolmalar kuru sebzelerden, Karadeniz'de ise yapılan dolma türleri daha çok pazı ve kara lahana kullanılarak yapılmaktadır. Kimileri zeytinyağı kullanmayı, kimileri de et kullanmayı tercih eder dolmalarda. Her yemek çeşidinde olduğu gibi dolmalarda da damak tadına en uygun olanı seçilir mutfaklarda. İlkbahar ve yaz aylarında bulunan taze pazılar, asma yaprağı gibi dolmaya en çok yakışan sebzelerden biridir. Ülkemizin pek çok yerinde yetiştirildiğinden dolayı rahatlıkla bulabiliriz. Hatta kırlarda kendiliğinden bile yetişebilen otsu bir bitkidir. Ayrıca lezzeti dışında, sağlık için de oldukça faydalıdır.

Etli Pazı Dolması Malzemeleri
Etli Pazı Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak işe saplarını kestiğimiz pazı yapraklarını haşlamakla başlayalım. Tencerede kaynattığınız suyun içine atıp 5 dakika bekletin. Ocağın altı kapatılmış olsun. Çünkü pazı çabuk pişer sıcak suda solmaları yeterli olacaktır. Bu sırada derin bir kapta iç harcımızı hazırlayalım. Soğan, biber, domates ve maydanozu oldukça doğrayıp kabın içine koyun. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ve küçük küçük doğranmış etleri ekleyelim. Sıvı yağı, salça ve baharatları da ilave edip harmanlayalım. Eksik bir şey varsa damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz. Sıcak suda soldurduğumuz pazı yapraklarının suyunu süzelim. Yaprakların parlak kısımları alta gelecek şekilde tezgâha serelim ve uç kısmına 1 tatlı kaşığı harcımızdan koyup yayalım. Kenarları içe doğru katlayıp aşağı doğru ince ince saralım. Tüm yapraklara aynı işlemi uygulayın ve tencereye üst üste sıralayarak dizin. Üstünü bir tabakla kapatın. Daha sonra ocağa alın ve üzerine yeteri miktarda kaynar su ekleyip kısık ateşte 25 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis edeceğiniz dolmanızın üstüne sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }